- Dylan reddet Bergen som konsertby

Egentlig bør Bob Dylan hylles litt ekstra når han entrer scenen på Koengen i kveld. Han åpnet mange dører for Kulturbyen Bergen, mener konsertarrangørene.

NYGÅRDSPARKEN: I kveld er han som het Robert Zimmermann fra 1941 til 1962 tilbake i byen han har betydd så mye for. Bob Dylan la grunnlaget for de store kulturopplevelsene i Bergen i 2001, mener Frank Nes i Bergen Live. ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN
  • Finn Bjørn Tønder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Han kommer for sent til å bli med i BT-lesernes kåring av Bergens Beste Kulturopplevelse, Bob Dylan. For sommerens avstemning gjelder fra fjorårets sommer til ut mai i år. Ifølge byens konsertarrangører kan Bob Dylan likevel utropes til 2000-tallets viktigste person for kulturopplevelser i Bergen.

— Det er ikke tvil om at Bob Dylan brøt en forbannelse som hang over Bergen. Den gikk ut på at Bergen som kulturby var for usentral, og at det var for kostbart å frakte utstyr over fjellet til store arrangementer i Bergen, sier Frank Nes i Bergen Live, arrangør for kveldens Dylan-konsert på Koengen.

Resultatet var at ingen store konsertarrangører ofret Bergen en tanke, ifølge Nes. Unntakene var noen få spede forsøk på 1980-tallet.— På 1990-tallet lå vi i fullstendig mørke. I dag er det nesten litt vanskelig å forstå, nå som vi faktisk er vant med gigantstjerner i Bergen. Men det var Bob Dylan som viste at det var mulig, da han inntok Nygårdsparken 26. juni 2001. Bergen har mye å takke Dylan for. Og da også Godthard Larsen i Logen Teater, sier Frank Nes.

Egentlig helt tilfeldig

— Hva var det egentlig som skjedde, Godthard Larsen?

— Jeg drev jo, og driver fortsatt, Logen Teater. Og tenkte slett ikke verdensstjerner. Men så har jeg en kjenning, produsenten Rolf Bugge i Next Step, som i 2001 ringte meg og spurte om jeg ville gjøre en konsert med en bestemt artist. Det ville jeg slett ikke, men sa at hvis han skaffet meg Bob Dylan, da skulle jeg arrangere storkonsert i Bergen.

Plutselig en dag ringte Bugge tilbake og sa at Bob Dylan var i boks.

— Jeg visste ikke helt hva jeg skulle tro, men jeg skjønte at jeg måtte hive meg rundt. Og så ble det Nygårdsparken da, full park og stormende jubel. Dermed våget jeg meg på Bryan Adams i Bergenshallen også, i august 2001, før jeg husket at det ikke var storkonserter, men Logen Teater, jeg faktisk skulle drive med, sier Larsen.

Men Dylan ble en døråpner, og fikk andre til å innse at det var mulig med store arrangementer i Bergen.

— Logen Teaters mot førte nok til at storarrangøren i Oslo, Live Nation Norge, samt andre arrangører, våget å tenke på Bergen som storkonsertby, sier Frank Nes.

Etterpå kom de i tur og orden til Koengen. Elton John, David Bowie, Sting, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Eagles og en rekke andre.

Reddet Logen Teater

Et fullpakket Koengen, som de fleste kjente navnene har opplevd, trekker rundt 22.000 tilskuere. Springsteen fylte Koengen to ganger, og solgte da godt over 10.000 flere billetter en Festspillene gjør på en hel sesong. Tre konserter på Koengen trekker faktisk over 10.000 flere tilskuere enn Den Nationale Scene gjør på et år.

— Er det litt bittert at du ikke får en bit av denne kaken, Godthard Larsen?

— Nei, jeg angrer ikke på noe. Dessuten tjente Logen Teater bra på Dylan i 2001. Han reddet faktisk Logen Teater. Det vi tjente på konserten i Nygårdsparken og Bryan Adams-konserten i Bergenshallen, gikk med til å dekke underskuddet til Logen Teater. Uten Dylan hadde vi gått over ende det året, sier Larsen.

Det aner Bob Dylan trolig ingenting om, når han kanskje vandrer en tur i Nordnesparken i dag, før sin andre konsert i byen mannen fra Minnesota satte på det internasjonale konsertkartet.

Skal du på Dylan konsert i kveld ?

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Slik ser det ut en time før superstjernen går på scenen

  2. Flere Argentum-ledere har fått millionutbetalinger

  3. – Dessverre ser det ut til at det blir ein del nedbør

  4. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned

  5. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  6. Hordviktunnelen åpen igjen