Måtte begynne helt på nytt

Etter flere måneders intenst arbeid forkastet brødrene Bård og Vegard Ylvisåker et helt nytt, helaftens show. - Men nå nærmer vi oss et ferdig «Ylvis 4», sier de.

  • Finn Bjørn Tønder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Brødrene Ylvisåker erkjenner at de har vært for sløve, publikumssuksessen til tross. Nå snakker de om å levere intet mindre enn verdens beste forestilling.

— Store ord?

— Det kan leses helt feil. Og for alle som vet at vi aldri røper noe fra et nytt show for å unngå å skape forventninger, må det virke meningsløst. Men det var for en måned siden at jeg virkelig fikk ambisjoner. Jeg ville at vi skulle lage verdens beste forestilling. Jeg likte at jeg fikk den tanken. Det ga et mye bedre kick enn når vi jobber på det jevne. Plutselig ble jeg ambisiøs på vegne av produktet - showet, vi jobber med. Og da begynte ballen å rulle mye fortere, sier Bård Ylvisåker (28).

— Nå gir vi alt. Vi skal lage verdens desidert beste forestilling, ikke bare Nord-Europas, fortsetter Bård.

— Nord-Europa er jo fryktelig stort det også, da, skyter eldstebror Vegard Ylvisåker (31) inn, men erkjenner at brødrene har fått uvante ambisjoner, de som aldri har tatt av på grunn av all suksessen.

Det blir litt vold. Mer enn vi pleier.

Vegard Ylvisåker

Show i januar

De avsluttet sin tredje showsuksess i Odda på tampen av 2009. Og fra februar i år har de jobbet med «Ylvis 4», som får premiere på Ole Bull Scene i Bergen 20. januar neste år. Nå skal det bare være de to brødrene på scenen.

— Back to basic, men masse musikk, røper de. Men så forteller de ikke mye mer om de 17 numrene de skal pepre utover publikum på 80 minutter.

— Det blir litt vold. Kanskje mer voldelig enn vi pleier. Vi trener på å slåss. Og så blir det litt sirkus. Vi har bestemt oss for å slite oss ut under hver forestilling. Gøyere da. Og så blir det garantert en toastmaster-sketsj. Vi er i den alderen at vi ofte går i bryllup, sier Vegar.

Og så sier ikke han mer om showet.

— Kanskje tar vi inn igjen et nummer med tøysebriller. Og kanskje stryker vi mye. Kanskje ikke. Det er lenge til 20. januar 2011. På samme tidspunkt før «Ylvis III» var vi ikke i nærheten av å ha kommet så langt som nå, sier Bård, bak kontordørene til Kokstad Lyd.

Skaper i industribygg

For det er på det lille, rotete kontoret i et kombinert industri- og kontorbygg på Kokstad de har skapt sammen med regissør Arvid Ones.

— Vi heter Kokstad Lyd, sier Bård, og skryter av tålmodigheten til de ansatte hos Scanauto, Aut. Entreprenør Halvorsen og de andre i bygget.

— De må ha hørt mange rare, uvanlige lyder i et forretningsbygg. Og mye latter, sier Vegard.

— Men de smiler hyggelig til oss fortsatt.

Bård forteller at det var innbrudd i bygget for en tid siden, og at politiet var overbevist om at de kunne finne DNA-spor i alt rotet på brødrenes kontor.

— Jeg måtte si sorry, for rotet var normalt. Det var slett ikke sikkert at tyvene hadde vært på vårt kontor, humrer Bård.

Forkastet et helt show

Det var i dette kaoset «Ylvis 4» startet i februar i år. Arvid og de to, nesten hver dag på jobb, fra 10 til 15.30, for å klekke ut ideer og skrive sketsjer.

— Vi jobbet godt og mye mer strukturert enn før. Vi hadde faktisk omrisset til en hel forestilling ferdig i april/mai, egentlig en enkel historie, der ting skjedde underveis.

— Men så forkastet vi hele greien. Vi fikk det ikke helt til. Det var litt som å skille seg. Trist, men samtidig glad for å bli kvitt henne, sier Vegard.

— Men når vi river ned noe, så åpner det seg, forklarer de.

— Vi gikk i alle fall bort fra en handlingsdrevet forestilling. Men toastmasteren overlevde, bekrefter Vegard.

De har forandret seg mye. Den gangen var de små gutter. Nå er de bevisste på hva de gjør.

Arvid Ones

Arvid Ones viktig

Brødrene snakker varmt om Arvid Ones og hans dyktighet. Ones, som er godt over 20 år eldre enn dem, har fulgt brødrene siden knalldebuten i 2000.

— De har forandret seg mye. Den gangen var de små gutter, og jeg hadde mye mer gjennomslagskraft. Nå er de bevisste på hva de gjør, sier Ones.

— Og de vet at det viktigste er å kommunisere med publikum.

— Vi lot alle styre oss under de første produksjonene. Hadde jo ikke peiling på hva vi drev med, og hadde knapt sett en scene før vi ble løftet opp på en, bekrefter Bård.

— Men så tok vi tak før «Ylvis III». Da var vi oss, og våget å si fra, sier Vegard.

— Så til de grader, sier Arvid Ones.

Vanligvis blir Ylvis-showene blir til med de tre rundt et bord på Kokstad, eller på hyttetur, medbringende tanker og utkast. Under samtalene blir det gjerne til noe helt annet. Det viktigste er at de ler av det selv. Og at de tror publikum vil gjøre det samme.

— Det er få numre vi kan si er laget av en av oss. Det meste skjer i fellesskap, sier regissøren.

Nervøse?

  • Nervøse for at det ikke skal gå bra denne gangen?

— En eller annen gang må det gå til helvete. Men vi vet i alle fall at vi har gjort vårt beste. Det er vårt produkt og vi har hatt ambisjoner. Blir det en flopp er det en ærlig sak. Men vi legger oss litt i fosterstilling når tomatene kastes, sier Bård Ylvisåker.

— Det er rart at Bård og jeg har hatt samme drøm. Et mareritt om at publikum er på plass i salen - uten at vi er ferdige, sukker Vegard Ylvisåker.

— Sist var vi ikke fornøyde under premieren. Det var vi først etter 40. forestilling. Nå føler vi at vi er i mål, sier Arvid Ones.

— Allerede.

Skal du se det nye Ylvis-showet? Bruk kommentarfeltet.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

Sier livredderne er preget etter ulykken. – Det skjedde ekstremt fort.

Ble gitt førstehjelp på stedet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. I år har det vore så mykje rotter i Bergen at Stian måtte kutte ned på ferien

  2. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  3. Fant blindpassasjerer på lasteskip: – De hadde vært der i ti dager

  4. MC-ulykke på Puddefjordsbroen

  5. – En fantastisk følelse

  6. Vil øke produksjonen i Hardanger: – Vi profitterer på klimaendringene