Rent bord til brysom mann

«Den brysomme mannen» fikk hele fem kanonpriser i Trondheim mandag kveld. Men Folkets kanonpris, den gikk til «Slipp Jimmy fri».

  • Britt Sørensen
    Britt Sørensen
    Filmanmelder
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

— Dette er et ran! proklamerte BTVs smokingkledde Mikal Olsen Lerøen da han tungt bevæpnet entret Studentersamfundets scene sammen med konferansiermakker Evy Kasseth Røsten.

Men ranet, det sto «Den brysomme mannen» for. Joachim Trier og «Reprise» snek seg såvidt innimellom og fikk rappet med seg prisen for beste regi, før Jens Liens filmsuksess sin vane tro viste seg som en ganske så brysom konkurrent for de øvrige nominerte.

Opp og ned på scenen bar det for folkene bak filmen, toppet med hovedrolleprisvinnen, som gikk til Trond Fausa Aurvåg. Men han var ikke til stede.

Erik Richter Strand måtte altså se seg slått på så viktige felter som beste manus og beste regi. Men en pris fikk «Sønner». Den gikk til en lykkelig og rørt Henrik Mestad for hans innsats som overgriperen Hans.

Som teaterskuespiller rettet Mestad en særskilt takk til Erik Richter Strand for regissørens bidrag til at han hadde oppdaget gleden med å spille inn film.

Helt kanon

Flere vestlendinger var hentet inn for å underholde trøndere og et lass prominente gjester.

Herborg Kråkevik fremørte «Gabriellas sång». William Hut bidro med en følsom versjon av «There she goes again».

Eller som hun sa det, Evy Kasseth Røsten, lett flørtende til Olsen Lerøen:

— Enda en godbit fra Bergen, Mikal!

Lars Lillo Stenberg, Kristin Ambjørnsen, Unni Wilhelmsen, Gunnhild Sundli og Kristopher Schau var blant de øvrige gjestene som bidro til at det ble en riktig trivelig fest i Trondheim.

Bare Gunnes

«And everything just stays the same,» sang den fabelaktige Kristin Ambjørnsen, barbent, mens vi skriver med liten skrift i margen at de utøvende filmdamene var totalt fraværende også her. Eneste nominerte kvinne var «Mirakel»s Turid Gunnes.

Noe Henrik Mestad på finurlig vis fikk frem da han trakk henne frem i takketalen:

— Det er så mange flinke folk her at det er til å le seg i hjel av. En av dem er Turid Gunnes, som har spilt fletta av meg på teateret.

Kanonprisen deles ut i samarbeid med Produsentforeningen, Norsk filmforbund, Dramatikerforbundet, Norsk Skuespillerforbund og Nopa/Norsk komponistforening. Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival, og Kanonprisutdelingen, arrangeres for tredje år på rad. Prisen er en glasskulptur laget av Trondheimskunstneren Cathrine Maske.

BESTE HOVEDROLLE: Trond Fausa Aurvåg i «Den brysomme mannen» fikk prisen for beste hovedrolle.
Publisert: