Fem fine ting å gjøre før jul

Kom i julestemning med svartmetall, ballet, isdans og en legendarisk film. Her er ukens «to do»-liste.

Publisert: Publisert:

KONSERT: Hør metal-legender på Hulen

JUBILEUM: Enslaved avslutter sitt store jubileumsår på Hulen. Her ser vi bandet i aksjon på Verftet tidligere i år.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Enslaved-konsert

Hvor: Hulen

Når: Fredag 21.00

Hvorfor: Da Enslaved ble startet i Sveio for 25 år siden, så de kanskje ikke for seg at de skulle reise på jubileumsturné i store deler av verden 25 år senere. Eller kanskje det var nettopp det de gjorde. Etter en stor Europa-turné er ekstrem-metalbandet nå uansett tilbake i hjembyen for å avslutte jubileet på Hulen. Her skulle det være duket for metal med ekstreme kvaliteter i bomberommet under Nygårdshøyden.

Les også

Les også: Musikere advarer mot bergensfestival

At band driver og feirer seg selv, er ikke alltid et bra tegn. Det er sjelden lurt å være fornøyd med tingenes tilstand. Men for Enslaveds del har stagnasjon aldri vært noen stor fare. De har alltid utviklet seg, og deres plate fra i fjor, «In Times», var ifølge flere musikkanmeldere en av deres aller beste.

– Vi sees på neste jubileum om 25 år, var vokalist Grutles avskjedshilsen til publikum da bandet spilte på USF Verftet tidligere i år.

Vi skal ikke se bort fra at de gjør alvor av det. Men vi kan jo begynne med å feire de første 25 årene.

av Kjetil K. Ullebø

DANS: Få julestemning med isdans og ballett

Oda Marie Hå­vardsholm Brekken (15) og Elisabeth Halding Iversen (17) som var solister i snøfnuggdansen i «Nøtteknekkeren» i 2008.

HVA: Nøtteknekkeren, ballett med elever fra Bergen kulturskole og Nøtteknekkeren på is med barn fra Bergen kunstløpklubb

HVOR: Oseana Kunst- og Kultursenter og Bergenshallen

NÅR: Balletten: fredag 16. desember og søndag 18. desember 18.00. Isdans: fredag 16. desember 18.00

HVORFOR: Jeg skal ikke legge skjul på at jeg misunner folk i Oslo som kan se en ordentlig profesjonell oppsetning av Nøtteknekkeren med nasjonalballetten. Amatørforestillingene med barn i Bergen er jo først og fremst til for lettrørte foreldre.

Les også

Les også: «Nøtteknekkeren» i fare for å bli nedlagt

Men musikken til Peter Tsjajkovskij er legendarisk. Storslått og pompøs på ekte russisk vis. Den, kombinert med flotte kulisser, kostymer og ikke minst så mange unge talenter samlet på ett brett, gjør at forestillingene virkelig er verdt å få med seg! I år kan du velge mellom en tradisjonell ballett-oppsetning av Bergen kulturskole, og «Nøtteknekkeren on ice» med barn fra Bergen kunstløpklubb. Eller du kan se begge og sammenligne:)

av Tonje Aursland

FILM: Se alle julefilmers mor

Hva: Se «It’s a wonderful life»

Hvor: Cinemateket USF

Når: Torsdag 20.00 og søndag 13.00

Hvorfor: Julefilmer er så mangt. Både «Die Hard 1» og «Die Hard 2» foregår for eksempel i julen, selv om de kanskje ikke har noen spesiell juletematikk. «Alene Hjemme» virket lenge å være den store julefilmen for mange, men så kom det et romantisk monster av en film og dyttet Macaulay Culkin og co. ned fra tronen. Jeg snakker selvsagt om «Love Actually».

Nå som «Love Actually» har tatt steget opp og blitt den ultimate julefilmen, dukker det stadig vekk opp folk som sier det hele egentlig er en drittfilm. Slik er det å være på toppen. Og mens vi venter på årets utgave av «Love Actually»-debatten, kan vi se det som regnes som alle julefilmers julefilm: «It’s a Wonderful Life». For de fleste av leserne er filmen fra 1946 antagelig først og fremst en julefilm som dukker opp i andre julefilmer. Filmen om George Baily, som mister lysten på livet, men så treffer på engelen Clarence, er nemlig den amerikanske juleklassikeren fremfor noen. Men også på Cinemateket USF er det blitt tradisjon å vise «It’s a Wonderful Life» rett før jul.

«It’s a Wonderful Life» er en erkeamerikansk film, men den har samtidig en usentimental råskap som gjør den verdt å se. Og om ikke annet, kan du jo se den, og late som om du feirer jul i en amerikansk film.

av Kjetil K. Ullebø

MUSIKK: Hør julemusikken du trenger

NORSK JULEKLASSIKER: Sondre Bratland står bak den kanskje største norske juleklassikeren.

Hva: Sondre Bratland-konsert

Hvor: Johanneskirken

Når: Søndag 18.30

Hvorfor: Enkelte hevder at du bare trenger én juleplate: Sondre Bratlands «Rosa frå Betlehem». Det er i hvert fall hevet over tvil at siden platen ble gitt ut i 1992, er den blitt en norsk juleklassiker. Det er også hevet over tvil at kvederen Sondre Bratland og hans medmusikere kommer til å skape en vakker stund i Johanneskirken søndag.

Les også

Les også: Hør Razikas versjon av den kjente julesangen

Gjennom de siste 30 årene har Bratland markert seg som en av de viktigste folkesangerne i Norge. Han har gitt ut 13 soloalbum, og han har holdt konserter i mer enn 600 norske kirker. Religiøs folkesang er Bratlands spesialitet, og i 1992 reiste han til Betlehem sammen med blant andre Iver Kleive, for å spille inn plate i Fødselskirken. Resultatet ble altså «Rosa frå Betlehem». Foruten Kleive, har Bratland med seg gitarist Knut Reiersrud og Paolo Vinaccia på trommer i Johanneskirken på søndag.

Dette er absolutt noe å få med seg, men hvis ikke du har sjans, så er det ikke for tidlig å hive «Rosa frå Betlehem» på stereoanlegget hjemme i stuen. Eller på din smarttelefon.

av Kjetil K. Ullebø

FOREDRAG: Å jul med din glede og barnlige lyst! Eller?

Hva: Lørdagsforedrag med julekafé

Hvor: Den Nationale Scene

Når: Lørdag kl. 12.00

Hvorfor: Hva er julestemning, egentlig? Må du gå i kirken julaften for helt å få den skikkelige feelingen? Og er julefeiringen egentlig et kvinneprosjekt? Sånne spørsmål kan man jo fort falle i staver over der man står stuet fast i rulletrappen på kjøpesenteret sammen med alle de andre som stresser rundt i julestrien.

I Bergen Kvinnesaksforening har de stilt de samme spørsmålene, og noen til. Derfor har de, i samarbeid med DNS, invitert Lisbeth Mikaelson og Ingvild Sælid Gilhus til å snakke vidt og bredt om fenomenet «Norsk julefeiring som feel-good religion».

Mikealeson er professor emerita i religionsvitenskap, Gilhus er professor i religionshistorie. Og som de vise damene de er, kan de – kanskje – gi svar på om det er den materielle overdådigheten eller de religiøse og folkelige tradisjonene som gjør julefeiringen til feel-good religion, om julestemning er noe mer enn en talemåte, hvilke verdier som realiseres i julefeiringen, og om det norske likestillingssamfunnet influerer på tolkningen av Bibelens julestemning.

Alt dette og mer til i løpet av halvannen time! For om julen kommer uansett, blir det ingen julekafé uten snacks og utlodning.

av Britt Sørensen

Publisert: