Han bar ølkasser i Bergen. Nå styrer han sitt eget filmimperium.
56-åringen er Islands store filmentreprenør. Han er ikke i tvil om hva Bergen må gjøre.
– En ny spillefilm kan like godt spilles inn i Bergen som i USA. Men da må dere innføre ordninger som gjør det attraktivt. Slik er det ikke nå, sier Baltazar Kormákur når BT treffer ham i studiokomplekset RVK Studios utenfor Reykjavik.
– Dette blir min arv
I 2016 overtok han det nedlagte gjødselanlegget. Her bygges en gigantisk filmlandsby med noen av Europas største og mest moderne filmstudioer.
Det skal bli 1000 leiligheter for filmstab og skuespillere. Det kommer bakeri, restauranter, butikker. Siste byggesteg vil koste drøye 300 millioner kroner.
– Jeg vil ha et sted der folk kan bo og jobbe. Ordføreren i Reykjavik støtter alle planene. Inntektene sprøytes tilbake i virksomheten. Det er slik vi får det til, sier Kormakur bestemt.
En historie om kjærlighet og overlevelse
Han er Islands mest kjente filmskaper. Han lager store Netflix-suksesser som «Innesperret» og «Ketla», begge innspilt på Island.
Han lager jevnlig filmer i Hollywood med stjerner som Mark Wahlberg, Denzel Washington og Jake Gyllenhaal. Og nå skal han bygge et av de beste filmanleggene i Europa.
– For å si det enkelt, alle pengene jeg har tjent i Hollywood brukes her. Andre bygger store villaer, snorter kokain og drikker tequila dagen lang, jeg investerer heller i noe langsiktig. Dette blir min arv, sier Kormakur og ler.
– Ikke muskler nok
Grunnen til at det satses, er den statlige islandske insentivordningen som fra i fjor av refunderer 35 prosent av produksjonskostnadene på innspillinger som varer over 30 dager.
Det gjelder både nasjonale og internasjonale prosjekter.
– Politikerne som støttet den nye ordningen, vant valget. Så enkelt. Dette er noe islendingene vil ha. Derfor blomstrer filmindustrien nå, med flere milliarder i omsetning allerede. Dette skal tredobles, sier Kormakur selvsikkert.
Bergenseren ledet «Succession»-innspilling. Nå roper han et kraftig varsku.
Han viser til egen erfaring.
– Jeg har laget mye film i Hollywood. Våre folk her er minst like gode. Det samme med Norge. Vi er utdannede mennesker med et høyt kompetansenivå. Statlig produksjonsstøtte er helt OK, men ingenting slår en slik insentivordning.
– Kunne du laget TV-seriene «Innesperret» («Trapped») eller «Ketla» hvis ikke?
– Nei. TV-selskapene på Island har ikke muskler nok. Bruker en private penger, er det mulig å tjene penger og. Men det er ikke slik at Netflix automatisk tar inn alt jeg lager. Det må leveres noe som folk vil se, sier Kormakur.
Måtte nødlande i Bergen
Han er teaterskuespilleren som fikk en stor spillefilmsuksess med regidebuten «101 Reykjavik», som var med på aller første Bergen internasjonale filmfestival (Biff) i 2000.
– Den turen husker jeg godt. Vi måtte bære kasser med øl til en fest et eller annet sted i Bergen, tror det var i lokalet til noe som het Natt og Dag. Jeg kan love at det ble party, sier Kormakur og gliser bredt.
Andre stopp i Bergen har vært mer traumatiske.
I 2011 viste Festspillene det islandske teaterfenomenet «Gerpla», regissert av Kormakur. Det var på hengende håret at både han og produksjonen nådde premieren på DNS. For askeskyen fra et islandsk vulkanutbrudd, stoppet lenge alle flyginger.
Et par år tidligere hadde han enda sterkere opplevelse, da et fly han tok fra Reykjavik til Sverige plutselig tok fyr over åpen sjø. Det måtte nødlande på Flesland, der et titalls ambulanser og brannbiler sto parat. Kormakur minnes store oppslag i islandske aviser.
– Ja, det har vært litt problemer med Bergen. Kanskje jeg skal komme tilbake for å lage film. Jeg har et norsk prosjekt, basert på Simon Flem Devolds «Spikern. Historien om et medmenneske». Jeg leste boken i LA og falt fullstendig.
– Jeg vil spille den inn i Norge et sted, men må vel gjøre det i Litauen for å ha råd, sier Kormakur lett ironisk.
Vil ha med Norge
Filmarbeidet tar så mye tid at teatervirksomheten for lengst er lagt på is.
Nå huser han «True Detective 4» i det største studioet sitt. Før det var blant andre Robert Eggers «The Northman» installert der. Og seks-syv nye prosjekter banker på.
Skal selge inn Vestlandet til Hollywood: – Det er galskap
På en god dag er over 1000 personer i arbeid, ifølge Kormakur.
– Jeg laget selv en internasjonal film her nå, «Touch», med kun japanske og islandske skuespillere. Det går i ett, forteller han.
I Norge er insentivordningen svært begrenset. Det er søknadsrunder, potten er liten og mange får nei.
Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) bestilte i fjor høst nok en analyse av den samfunnsøkonomiske lønnsomheten ved filminsentivordningen. Den skal være klar 1. mars.
– Det er jo ikke rettferdig at «Mission: Impossible» stikker av med hele potten. Alle må få lik mulighet. Derfor tror jeg ikke Norge har noen vei utenom. Hvis landene hadde hatt samme innretning, ville vi lett kunne økt samarbeidet. Det ville gitt enda mer penger i kassen, sier Kormakur engasjert.