Bomb hovedkvarteret - og litt til

God, gammeldags action og en litt sliten, men kul nok Bruce Willis

Publisert Publisert
4 av 6 hjerter

Et lite Lenin-sitat fra skurken Thomas Gabriel bringer tankene over på hvor sårbar og lett angripelig vår digitaliserte verden trolig er for angrep fra datakyndige terrorister.

Ut over det skal man ikke tenke så mye gjennom de drøye to timene John McClane herjer rundt, tradisjonen tro mer og mer oppskrapet, blodig og forslått ettersom skurkene nedkjempes.

Plottet er godt.

Intet mindre enn hele den amerikanske infrastrukturen er under angrep, og det på selveste nasjonaldagen. Sånt blir det kaos av. Med seg på gjennomføringen har Gabriel (Timothy Olyphant) et kobbel intetanende hackere som blir knertet etter utført oppdrag — bortsett fra Matt Farrell (Justin Long), som mirakuløst unnslipper idet han hentes til avhør av McClane på noe sistnevnte tror er et rutineoppdrag.

Deretter går det slag i slag, bokstavelig talt, for å forhindre den store katastrofen.

Det skytes og smelles og bombes og dingles fra svimlende høyder. Biler, fly og helikoptre krasjer, det er høyoktan action og både stunts og pyroeffekter imponerer så visst. Mot slutten blir det riktignok litt mye av det gode, og filmen er da også en smule for lang.

På den andre siden byr den på litt smågodt også, innimellom. Som Gabriels nyhetssending, der tidligere presidenters taler er fiffig klippet sammen.

Pluss også for gode replikker og godlynt humor, ikke minst fordi McClane og Farrel er et så til de grader odde par og nettopp derfor kler hverandre godt.

Kampen mot Gabriel skjerpes av at han tar McClanes datter Lucy til fange. «He's got my daughter», hvisler McClane mellom sammenbitte tenner og får carte blanche fra FBI til å gjøre det en mann må gjøre. Og vi tenker selvsagt ikke den formastelige tanken at den redningsdåden samtidig tar livet av noe bortimot en middelstor norsk by.

BRITT SØRENSEN

ODDE PAR: John McClain (Bruce Willis) og Matt Farrell (Justin Long) er ikke et winning team akkurat. Men McClain får da lært den sarte datanerden et og annet. Foto: Filmweb

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Mann fikk 15.000 i bot for ruskjøring med elektrisk løperhjul: – Han angrer

  2. Tror Brann-treneren hadde vært ferdig i en annen klubb

  3. Hun reddet turfølge som gikk seg fast ved Trolltunga i natt: – De var våte og kalde

  4. Her økte boligprisene i Vestland mest

  5. Mann tiltalt for nachspiel-voldtekt

  6. Her har antall voldssaker blant tenåringer gått kraftig opp: – Vi er bekymret

  1. Film