Vandrende kosestund

Et lunt stykke gamle Bergen i Gamle Bergen.

Publisert Publisert

Det ble huskestue i Japan for noen år siden da et forskerteam antydet at den japanske keiserslekten slett ikke nedstammet fra solen, men fra Korea. Slik gikk ikke akkurat rett hjem hos dem med nasjonalfølelsen på konstant høygir.

At bergensere er en fin blanding av det meste som har reket opp og ned langs vestlandskysten, kommer ikke akkurat like overraskende. Nettopp bergensernes kosmopolitiske bakgrunn er nok en ting vi har vanskelig for å skjule stoltheten vår over her i bygden. Og nettopp derfor er det helt på sin plass at Stig Holmås lar sin skikkelse Finnvald gjennomgå i «Hvem har tatt min venstre sko». For Finnvald er en fordomsfull bergensk smed med hang til flasken og nok av fyndord om alle utenbysfra. Gjennom fire akter spilt på fire lokaliteter i Gamle Bergen tar Helge Jordal, Rosalind Johansen, Yngve Sæterås, instruktør Steinar Thorsen og alle de andre oss med på en historisk bergensreise. Fritt for altfor påtrengende pedagogikk, og med nok lekne rim i tekstmaterialet til å gi bergensrapperne Spetakkel konkurranse.

Stig Holmås har nemlig boltret seg i det bergenske til dette stykket, som er skreddersydd Gamle Bergen. Både bergens-, østlands-, sogne— og striledialekter brukes i all sin bredde og språklige kulør, og bergensernes brokete etniske bakgrunn blir til de grader blottlagt i all sin prakt. Enkelt nok fortalt til at de minste får med seg det meste, og med nok lekne sidesprang til at alle kan finne noe å hikste over.

Planen er at «Hvem har tatt min venstre sko» skal bli en gjenganger i Gamle Bergen. Det er all mulig grunn til å håpe at det skjer, for det hele fungerer bemerkelsesverdig bra. Førsteakten er riktignok ørlitegrann for lang, mens annenakten er over omtrent før den har begynt - noe som kanskje er like greit, da det ikke er ideelle forhold for publikum akkurat der - men tredje og fjerde akt fungerer glitrende. Selv om noen av de aller minste ble ørlite grann skremt av Gjest Baardsens inntreden og dramatiske arrestasjon, mens andre enda mindre slet med å holde seg våkne, holdt det store flertallet på å kose seg glugg i hjel. Inkludert de spanske bussturistene som ble intetanende innblandet i plottet i siste akt. Spesielt stor applaus må gis til de yngste skuespillerne, som bandt stykket og aktene glitrende sammen med gamle bergenssanger, klappeleker og rampestreker. Også spiteregler er kulturarv. Og de beste av dem hører hjemme i Gamle Bergen.

ANMELDT AV LARS HOLGER URSIN

GLIMRENDE: Rosalind Johansen (fra venstre), Yngve Sæterås og Helge Jordal spiller glimrende i den historisk bergensreisen «Hvem har tatt min venstre sko?» FOTO: EIRIK BREKKE

GLIMRENDE: Rosalind Johansen (fra venstre), Yngve Sæterås og Helge Jordal spiller glimrende i den historiske bergnesreisen «Hvem har tatt min venstre sko?». Foto: Eirik Brekke

Publisert