Knausgård legger opp

Sier han vil slutte som forfatter etter utgivelsen av «Min kamp - sjette bok».

Publisert:

GIR SEG: Karl Ove Knausgård vil bli husket for de mest omtalte romanene i moderne tid. Foto: SCANPIX

Det kommer frem i en radiodokumentar av tidligere BT-journalist Tonje Aursland, som ble sendt på NRK P2 klokken 10 i dag.

Radiodokumentaren ble produsert for halvannet år siden, og sendt første gang i fjor høst, men da med en annen slutt. Etter avtale med forfatteren sparte Aursland avsløringen til dagens sending, for ikke å røpe slutten i boken han da ikke hadde fullført.

Alt gørra

Aursland var tidligere gift med Knausgård, og sier i dokumentaren at hun reagerte på at hun ble gjort ufrivillig til romanperson.

Det er da hun konfronter ham med konsekvensene av hvordan det oppleves for de som omtales i boken, at han kunngjør det.

— Etter å ha lest bøkene, tenker jeg at nå skriver du ut alt gørra. det skal ikke etterlates ett eneste privat område du kan ta ut i litteraturen igjen. Er det sånn at når bok 6 er ferdig, er det aldri, aldri mer, spør Aursland.

Les også

[No available link text]

Knausgård tenker seg om et øyeblikk, og spør:

— Når har du tenkt å sende dette, vet du det?

Og så innrømmer han:

— Siste setningen i boken, skal nemlig være at... jeg reiser meg fra skrivebordet, går ut, setter meg ned på en kafé før jeg skal hente barnet på dagis, og nyter tanken på at jeg ikke lenger er forfatter.

Litterært selvmord

I et intervju med Kari Hesthamar som ble lagt ut på nrk.no i dag, forteller Knausgård at han siden han debuterte hadde planlagt å skrive en trilogi, og så finne på noe annet. Med hans første to romaner, «Ute av verden» og «En tid for alt» er trilogien fullført så snart sjette bind i «Min kamp» er ute. Og det er ifølge forlagets hjemmesider 17. november.

— Den boken handler egentlig veldig mye om å bli forfatter. Det er den dannelsesroman, og jeg har kalt det et litterært selvmord. Med det tenker jeg at jeg tømmer ut alt, jeg gjør alt jeg ikke skal. Og det finnes et hat til forfatterrollen og egentlig også til hele dette prosjektet som munner ut i en setning som handler om at jeg ikke lenger er forfatter, sier Knausgård i intervjuet.

Knausgård sier han opplever at han har vært en belastning for sine omgivelser, og trekker spesielt frem hensynet til barna sine. Ikke fordi de er omtalt, men fordi han utleverer seg selv så grundig.

— De får vite alt om meg. Når jeg onanerte første gang, når jeg var ute og drakk... det ligger her, det også sier han til Aursland.

Han forteller at han blant annet har startet et forlag.

— Det har jeg tenkt å drive med. Ellers står det åpent, sier Knausgård. Som samtidig gir klart uttrykk for at han har et ambivalent forhold til å legge opp.

— Jeg har alltid skrevet. Det finnes et nærvær i verden for meg i skrivingen som har vært veldig bra. Det er et rom der jeg liker å være. Men det rommet likner veldig på det rommet som finnes når man leser, sier han.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Publisert: