Nå kan du tjuvstarte på festivalsesongen

Miss Tati er blant artistene som spiller på årets Jazznatt. Her har du fem tips til langhelgen.

Publisert:

front syvende mai.jpg

  • Cathrine K. Hansen

1. KONSERT: Hør deg opp på A-ha

VANSKELIG Å SI FARVEL: Lørdag holder A-ha sin andre avskjedskonsert i Bergen på under seks år. Foto: Gidske Stark

Hva: A-ha kommer til byen.

Hvor: Koengen.

Når: Lørdag kveld, konserten begynner 22.15.

Hvorfor : Det er lett å gjøre narr av A-ha. Det er spesielt lett å gjøre narr av Morten Harket. Hvis man er glad i pute-TV, er det bare å søke på «Morten Harket» og «interview» på Youtube, og et arsenal av svevende, uforståelige og pinlige TV-øyeblikk åpner seg. Det er også lett å gjøre narr av det faktum at dette er A-has andre avskjedskonsert i Bergen på under seks år.

Les også:

Les også

Stålkontroll på kontinentet

Men vi må ikke glemme at A-ha fortsatt er vår største popstjerner noen gang. At «Take On Me» fortsatt er en helt fantastisk poplåt. Og at «Scoundrel Days» er et strålende album. Bandets siste plate, «Cast in Steel» (2015), er også en høyst lyttbar popplate. A-ha gir seg kanskje ikke på topp, men de gir seg i hvert fall med æren i behold.

For nå er det vel over, eller?

2. KUNST: Få med deg årets masterutstilling

DEN NYE KUNSTVINEN: Avgangsutstillingen til studentene ved Kunsthøgskolen vises til og med kommende helg. Foto: Rune Nielsen

Hva: Utstillingen «Hex»

Hvor: Bergen Kunsthall

Når: Vises til og med søndag 8. mai

Hvorfor: Først møter vi en rød bil pimpet med lys på taket, så ymse videoarbeider før sjømannstatoveringer på kinesisk porselen dukker opp. Vi finner også «vanlige» malerier, installasjoner og planer om performance.

Les også:

Les også

Tok seg en blås når han var ferdig med undervisningen

Avgangsutstillingen til masterstudentene ved Kunst— og designhøgskolen er også i år noe å få med seg hvis man er interessert i å sjekke ut landets nye kunstnere. Og ifølge rapportene er det godt mulig den nye kunstvinen nå er å finne i Bergen Kunsthall. «Å velge en så dristig løsning på avgangsutstillingen vitner om stor selvsikkerhet. I all den selvpåførte ustabiliteten står årets nyutdannede kunstnere støtt.», skriver anmelderen for nettstedet Kunstkritikk om årets avgangsstudenter.

Også masterutstillingen i design, som er satt opp i Gamle Bergen Fengsel, vises til og med denne helgen. Det gamle fengselet ved Bergen Rådhus har en helt spesiell atmosfære, og er verdt et besøk i seg selv.

3. SPORT: Tro på fotballen

MIRAKELET I MIDLANDS: At Leicester fra East Midlands skulle vinne den engelske eliteserien i fotball, er idrettens største sensasjoner noen gang. Her ser vi et hus i nærheten av Leicesters hjemmebane. Foto: REUTERS/Darren Staples

Hva: Leicester er seiermester i England, lørdag løftes pokalen.

Hvor: I Leicester, men det hele skjer på en pub når deg.

Når: Etter lørdagens kamp mot Everton, som starter 18.30.

Hvorfor: Da det rundt klokken 22.50 mandag kveld var klart at Leicester — LEICESTER! - var seriemestre i England, eksploderte internett. Selv de aller største surpompene på sosiale medier styrte unna sarkasmene, og lot seg rive med. Av de mange hyllestene som dukket opp utover kvelden og natten var kanskjeStar Wars-hyllsten til nettstedet Joe.co.uk den morsomtste.

  • Les også: Slik svarer "ekspertene" etter fiaskoen
    Byen Leicester er ikke kjent for så veldig mye. Den engelske kongen Richard III ligger begravet der. John Illsley, bassisten i Dire Straits, kommer fra Leicester. Det samme gjøre tredjerangs-britpopperne i Kasabian. Men nå har byen uansett fåt noen nye helter som plasserer alle andre fullstendig i skyggen, selv bassisten i Dire Straits. Leicester har gitt håp til folk over hele verden som holder med middelmådige fotballag. Og dem er det mange av. For når Leicester kan vinne ligaen, kan hvem som helst vinne ligaen? Selv Sportsklubben Brann.

Det finnes ikke lenger noen unnskyldninger.

4. Kunst: Drøm på Damsgård

STASELIGE OMGIVELSER: Til helgen kan man få med seg kunst i staselige omgivelser på Damsgård. Foto: Gidske Stark

Hva: Kunstnere boltrer seg på Damsgård.

Hvor: Damsgård Hovedgård, Laksevåg.

Når: Fra lørdag 7. mai.

Hvorfor: Tanker om hvordan 1800-tallslivet var i Hovedgården har inspirert kunstnerne Miho Shimizu og Øyvind Renberg til å lage filmen «Möbius». Den er produsert spesifikt for utstillingen ved Damsgård Hovedgård. Filmens fantasiscener bindes sammen med den arkitektoniske utformingen av villaen — med sine silketapeter og veggmalerier.

Shimizu og Renberg er begge utdannet ved Goldsmiths College i London, og har samarbeidet siden 2001 under navnet Danger Museum. I 2009-10 hadde de et studieopphold organisert av Hordaland kunstsenter, og det var da de startet Damsgård-prosjektet.

Les også:

Les også

Etter over 49 år i enkjeller, blir den gamleskatten til trikkebar

De to kunstnerne har jobbet frem fysiske installasjoner og uttrykk i et teater i Berlin, og nå tar de bergenserne med på en drømmeaktig, filmatisk vandring fra Fruens sovekammer, blå og gule rom i første etasje, til den store ballsalen i andre etasje. De viser også en katalog som presenterer arbeidet i forkant av filmen, inspirert av Damsgård samt reiser i Norge og andre land.

Dette burde være en god anledning til å besøke den hvite museumsbygningen på Laksevåg

5. FØRFESTIVAL: Varm opp til Nattjazz

JAZZFORSPILL: Miss Tati spiller solokonsert når Nattjazz-gjengen varmer opp til årets festival. Foto: Elias Dahlen

Hva: Jazznatt 2016.

Hvor: TiT art & design

Når: Onsdag 4. mai fra klokken 21.00.

Hvorfor: Det begynner å nærme seg festivalsesong og Nattjazz. Men hvis det er noen som rett og slett ikke klarer å vente, arrangerer Nattjazz onsdag kveld et aldri så lite festivalforspill i design— og interiørbutikken TiT art & design.

Les også:

Les også

Van Morrison skaltil Bergen for ågjøre opp for seg

Mellom stoler og bord i Tetargaten kan man blant annet får med seg en soloopptreden av Miss Tati, Frode Grytten og Ole Amund Gjersvik og ikke minst bandet 9 grader nord. Sistnevnte er et relativt nytt bergensband som er eksponenter for en frisk blanding av alt fra Bollywood-takter til jazz. Ni grader nord for ekvator ligger forøvrig Sri Lanka, der medlemmene i bandet opprinnelig kommer fra.

Her kan det bli topp stemning i lokal møbelbutikk.

Miss Tati Vegar Valde.jpg

Publisert: