Bomb hovedkvarteret - og litt til

God, gammeldags action og en litt sliten, men kul nok Bruce Willis

Publisert Publisert
4 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Et lite Lenin-sitat fra skurken Thomas Gabriel bringer tankene over på hvor sårbar og lett angripelig vår digitaliserte verden trolig er for angrep fra datakyndige terrorister.

Ut over det skal man ikke tenke så mye gjennom de drøye to timene John McClane herjer rundt, tradisjonen tro mer og mer oppskrapet, blodig og forslått ettersom skurkene nedkjempes.

Plottet er godt.

Intet mindre enn hele den amerikanske infrastrukturen er under angrep, og det på selveste nasjonaldagen. Sånt blir det kaos av. Med seg på gjennomføringen har Gabriel (Timothy Olyphant) et kobbel intetanende hackere som blir knertet etter utført oppdrag — bortsett fra Matt Farrell (Justin Long), som mirakuløst unnslipper idet han hentes til avhør av McClane på noe sistnevnte tror er et rutineoppdrag.

Deretter går det slag i slag, bokstavelig talt, for å forhindre den store katastrofen.

Det skytes og smelles og bombes og dingles fra svimlende høyder. Biler, fly og helikoptre krasjer, det er høyoktan action og både stunts og pyroeffekter imponerer så visst. Mot slutten blir det riktignok litt mye av det gode, og filmen er da også en smule for lang.

På den andre siden byr den på litt smågodt også, innimellom. Som Gabriels nyhetssending, der tidligere presidenters taler er fiffig klippet sammen.

Pluss også for gode replikker og godlynt humor, ikke minst fordi McClane og Farrel er et så til de grader odde par og nettopp derfor kler hverandre godt.

Kampen mot Gabriel skjerpes av at han tar McClanes datter Lucy til fange. «He's got my daughter», hvisler McClane mellom sammenbitte tenner og får carte blanche fra FBI til å gjøre det en mann må gjøre. Og vi tenker selvsagt ikke den formastelige tanken at den redningsdåden samtidig tar livet av noe bortimot en middelstor norsk by.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

BRITT SØRENSEN

ODDE PAR: John McClain (Bruce Willis) og Matt Farrell (Justin Long) er ikke et winning team akkurat. Men McClain får da lært den sarte datanerden et og annet.
Publisert
  1. Film
BT anbefaler

– Hadde unik evne til å få kontakt med pasientene

Arne Daviknes døde brått og uventet den 5. september, 63 år gammel.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Fire personer i frontkollisjon på Haukås

  2. Ronald har samlet i over 50 år. Nå åpner han gratis museum.

  3. – Jeg tenkte: «Huff, scorer de nå, graver jeg meg selv ned»

  4. «Jobbet sokkene av seg. Involvert i det meste av Branns offensive spill.»

  5. Kirken åpner dørene for dem som vil samles i sorgen

  6. Legens beskjed ble et slag i ansiktet: – Jeg hadde ingen tegn til sykdom