Ove Thue bisatt: – Du mente du hadde flere stier å gå, flere toner å spille.
Fredag ble den folkekjære artisten Ove Thue bisatt fra Ole Bull Scene.
- Pål Andreas MælandJournalist i BT

Onsdag forrige uke kom meldingen om at musikklegenden Ove Thue var død. Den folkekjære artisten og låtskriveren ble 70 år gammel.
Fredag ble Thue bisatt fra Ole Bull Scene. Du kan se opptaket av bisettelsen i videoen øverst i saken.
Familie, venner og bergensere som ville vise sin medfølelse fylte stolradene i teaterlokalet, mens scenen var fylt av blomsterhilsener rundt kisten, instrumenter og Sportsklubben Branns fane.
Seremonien startet med «Adagio» av Tomaso Albinoni, fremført av Thues datter, Kristine Myklebust, og barndomsvenn Tom Harry Halvorsen på piano.
Deretter spilte bandkollega og venn Rolf Skogstrand og Halvorsen låten «Grønt gress», før Thues kone ga en siste hilsen.
– Vi fikk så mange gode år sammen og ga hverandre så mye kjærlighet, sa en tydelig rørt Gerd Torunn Dingsør Thue.
– Allsidig idrettsmann
Thues mellomste datter, Tove Elise, fremførte deretter en folketone. Den tredje datteren, Gøril, hadde skrevet en ode til faren.
Koret Ekko sang Saft-låten «Søv du?» fra bandets tredje album «Stev, sull, rock & rull», utgitt i 1973. Koret ble ledet av Tom Harry Halvorsen.
Forfatter og treningskamerat Gunnar Staalesen fortalte om idrettsmannen Thue.
– Det er ingen hemmelighet at Ove var en stor og allsidig idrettsmann. Han løp maraton, og hvert år stilte han opp som nummer én i Stoltzekleiven opp. Han løp raskere opp Stoltzen enn de aller fleste her i salen nok har gjort, sa Staalesen.
Thue og Staalesen var i samme løpeklubb, og hadde ukentlige treninger i Fjellveien og opp Isdalen. Staalesen trakk frem hvor stor glede Thue hadde av treningene. I 2018 fikk han klubbprisen for størst oppmøte.
– Det sier noe om hans glede av å trene og være sammen med oss. Den gleden var gjensidig.
Skrev sin første låt til lillesøsteren
Seremonien ble ledet av Arne Pareli, som fortalte om hvordan låtskriverkarrieren til brødrene Ove og Trygve Thue startet.
– Storebrødrene lagde sin første sang da foreldrene kom hjem med lillesøster Reidun fra klinikken. Den het «Et barn er født i Sandviken», sa Pareli til latter fra salen.
Etterpå fremførte Kurt Wiemann og Tom Harry Halvorsen sangen «Slettengutt».
– Livet er en gave. Så kom din tur, Ove. Du kjempet med livskraft til det siste. Du mente du hadde flere stier å gå, flere toner å spille. Vi savner deg veldig, sa forfatter og venn Jo Gjerstad.
– Den viktigste bidragsyteren
Tidligere Brann-spiller og venn av Ove Thue, Helge Karlsen, fortalte om de mange samtalene de hadde om fotball, og hvor mye Thue hadde betydd for Brann.
– Ove er den viktigste bidragsyteren til at Brann er blitt Bergens stolthet, sa Karlsen.
Han var for anledningen kledd i et Brann-skjerf, som han tok av seg og la på kisten.
– Han laget 28 sanger. De vil fortsatt bli sunget på Stadion.
Deretter spilte artist Christine Sandtorv og tubaist Elisabeth Vannebo sangen «Tenk å få ligge på et svaberg», skrevet av Thue.
Musikkjournalist Bård Ose var siste taler i bisettelsen. Han snakket om hvor fengende melodier og flotte tekster Ove Thue skrev.
Uløselig knyttet til Bergen
– Før du drar må jeg ha svar på en ting: Hvor tok du det fra? Tenk å skrive den tøffeste rockelåten skrevet av et norsk band, «People in Motion». Tenk å være den første i landet til å skrive om miljøvern, og det attpåtil på nynorsk. Alt dette før du var 23 år, sa Ose.
– Vi vet svaret. Du hadde det i deg. Du var sangene dine. De trillet ut som skillingsboller hos en baker. Men i motsetning til bollene går ikke sangene dine ut på dato. Jeg tror de vil leve for evig, sa Bård Ose.
Han trakk frem at Thue var uløselig knyttet til Vestlandet generelt og Bergen spesielt, og viste til sin hypotese om at det var flere i Bergen som kunne «Heia Brann» enn andre verset på Nystemten.
– Du kan være sikker på at du alltid er i våre hjerter.
«Noen går og noen blir»
– Det du har gitt oss kan ikke måles i penger, det kan bare måles i følelser. Og våre følelser er sterke. Vi elsker sangene dine, Ove. Og vi skal fortsette å synge dem, avsluttet Ose.
Avslutningsvis ble den originale innspillingen av Saft-låten «I vår grønne jord» spilt av. Sangen er en a cappella hvor blant andre brødrene Ove og Trygve Thue synger.
«Livet tar, livet gir, noen går og noen blir» er en av tekstlinjene.
Spilte revy med Thue
Skuespiller Yngve Sæterås og forfatter Finn Bjørn Tønder deltok i bisettelsen.
– Jeg spilte revy med Ove flere ganger på 80-tallet. Mange har glemt hvilken glimrende revytekstforfatter han var, sier Sæterås til BT.
Tønder sier at han første gang så Thue som 14-åring i Fanahallen.
– Ove kunne vært kjempestor artist i Europa, men valgte å skrive fotballsanger og glimrende tekster på norsk. I Oslo så de på ham som litt rar, mens han ble folkeeie her i Bergen, sier han.
Artisten Claus Sellevoll sier han ble kjent med Thue da han skulle erstatte Ivar Medaas i «Bymann og stril».
– Han var ikke bare en erkebergenser, han var en stor forkjemper for strilekultur og dialekt.