Maks uttelling for Max Manus

1,1 millioner norske kinogjengere tok visst ikke feil.

  • Øyvind Berekvam
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

«Max Manus» har sikret seg nominasjoner i 10 av de totalt 19 kategoriene under årets Amanda-prisutdeling.

Hovedrolleinnehaver Aksel Hennie kan hente hjem prisen for beste mannlige skuespiller, men får konkurranse fra Bjørn Sundquist («Jernanger») og Kristoffer Joner («Skjult» og «Revejakt»).

«Max Manus» er også nominert i kategorien «Beste manus», og dermed kan avdøde Thomas Nordseth-Tiller vinne. Nordseth-Tiller døde av kreft tidligere i år.

Trine Dyrholm («deUSYNLIGE»), Ingrid Bolsø Berdal («Fritt Vilt 2») og Ellen Dorrit Petersen («Iskyss») er nominert i kategorien beste kvinnelige skuespiller.

Deles ut

Amandaprisene deles ut for 25. gang i år, og selve prisutdelingen finner sted i Haugesund 21. august. Showet innleder som vanlig Den norske filmfestivalen som åpner den 23. august.

Skuespillerne Sven Nordin og Dennis Storhøi blir verter for Amandas jubileumsshow, som sendes direkte på TV2. Juryleder er Åse Kleveland.

— Det har vært spennende og lærerikt å lede arbeidet med å velge ut årets Amandanominerte fra en så omfattende årsproduksjon, melder Åse Kleveland i en pressemelding.

Kleveland har ledet de tre juryene som har vurdert spillefilm.

— Det som virkelig har imponert meg, er det høye kvalitetsnivået på mange prestasjoner foran så vel som bak kamera. Det lover godt for norsk films fremtid og har stilt juryene overfor en krevende oppgave, opplyser hun.

Vant I fjor ble «Mannen som elsket Yngve» og «Kautokeino-opprøret» de store vinnerne med henholdsvis fire og fem priser.

Førstnevnte film stakk av med den gjeveste prisen: Prisen for årets beste kinofilm. I år deles det ut priser i 19 kategorier.

Max Manus var fjorårets mest sette norske film. Nå er den nominert til ti Amanda-priser.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: