Abortprest for drøy for Facebook

Bilder fra film om Børre Knudsen stoppet. - Uforståelig, sier distributøren.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Regissøren Fridtjof Kjæreng har fulgt livet til Børre Knudsen (76) gjennom to år.

Nå er bilder fra ytringsfrihetsprosjektet «En prest og en plage», som er støttet av Fritt Ord, Norsk Filminstitutt og NRK, avvist av Facebook.

Se traileren til filmen øverst

Har ikke fått forklaring

I begrunnelsen som kom tirsdag, står det at annonsen bryter med Facebooks retningslinjer for annonsering, språket er støtende, vulgært, truende eller genererer høy andel av negative tilbakemeldinger.

SENSURERT: Disse bildene kom i retur fra Facebook. De kan ikke brukes i annonser på nettsamfunnet.

— Helt uforståelig. Vi har bedt om en forklaring, men har ikke fått det ennå, sier daglig leder Tor Fosse hos distributøren Tour de Force.Han tror årsaken er Knudsens forhistorie. På 70- og 80-tallet var han en av Norges mest markante motstandere av selvbestemt abort og liberale synspunkter i kirken.

Knudsen ble vigslet i Bergen. I 1980 reiste staten avskjedssak mot Knudsen for embetsforsømmelse, men han ble frikjent i Malanger herredsrett. Senere var han biskop i det uavhengige Strandebarm prosti fra 1997 til 2008.

— Når vi begynner å få motstand på Facebook, er det interessant. Vi vet at det er nordmenn som har sensurert bildene, sier Fosse.

Viser ikke ketsjup-fostrene

Filmen viser ingen av de sterke bildene fra Knudsen og Ludvig Nessas symbolske fosterbegravelser der de brukte fosterdukker innsmurt i ketsjup som virkemidler.

Den handler først og fremst om livet til den forhenværende sognepresten i dag, forholdet til hans kone - og barn.

Men et bilde der Knudsen holder begge hendene mot ansiktet og skriker, eller et annet bilde der en person holder for munnen hans, ble altså for mye for Facebook.

Tour de Force sendte dessuten inn to andre bilder. På dene ene står Nessa og Knudsen i en sykehuskorridor og det andre viser ekteparet Knudsen. Disse bildene er også blitt sensurert.

Talsmann for Facebook i Norden, Jan Fredriksson, svarte på BTs henvendelse onsdag:

— Når annonser blir rapportert av brukere, vil Facebook studere dem og treffe de nødvendige tiltak. Det finnes retningslinjer både for annonser på Facebook og for brukere. Det er ikke lett å lage regler på en plattform med en milliard brukere, og i spesifikke tilfeller kan reglene noen ganger bli kritisert, sier Fredriksson.

— Imidlertid, i et større perspektiv, så er reglene der av hensyn til brukere, legger han til.

Syk

I dag er 76-åringen Børre Knudsen sterkt svekket av Parkinsons sykdom. Vanligvis bor han sammen med konen Ragnhild i en hytte i Balsfjord i Troms, men nå er de i Spania på grunn av sykdommen.

— Filmen handler om følgene og hvorfor de står sammen om det. Som andre så jeg Børre Knudsen på TV da jeg var ung. Da jeg leste at var 70 år, tenkte jeg at jeg skulle prøve å få intervjuet ham. Jeg interesserer meg for folk som ikke snur kappen etter vinden. Jeg har fulgt ham i perioder, på grunn av sykdommen. Den varierer enormt, sier regissør Kjæreng.

Dokumentarfilmen lanseres på kino denne våren.

— Jeg er spent på hvem som vil se filmen. Jeg tror mange er nysgjerrige å bli kjent med mannen bak «et nødvendig gateteater», som han kalte det. Og hvordan er det å leve med en mann som står sånn på for saken, sier han.

Diskuter saken under:

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert:
REGISSØREN: Fridtjof Kjæreng