Fra poesi til politikk

En riktig god appetittvekker

Publisert Publisert

For fjerde år på rad arrangerer Vestlandske Teatersenter festivalen Mini Midi Maxi. Målet er å utvikle og heve kvaliteten på scenekunst for barn og unge.

I så måte ble åpningsforestillingen som helhet et bredt og talende eksempel både på innhold og bredde, nyskaping og tradisjon.

Først ute var Gunnar Staalesens «Istid», fremført av Bergen Byspill. Med teksten lest på norsk og engelsk i nesten poetisk dialog var den vesle forestillingen en verbal, musikalsk og estetisk fortelling om landets tilblivelse da isen forsvant.

Ulf Arne Johannesen er kjent fra dansegruppen Frikar, og en skikkelig akrobat. Sammen med blant andre Geir Myhr viste han hvordan moderne hallingdans har hentet elementer fra både breakdance og brasiliansk capoeira. Med Benedicte Maurseth på hardingfele ble det et forrykende mellomspill før denegentligeåpningsforestillingen — «Whatever liksom».

Den politiske kabareten er skrevet og produsert av Vestlandske Teatersenter, og fremført av senterets egne elever i regi av Tormod Løvold.

Et klasserom blir spontant okkupert, i protest mot tre kampsaker: at en medelev og hans far skal vises ut av landet, mot nedlegging av fotballbanen og mot skolens bruk av oljefyr. Og kanskje litt mot karaktersetting og sånn...

Innenfor denne rammen fremføres verbale og musikalske enkeltnumre der voksne så vel som ungdom får sitt, og der søkelyset settes på temaer som mobbing, identitet, valgkamp og politisk svada.

Poengene var mange og gode, og blant flotte enkeltnumre skilte ett seg særlig ut: et slags mini-FN av en skolekjøkkentime, der sjokoladekakebaking sto på timeplanen og uskikkelige elever (les: stater) fikk klar beskjed fra en myndig lærer om full skjerpings. Et fantastisk enkelt og poengtert nummer som kunne gått rett inn i en proff revy.

BRITT SØRENSEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

VISUELT: Teaterfestivalen Mini Midi Maxi-festival åpnet visuelt med blant annet Bergen Byspills fremføring av Gunnar Staalesens «Istidø. De neste dagene vises 17 forestillinger fra flere land. Det blir også foredrag, debatt og workshops. Foto: Martin Eilertsen

Publisert