«Mednøtt»: - Det var et bevisst valg

Publisert Publisert

STOLT VERK: Den fargerike flamingoen er et av verkene «Mednøtt» er mest fornøyd med. Foto: Martine Markussen

  • Statens vegvesen er absolutt ikke dårlige folk, mener hun.
  • Martine Markussen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Etter at Statens vegvesen forrige helg malte undersiden av Smørsbroen hvit, og dekket over et av Bergens mest synlige kunstverk, har debatten om gatekunst igjen rullet og gått. Tirsdag fikk debatten en synlig stemme, da en ny kunstner satt farge på de nymalte veggene.

— Det var et bevisst valg å male akkurat da, ettersom det har vært så mye snakk om den broen. Og så var det så utrolig hvitt der, akkurat som et blankt lerret som kun sto og ventet på at noen skulle gjøre noe, sier «Mednøtt», gatekunstneren som står bak det nye verket under broen.

Hun ønsker å holde seg bak aliaset, ettersom det hun driver med tøyer lovens grenser.

Les også

Det er ubegripelig at kommune og vegvesen ikke har blitt enige om hvordan gatekunst skal varsles, håndteres og respekteres.

Undergangen til broen har i en årrekke vært et populært sted for både store og små kunstnere å utfolde seg på – til tross for at det er ulovlig.

— Jeg vet at andre også tenkte tanken om å sette ny farge på veggene. Det bare kriblet i fingrene etter å male noe der. Siden det ofte går en stund før noen tør å begynne på en nymalt vegg, fikk jeg lyst til å ta det første steget, sier hun.

Har registrert blandede mottakelser

Motivet til bildet er den rosa isen Kræsj Pink, som mange i kommentarfeltene til BT har fått barndomsminner og nostalgi fra. Barndommen var også inspirasjonen til kunstneren.

— Kræsj Pink var min favorittis da jeg var liten, og jeg er veldig glad i sterke farger og feminine motiv. Jeg har nettopp utforsket en ny teknikk der man spruter med maling, og ville derfor prøve et enkelt motiv. Derfor valgte jeg isen, forteller «Mednøtt».

LES OGSÅ:

Les også

Dette skal bli et enormt troll

Hun har registrert at isen har fått blandede mottakelser.

— Det er helt greit om folk misliker bildet. Noen har satt spørsmålstegn ved om slike bilder er kunst. Men hva er egentlig kunst? Det kommer an på hva man selv liker og hvordan man tolker ting.

Ble stoppet av vegvesenet

Verket hun er mest stolt av å ha laget er en knall rosa flamingo på en husvegg i Kjellersmauet ved Nøstet. Det fikk hun lov til å lage av de som bor der. Et annet verk hun er stolt av er et bilde som ikke lenger eksisterer, av en opiumsblomst ved Danmarksplass. Det ble malt over av Statens vegvesen. Den dagen de malte over den, var «Mednøtt» på samme plass for å lage et nytt maleri. Hun ble stoppet, og tok heller en samtale med overmalerne.

— Statens vegvesen er absolutt ikke dårlige folk. De gjør bare jobben sin, og jeg syns det er viktig å ha dem. Hadde det ikke vært for dem, hadde det ikke dukket opp ny gatekunst, sier hun, før hun legger til:

— Gatekunst skal komme og gå. Det er derfor det er gatekunst.

- Kunst skal være lov

«Mednøtt» er et relativt nytt navn i gatekunstmiljøet i Bergen, etter at hun startet i 2012. I motsetning til mange av de andre i miljøet som bruker stensiler og såkalte paste ups, som er bilder malt på papir som senere blir limt opp, bruker hun pensler og akrylmaling. Det medfører at hun ofte trenger flere timer på å lage fine motiv. Dette skjer oftest på dagtid, men på tross av det, er hun ikke redd for å bli tatt.

— Jeg vet det er forbudt, og jeg syns det er synd. Jeg mener kunst skal være lov, for alle og ikke minst gratis. Derfor bryr jeg meg ikke så mye om risikoen jeg tar ved å male på dagtid, sier hun.

Les også

«Ka gjør du for nåkke»

— Gatekunst hører hjemme i Bergen

Foreløpig har «Mednøtt» kun malt sine bilder i Bergen, men snart vil hun også bli å se i Europa.

— Jeg skal snart en tur til Berlin, og der har jeg en del planer allerede.

Likevel understreker hun at det er Bergen hun liker seg best i, og at det er her både hun og gatekunsten hører hjemme.

— Bergen er en fantastisk by med masse kultur, farger og musikk. Det sier seg selv at gatekunst hører hjemme her, sier «Mednøtt».

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. «Jeg vil tilbringe så lite tid i Bergen som mulig»

  2. Nå er det ny gatekunst her

  3. Vil hindre at dette skjer igjen

  4. Kunsten under Smørsbroen er borte. - Samfunnsøkonomisk og kulturelt helt på trynet, sier tidligere kulturbyråd.

BT anbefaler

40 personer smittet fra utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN