Gir «Rino og den magiske fløyten» terningkast 5

Sarah Instanes (6) har en helt logisk forklaring på hvorfor hun gir musikkeventyret om «Rino og den magiske fløyten» terningkast fem og ikke seks. Hun har nemlig to CD-er som hun synes er bedre.

ANNE MYKLEBUST ODLAND

JAN M. LILLEBØ (foto)

Det er Brann-CD-en «Brenner for Brann» og CD-en hennes eget kor — barnekoret i Storetveit menighet - har gitt ut!

— Jeg synes de er litt bedre, sier hun etter å ha lyttet til «Rino og den magiske fløyten». Cd-en om Rino er et musikkeventyr, nylig skrevet og komponert av Anne-Regina Keyser. Skuespiller Jan Holden forteller historien, mens seks musikere blant annet spiller på fløyte, gitar, skarptromme, trekkspill, tamburtromme, cymbal, vindklokker og rytme-egg.

I sofaen hjemme i Grønnestølsbakken på Minde, sitter søskenparet Daniel (snart 9) og Sarah (6) og lytter konsentrert til fortellingen. Ikke nok med at det er spennende, de har også fått et viktig oppdrag - å anmelde CD-en for Bergens Tidende! «Musikkeventyr for barn i alle aldre», står det på coveret. BT vil vite om det stemmer.

Fikk ikke med seg alt

— Jeg tror kanskje ikke Marianne forstår det, sier Sarah og mener lillesøsteren på tre år. Men hun selv og storebroren lar seg fortrylle. De sperrer stadig opp øynene og sitter urørlige i sofaen, mens pappaen mumler at så stille har det aldri vært i huset før...

Det er skuespiller Jan Holden som forteller om ni år gamle Rino, som reiser ut på landet til bestemoren sin. I en skattkiste finner han en håndmalt fløyte. Når han spiller på den skjer det merkelige ting.

— Fløyten han fant var magisk. Det betyr at man kan ønske seg noe, gjenforteller Daniel, som har fått med seg langt flere detaljer enn foreldrene. Men hvorfor Rino måtte i fengsel, det fikk han ikke med seg.

— Men det gjør ikke noe om man ikke får med seg alt første gangen, da er det kanskje mer spennende å høre gjennom en gang til, sier pappa Bjørn. Han lytter selv til lydbøker når han kjører bil og opplever ofte at han må spole tilbake fordi han ikke har fått med seg alt.

Bare halvtimes spilletid

Både Sarah og Daniel kunne tenke seg å høre historien en gang til. Det var ganske mange spennende lyder. For eksempel lyden av bestemorens sveivesymaskin, knirking i dører og uglehyl.

— Men det var ikke skummelt, mest gøy, sier Daniel, som ellers pleier å høre Askeladden, Gummi Tarzan og «Ekte Eggum».

Foreldrene Monica og Bjørn er begeistret over hvor bra skuespilleren leser.

— Dette virker skikkelig. Det er mange musikanter med og fin variasjon av eventyrfortelling og lydeffekter som levendegjør historien, sier Bjørn.

Familien har hørt litt på Minken Fosheims komponist-eventyr, blant annet om Tsjajkovskij, men synes cd-en om Rino har med flere spennende lydeffekter.

— Minuset er at det bare er en halvtimes spilletid. Hvis det er vanlig cd-pris blir det dyr underholdning, sier Bjørn, som gjerne ville hatt flere historier med på cd-en.

UNGE ANMELDERE: Søskenparet Sarah (6) og Daniel (snart 9) Instanes er nesten fortryllet av historien om «Rino og den magiske fløyten»; et musikkeventyr for barn, nylig utgitt på cd med musikere og en skuespillerstemme fra Bergen Jan M. Lillebø