Kong Kyrre av Bergen

Lørdag kveld blir Bergens største popkonge kronet på Koengen.

kygo bergenfest 2015.jpg

Bergen ble grunnlag t i 1070 av en mann ved navn Olav Haraldsson Kyrre, bedre kjent som Olav Kyrre. Nesten 950 år senere dukket det opp en ny Kyrre i Bergen. En Kyrre som ble konge både i Bergen og Norge, før han like gjerne tok og erobret resten av verden. Hans navn var Kyrre Gørvell-Dahll, men han var bedre kjent som Kygo.

Les også:

Les også

Slik skal Kygo sikre seget økonomisk liv utenfor musikken

Ok, Kygo har kanskje ikke tatt steget inn i det kongeliges rekker, i hvert fall ikke ennå. Men at han er tidenes bergenske popkonge, skulle det ikke være noen særlig tvil om. Eller? Er vi historieløse nå? Har den stolte musikkbyen Bergen fostret artister som har hatt like stor gjennomslagskraft som Kyrre fra Fana? Har han noen utfordrere?

Dette må vi finne ut av, og vi begynner på begynnelsen. Vi begynner selvsagt med Ole Bull. Han hadde kanskje ikke så mange avspillinger på Spotify, men fiolinisten Ole Bull blir ofte omtalt som Norges første superstjerne. Bergenseren, som levde fra 1810 til 1880, skapte angivelig Justin Bieber-tilstander da han reiste rundt og holdt konserter. Fiolinvirtuosen hadde også et stort navn i utlandet, spesielt i USA.

Les også:

Les også

- Jeg håper virkelig ikke vi får slike festspill som kulturfiffen etterlyser

Dette ser svært bra ut for Ole Bull, og det er vanskelig å kåre noen vinner av de to. Jeg tror vi sier at det blir uavgjort mellom Ole Bull og Kygo.

Det er selvsagt vanskelig å sette en artist som var aktiv på 1800-tallet opp mot en som fikk sitt gjennombrudd i 2014. Så vi bør kanskje bevege oss litt nærmere vår egen tid. Og jeg tror vi beveger oss til året 1986, nærmere bestemt til Grieghallen. Bergen arrangerer den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix, og i pausen dukker det opp en 16 år gammel jente på scenen som bergtar alle da hun synger vår alles Nystemten. Hun får sitt store gjennombrudd, og heter selvsagt Sissel Kyrkjebø.

Les også:

Les også

Den store bergenske popquizen

Så, kan Kyrkjebø konkurrere med Kygo? Sissel Kyrkjebøs «Glade Jul» fra 1987 er fortsatt den mest solgte platen i Norge noensinne. Men Kyrkjebø fikk aldri det helt store nternasjonale gjennombruddet, til tross for at hun var med på soundtracket til filmen «Titanic».

Her stikker Kygo av med seieren.

En som kanskje kan konkurrere med Kygo, er en tidligere rørlegger oppvokst i Åsane. Vi snakker selvsagt om Kurt Nilsen. 1. januar 2004 vant han World Idol-finalen, etter å ha blitt fortalt at han så ut som en hobbit av den alltid like sjarmerende Idol-dommeren Simon Cowell. Men hobbit eller ikke, Nilsen ble for et øyeblikk verdensberømt. I Norge og Bergen var han allerede verdensberømt, og Kurt-feberen ble faretruende høy da han innkasserte World Idol-tittelen.

Les også:

Les også

Nybakt mor gleder seg til fest

Den ble så høy at Kurt Nilsen noen måneder senere spilte for 22.000 mennesker på Brann Stadion. Det var offisielt Bryan Adams som var hovedattraksjon denne kvelden, men det spørs om ikke Kurt'en var det største trekkplasteret for de fleste.

Galskapen rundt Kurt Nilsen i 2004 er kanskje det nærmeste vi kommer det Kygo opplever nå, i hvert fall i moderne tid. Men Kurt Nilsen ble aldri flydd til et annet kontinent i privatfly for å opptre under avslutningsseremonien til De olympiske leker.

Da står vi igjen med Ole Bull. Og for å være på den sikre siden, tror jeg vi sier at Kygo er den største bergenske popstjernen siden Ole Bull. Og uansett hva man måtte mene om musikken til Kygo, er det på sin plass at han hylles av 23.000 på hjemmebane i Bergen, før han hiver seg på flyet til Rio de Janeiro.