Tegneren som ikke kunne tegne

Det blir stille på Tegneloftet når verdens mest kjente Donald-tegner skal vise unge serietalenter hvordan det gjøres. Men Don Rosa liker egentlig ikke morsomme serier om dyr.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

SILJE VESTVIK

KNUT EGIL WANG (foto)

— Han skal forklare hva som er galt med våre tegninger. Han er visst litt sjenert, sier Thomas Alrek, en av tolv unge bergensere som møtes en gang i uken for å lage serier på Tegneloftet, Norges eneste helårs tegnestue.

— Tuller du? Kommer det virkelig en voksen som ikke elsker å snakke og tror han er kjempemorsom? spør Thea Svensson vantro. Syv serieskapere i tenårene flirer høylytt.

— Han får ikke se mine i hvert fall! sier en. Og så er serielegenden plutselig der, og lydnivået faller dramatisk.

Liker ikke bakgrunner

Don Rosa, en av hovedpersonene under Raptusfestivalen som begynner i morgen, kikker på tegningene som ligger rundt omkring. Han får øye på en karikatur av George W. Bush.

— Uff, jeg har jo dratt fra landet! Jeg vil ikke se mer av den fyren der, ler han. Han forteller at han alltid blir smigret når folk ber ham se på tegningene deres.

— Jeg hadde aldri planlagt å drive med dette, og har ingen tegneutdannelse. Jeg er egentlig ingeniør, og vet ikke hvordan man underviser i tegning, for jeg aner ikke alltid hva jeg driver med selv, sier han.

Ikke syns Don Rosa han er noe flink heller. Han tegner en Onkel Skrue og en Donald til veggen på Tegneloftet, og unnskylder seg hele tiden.

— Jeg pleide å bli så flau når folk ba meg om å tegne for dem på festivaler. Jeg avslo ofte, for jeg bruker så lang tid, og liker ikke å tegne med tusj uten blyant først. Dessuten ble det så dårlig at jeg følte folk lurte på om jeg virkelig var Don Rosa!

Så serieskaperen øvde på å tegne til festivalbruk uten ingeniørlinjalene han er avhengig av til vanlig, og tegner nå alltid det samme ansiktet.

— Hvis noen ber meg gjøre det i en annen vinkel, så kan jeg ikke det. Da trenger jeg redskapene mine å måle med. Det er derfor jeg ikke kan gi så mange gode råd, for det er egentlig galskap å gjøre det på denne måten.

Han forteller at det blir kjedelig å tegne bakgrunner, og at han ikke liker historier fra store byer.

— Da må jeg tegne bygninger og biler! Det er mye enklere å tegne trær, men det beste er å sende dem til Nordpolen. Da er bakgrunnen bare en linje.

Endene er mennesker

Don Rosa mener at alle kan lære seg å tegne.

— Folk sier ofte at de ønsker de kunne tegne sånn som meg. «Det kan du jo! Du må bare øve!» svarer jeg. Da sier de at de prøvde å tegne som barn, men ga seg fordi de ikke var så flinke. Men den eneste forskjellen på meg og dem er at jeg ikke ga meg.

Han har ikke noe til overs for tegneserier om morsomme dyr, og leser heller cowboy- og horrorserier.

— Men jeg liker dyrene til Carl Barks. Jeg var så ung første gang jeg kom borti dem at jeg ikke helt forsto at de var ender: Jeg trodde det var måten serieskapere tegnet mennesker på! For meg er de mennesker. Det er derfor jeg tar dem så alvorlig.

Arver kjærlighet og historie

Serieskaperen er svært populær i Europa, og skapte store køer da han besøkte Raptus i 2002. Kjendisstatusen her kan bli litt surrealistisk.

— Det er så merkelig. Hjemme er jeg helt anonym, og så kommer jeg hit og blir behandlet som en popstjerne. Jeg kan ikke ta det alvorlig. Det er som om hele land spiller meg et enormt puss! Men jeg er svært smigret, og føler det er min hellige plikt å treffe Disneyfans. For når jeg reiser rundt, representerer jeg ikke bare meg selv. Jeg har en forbindelse og en forpliktelse mot de andre Donald-tegnerne og Carl Barks, og ikke minst arver jeg historien og kjærligheten til karakterene.

Raptusgeneral Arild Wærness forteller at festivalen skal være et møte mellom publikum og serieskaperne.

— Don Rosa er viktig, for han treffer så ufattelig mange, sier han. - Men Raptus tar sikte på være en familiefestival som appellerer til alle. Blant annet skal den amerikanske tegneren Mike Ploog lære barn å tegne monstre med personlighet, og Gunnar Staalesens Varg Veum presenteres i serieform.

LÆRER FRA SEG: - Et annet godt tips er alltid holde tungen bent i munnen, sier serieskaper Don Rosa til de unge elevene på Tegneloftet. I bakgrunnen Robert Hermansen, Johannes Tønder, Gøran Skage, Thomas Alrek og Thea Svensson.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Folk lo da de kjøpte sjøboden. – Vi sto til knes i vann.

  2. Lørdag settes Bergen sentrum på hodet

  3. Bil krasjet i kjøpesenter

  4. Ventet på mann som kom i land – beslagla død måke og våpen

  5. – Folk behandler meg som assistenten hans

  6. Etterlyser mann etter ran: – Ansatt ble truet