En overdose makroner

ANMELDELSE: Mariell Øyre og Jostein Avdem Fretlands sanselige debutroman lider under mangel av et godt plot.

Publisert Publisert

LONDON: Mariell Øyre og Jostein Avdem Fretland har etablert seg i London, og har skrevet debutromanen sammen. Gode metaforer, men en tynn historie, mener vår anmelder. Foto: Vegar Valde

  • Silje M. S. Norevik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Samboerparet Mariell Øyre og Jostein Avdem Fretland er allerede kjent for flere på verdensveven gjennom Øyres vakre blogg «Hjartesmil», som skildrer øyeblikksbilder, smaksopplevelser og estetikk fra London, hvor paret nå befinner seg.

Debutromanen «& me skal bli omskapte» kan på mange måter leses som en forlengelse av bloggprosjektet, i alle fall tematisk. Romanen handler om Jakob Hov, sjokolademaker fra Vestlandet, som har bodd i Paris og flyttet til London. Han er arveprinsen til en vestlandsk sjokoladefabrikk, men dras mot livet i London, hvor han også arver et lokale og får sjansen til å starte egen sjokoladebutikk. Leseren følger ham over en tid da oppstarten av virksomheten skildres inngående, men også hovedpersonens seksuelle oppvåkning blir viktig, samt relasjonene til vennene rundt ham.

Romanens styrke hviler hovedsakelig på gode miljøskildringer hvor gatelivet i London er beskrevet med liv, originalitet og autentisitet. Det er også interessant hvordan forfatterparet sammenligner metropolene Paris og London. Med unntak av noen franske skrivefeil, vitner disse partiene om at de faktisk har bodd begge steder og kjenner byenes dynamikk. Boken fikk meg også til å minnes den romantiske franske filmfabelen «Chocolat» (2001) på grunn av de detaljrike skildringene av sjokoladens mange nyanser og betydning som en sanselig smaksopplevelse.

Det som mangler er en god historie. Først etter side 250, det vil si når det er 65 sider igjen, snører plottet seg sammen, og vi får innslag av dramatikk. Før dette skjer, holdes romanen oppe av et noe overflatisk reisverk av estetikk og smaksopplevelser. Det er vakre slott, fine gater og utsøkt sjokolade, men karakterene er ikke tegnet godt nok til at de blir interessante. Snarere forblir de pappfigurer i en verden hvor frekvensen av referanser til makroner fra den franske butikken Ladurée blir plagsomt høy. Romanen produserer skildring på skildring, men gir ikke leseren noen egentlig innsikt.

me skal bli omskapte.jpg

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Det begynte med en liten, håndskrevet lapp, stukket inn i avisen hun skulle få

  2. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  3. WHO: Nytt døgn med rekordhøyt smittetall

  4. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.

  5. Sjekk spillerbørsen: Brann-sliteren får ros

  6. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.

  1. Bokanmeldelse