– Jeg tror det var et behov for «Flukt»

«Flukt», «Fjorden Cowboys» og «Aber Bergen» kan gi rekordmange Gullruten-priser til Bergen.

Publisert Publisert

TRIO PÅ TUR: – Vi er blitt gode venner når vi har spilt inn «Flukt», sier regissør Lars Petter Gallefoss. Her ser vi fra venstre: Leo Ajkic, regissør Lars Petter Gallefoss og fotograf Vegard Dale Bergheim.

– En av de mest rørende tilbakemeldingene vi har fått, var fra den somaliske gutten i Oslo som var vant til å høre at folk fra Somalia bare var skurker. Han turde så vidt å si at han var fra Somalia. Men etter at «Flukt» kom, følte han at han ble forstått på en helt annen måte, sier Lars Petter Gallefoss, regissøren bak dokumentarserien «Flukt».

Les også

Les også: Bergensrappen handler ikke bare om «tøser», dop og vold

I fjor var dokumentarfilmen «Drone», laget av Flimmer Film, den eneste bergensproduksjonen som ble nominert til TV-prisen Gullruten. I år kan det bli åtte priser til ulike bergensproduksjoner.

«Flukt», som tar for seg ulike sider ved flyktningsituasjonen i verden, har vært en av årets mest omtalte TV-serier. Nå er både regissør Lars Petter Gallefoss, fotograf Vegard Dale Bergheim og programleder Leo Ajkic nominert for sitt arbeid med serien. «Flukt» kan også bli kåret til årets dokumentarserie.

Første siden «De syv søstre»

Også «Fjorden Cowboys», med en av årets andre store TV-fenomener – Lothepus – i spissen, har fått to nominasjoner. «Aber Bergen» kan i tillegg bli det første bergenske TV-dramaet som vinner Gullruten.

LOV OG RETT I BERGEN: Den bergensproduserte serien «Aber Bergen» kan vinne i kategorien beste drama. Foto: Rune Bendiksen

– Vi er selvsagt superstolte over nominasjonene vi har fått. Det viser hvor mye man kan få til på et lite budsjett. Det viser også at det det går an å lage godt TV-drama utenfor Oslo – at det går an å gjøre ting litt annerledes, sier Eldar Nakken. Han er sjef fjor ITV Studios, som har produsert «Aber Bergen».

Ellen Dorrit Petersen er også nominert til Gullruten for sin rolle i «Aber Bergen.

– Positive meldinger i flertall

Der «Aber Bergen» i stor grad er spilt inn på Askøy, er «Flukt» spilt inn over hele verden – gjerne i noen av verdens verste konfliktområder. Serien hadde premiere i begynnelsen av januar og skapte debatt fra første stund.

Programleder Leo Ajkic, som kom til Norge som bosnisk flyktning, måtte tåle mye hets i sosiale medier. Men – som han sa til BT tidligere i år – hetsen var langt mindre omfattende enn han hadde fryktet. Og de positive tilbakemeldingene var i stort flertall.

– Vi fikk mange tilbakemeldinger fra innvanderingsskeptikere. De hadde ikke nødvendigvis endret sitt grunnsyn, men kanskje fått en større forståelse for hvorfor folk var på flukt. Jeg tror det var et behov for «Flukt», sier Lars Petter Gallefoss.

– Blitt gode venner

– Dere skal også ha fått ros på enkelte høyreekstreme nettsteder?

– Hehe, ja. Skribentene var kanskje ikke så fornøyd med innholdet. Men de måtte innrømme at serien var bra laget, sier han.

ÅRETS PROGRAMLEDER: Leo Ajkic kan bli kåret til årets programleder når Gullruten deles ut hjemme i Bergen i mai. Foto: Eirik Brekke

Det er i hovedsak Gallefoss, fotograf Vegard Dale Bergheim og programleder Leo Ajkic som har reist rundt og laget serien.

– Serien har vært et lagarbeid. Når Leo har fått noen til å åpne seg opp, så har det ofte også skyldtes godt arbeid fra fotografen. Jeg håper aller mest vi vinner i kategorien «årets dokumentarserie». Her er det mange personer i Pandora film som fortjener sin del av æren.

– Kunne du tenke deg å jobbe mer med Leo Ajkic?

– Vi har funnet tonen. Vi har hatt et veldig godt samarbeid, og vi er blitt veldig gode venner, sier Gallefoss.

Publisert