Forum kino solgt for syv millioner

Bergen kommune kvittet seg i går med Forum kino og innkasserte syv millioner kroner. Verditaksten lød på ni millioner. Bak kjøpet står en investorgruppe på fire personer.

Publisert Publisert
  • Jan H. Landro
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Kjøperne er Tom Nordnes og Preben Hansen i Stor-bergen Invest AS og Henrik Lund og Ståle Simonsen i Kermit Eiendom AS. For driften av nyervervelsen vil de etablere et eget selskap: Forum kino eiendom. Formelt finner overdragelsen sted i månedsskiftet mai/juni.

For et drøyt år siden kjøpte Stor-bergen Invest et annet kinopalass, Eldoradogården, for om lag 35 millioner kroner. Kermit Eiendom sikret seg for noen måneder siden den sørligste delen av gamle Betanien sykehus for 13,5 millioner – ni millioner over takst.

– Kjøperne gikk inn i handelen med åpne øyne, vel vitende om kinobyggets vernestatus. Andre bud var ikke i nærheten av dette, og flere seriøse interessenter mente at de nærmest burde få eiendommen gratis, forteller finans— og kulturbyråd Henning Warloe (H) til BT.

Omregulering uaktuelt

Han har understreket for kjøperne at omregulering til andre formål er uaktuelt. I tillegg er de fullt på det rene med at bygget krever investeringer til blant annet oppgradering og brannsikring. Før Warloe undertegnet salgsavtalen hadde han et møte med kjøperne for å få vite hvem de er, hvilke intensjoner de har og – viktigst av alt – om de er betalingsdyktige.

– Dette er folk som kan mye om eiendom, men som ikke har bakgrunn for å tenke kreativt om arrangementer og liknende. De trenger noen å spille ball med, og jeg ga dem noen navn, forteller Warloe.

Byråden sier seg svært fornøyd med salgssummen ut fra de rådende omstendigheter. Og han føler seg trygg på at kjøperne forstår rammebetingelsene de må forholde seg til.

– Og når søknadene om støtte kommer til kommunen?

– Disse eierne vil ikke være berettiget til støtte fra oss. De skal drive kommersielt, med kurs, seminarer og liknende, eventuelt også litt kinovirksomhet. Forum blir et hus fullt av muligheter, og det som skjer der i regi av ulike kulturaktører kan være støtteberettiget på linje med alt annet.

Kommunalt eie = forfall

Warloe mener det var viktig å løfte bygget ut av kommunens hender.

– Vi har ikke midler til å gjøre noe med det. I fortsatt kommunalt eie er jeg redd for at Forum kino bare ville forfalt videre. Vi har helt andre prioriteringer og planer på kulturhussektoren, sier han.

Men et lite stikk i byrådshjertet har nok salget likevel gitt. Warloe forteller at han har gått noen runder med seg selv, og at det var et stort valg å ta. Men han så ingen annen utgang på saken – og da er det både finans-, kultur- og næringsbyråden i ham som taler, bedyrer han.

– Nå er jeg optimist på vegne av grupperingen som overtar. Jeg tror dette kan bli veldig spennende for kulturbyen.

– Syv millioner inn i bykassen, betyr det også litt mer til kultur?

– Ikke direkte, men salget inngår i byrådets store kapitalfrigjøringsprosjekt, som særlig gjelder avhending av eiendom. I og med at vi står foran flere kulturinvesteringer i årene fremover, har dette betydning også for kultursektoren selv om ikke noe av denne salgssummen er øremerket for slike formål.

Publisert

Les videre

  1. På søk etter kulturarrangører
    – Forum skal videreutvikles innenfor en kulturell ramme, sier kjøpernes rådgiver Dag Steinfeld.

    Les hele artikkelen

  2. Vil i dialog om Forum Kino

  3. Forum kan bli storteater

  1. Film