Avspark for konsertsommeren på Bergenhus festning

Flere hundre tusen musikkelskere har tatt veien innom Bergenhus festning de siste somrene. I år regner Bergenlive med å selge mellom 100.000 og 110.000 billetter.

I KVELD: Marie Fredriksson og Per Gessle har vekket hitmaskinen Roxette til live igjen.
TILBAKE: Bob Dylan gjør sin andre konsert i Bergen på Koengen. Med på lasset er Suzanne Vega.
COVER: Joe Cocker på Bergenhus-plenen.
  • Kjetil Lillebø
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

- At bare Rihanna har solgt 44.000 billetter i Bergen er helt hinsides. Når jeg forteller det til folk i bransjen som jobber med å beregne publikumsgrunnlag, så tror de ikke på det, sier Frank Nes.

Les også

[No available link text]

I kveld sparker Bergenlive i gang en ny konsertsommer på Bergenhus festning med svenskene i Roxette. Bandet, med Marie Fredriksson og Per Gässke i spissen, skulle egentlig spilt på Plenen på Bergenhus, men ble flyttet til Koengen.- VI hadde solgt ut de 6500 som det er plass til på Plenen og begynt å få forespørsler om flere billetter, da valgte vi å flytte konserten til Koengen. Nå regner vi med at det kommer rundt ti tusen på konserten i kveld, sier Nes.

Scenen til Dylan

I fjor sommer solgte Bergenlive ganske nøyaktig 64.335 billetter til sommerkonsertene på Bergenhus. Da var Stevie Wonder en av artistene som måtte gå motsatt vei av Roxette – fra Koengen til Plenen. I år har de ti arrangementer på de to stedene, mot seks i fjor.

—  Når vi skriver at vi skal ha konsert på Bergenhus festning har vi en fleksibilitet, vi kan ha den både på Koengen og på Plenen. Vi har som oftest bestemt oss for et av stedene, men noen ganger går det an å flytte konserten. Denne gangen var det greit siden vi kan ha scenen på Koengen stående frem til Bob Dylan kommer om noen uker, sier Nes.

Og for dem som ikke har vært på konsert på Bergenhus: Plenen er gressbakken som ligger rett bak Håkonshallen, scenen står da med ryggen mot Bontelabo.

Nes mener Plenen på mange måter er en bedre konsertscene for publikum.

— På Plenen får du et fint og naturlig amfi som gir en intim opplevelse. Men det er litt mer arbeid å rigge opp der enn på Koengen, sier han.

- ** Byen for store anledninger**

Foruten Rihanna, er Kanye West en av artistene i sommer som appellerer til et yngre publikum. Rapperens konsert er ennå ikke utsolgt.

— Der er det fortsatt billetter, vi kommer til å selge maks 15.000 billetter til den konserten. Vi ser ofte at artister som har et litt yngre publikum bruke lengre tid på å selge ut. Vi så det på Muse i fjor, hvor det gikk mange billetter rett før konserten, den ble så å si utsolgt. Unntaket som bekrefter regelen her er selvsagt Rihanna, som solgte ut på null tid, sier han.

I hovedstaden lar de seg imponere av konsertprogrammet i Bergen i sommer.

— Bergen er helt klart blitt konsertbyen for de store anledninger. Programmer for sommeren er veldig solid, sier Thomas Talseth, musikkjournalist i VG.

- At de har fått Rihanna er spesielt imponerende, hun er virkelig i A+ligaen. Det finnes ikke større og kulere popstjerner på jordkloden akkurat nå. Det er bra at man satser på artister som engasjerer det unge publikum, og ikke bare på trygge travere som Bob Dylan, sier han.

Også Robert Hoftun Gjestad, musikkjournalist i Aftenposten, tror det må bli noen bergensturer i løpet av sommeren.

- Dette må være tidenes populærmusikksommer i Bergen. For fem år siden hadde jeg ikke trodd at en verdensstjerne som Rihanna kunne spille noe annet sted enn i Oslo, sier han.

Han tror alle konsertene skaper synergieffekter som påvirker musikkmiljøet i Bergen.

—  Miljøet virker å ha nok av selvtillit fra før, og den blir nok ikke noe mindre av at det kommer verdensstjerner til byen. Det kan gjøre lysten til å satse enda større, sier han.

Gleder du deg til konserten i kveld? Si din mening under!

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Superstjernen kjøpte kunst for 600.000 kroner i Bergen

Post Malone tok seg god tid til kunstutstilling i Grieghallen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Trafikkuhell i Sunnfjord: Eldre par kjørte inn i mur

  2. – Kom deg ut for å grille så fort som mulig

  3. Nå kommer Johnny Depp til Bergen. – Spent på hva han finner på.

  4. Disse avgangene er innstilt på Flesland

  5. På syv år har han kuttet gjelden med tre milliarder

  6. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen