Her skal hundrevis av musikere flytte inn

En av Norges største «øvingsfabrikker» skal bygges på Holbergskaien på Nordnes.

MUSIKK PÅ HOLBERGSKAIEN: Til våren kommer Skur 14 på Holbergskaien til å være et sydende musikkhus, hvis ting går slik Pål Opheim (til v.) og Tom Erik Anker Olsen håper. RUNE NIELSEN

— Det er ikke noe å si på beliggenheten, sier Tom Erik Anker Olsen, som er med på å drive selskapet Øvingslokaler i Bergen.

Til neste år får lyden av veteranbåtene på vestsiden av Vågen konkurranse fra musikerne som skal flytte inn på Holbergskaien. I et bygg som går under navnet «Skur 14» skal det bygges 25 øvingslokaler.

Les også

Nå begynner slaget om kulturhusets fremtid

Tilsammen vil det være plass til bortimot 100 band når lokalene er ferdige, noe som vil gjøre dette til Bergens desidert største «øvingsfabrikk». I Norge er det, så vidt BT bekjent, bare Øvingshotellet i Oslo som er større.

— Vi tror et musikkhus som dette vil skape et fellesskap som styrker den lokale musikken i Bergen. Det er mange som i større grad har etterlyst å være del av et mliljø. Og det er det vi vil skape her, sier Olsen.

3,7 millioner i støtte

Det er Bergen og Omland Havnevesen som eier bygget på Holbergskaien, som var Bergens første dampskipskai. Bygget står nå tomt, men det er tidligere blitt brukt som terminalbygning og lager.

KLARE: Pål Opheim (til v.) og Tom Erik Anker Olsen har planene klare. RUNE NIELSEN

I løpet av våren neste år skal etter planen to etasjer med øvingslokaler stå klare.

Tom Erik Anker Olsen og hans kompanjonger har mottatt 3,7 millioner kroner fra den såkalte Musikkuststyrordningen (MUO), som er en nasjonal tilskuddsordning for teknisk utsyr og lokaler, for å realisere øvingslokalene.

Les også

62 band kastet ut fra øvings­lokalene

Ifølge Pål Opheim vil det koste mellom fem og seks millioner kroner å gjøre Skur 14 om til øvingslokaler.

Tom Erik Anker Olsen sier de allerede har avtalt å leie ut rundt halvparten av lokalene.

— Er det behov for øvingslokaler til så mange band i Bergen nå?

— Ja, det tror jeg. Vi har vært i kontakt med utallige band som enten trenger lokaler, eller som vil ha et bedre lokaler. Vi vet at det er mange som er misfornøyde med det de har.

-Håper på ytterligere vekst

— Kommer dere til å drive huset utelukkende med tanke på øvingslokaler, eller tenker dere for eksempel å ha konserter og lignender der også? Slik som på Bergen Kjøtt.

— Som en uavhengig privat aktør vil det være vanskelig å drive som kulturhus også. Vi er avhengig av inntjening, og da trenger vi å få inn så mange band som mulig, sier Olsen.

  • Renberg: - Bergen er musikkby nummer én
    Karen Sofie Sørensen, som er leder for Brak, interesseorganisasjonen til musikkmiljøet i Bergen, sier hun har inntrykk av at den voldsomme etterspørselen etter øvingslokaler som var for noen år siden har avtatt litt. Men hun håper Olsen og co. lykkes med prosjektet på Holbergskaien.

— Vi håper det er grunnlag for drift av 25 nye øvingslokaler i Bergen og at disse vil supplere det eksisterende tilbudet på en god måte. Tilgang på flere øvingslokaler kan forhåpentlig bidra til en oppblomstring av nye band og en ytterligere vekst i musikkmiljøet.