Sentralbadet får totalt 700 millioner – Carte Blanche blir i Bergen

Statsminister Erna Solberg kom med en skikkelig valgkampresang til kultur-Bergen i dag. For nå blir det scenekunsthus i Sentralbadet til en prislapp på knappe 700 millioner kroner. Også DNS får milliongave.

JUBEL: Statsminister Erna Solberg lover millioner til Sentralbadet. Kulturbyråd Julie Andersland (t.v.) jubler sammen med direktør Tone Tjemsland og teatersjef Hooman Sharifi fra Carte Blanche. FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Erna Solberg og regjeringen har snudd. På budsjettet for 2017 bevilget de ikke ett øre til det planlagte scenekunsthuset i Sentralbadet, som skulle huse Carte Blanche og BIT Teatergarasjen. Det kom heller ingen signaler om at regjeringen ønsket å støtte prosjektet.

Nå kan plutselig champagnekorkene sprettes både her og der, for Erna Solberg kom med en skikkelig gave til Sentralbadet i vårsolen i Bergen – et statstilskudd med en øvre ramme på 230 millioner kroner, som ledd i revidert nasjonalbudsjett for 2017.

– Vi har løst noen verkebyller for kulturbyen Bergen. Carte Blanche og BIT har blitt for dårlig behandlet en stund, så derfor er jeg veldig glad for å kunne fortelle at regjeringen vil støtte prosjektet om scenekunsthus i Sentralbadet, sier statsminister Erna Solberg.

– En veldig god dag for Bergen

Statsministeren tok selv turen til hjembyen for å levere nyheten. Representanter fra de involverte kulturinstitusjonene hadde tidligere på dagen fått beskjed fra Statsministerens kontor om å møte opp utenfor Sentralbadet, men hadde ikke fått vite hva det gjaldt.

Da Solberg fortalte de oppmøtte hva hun hadde på hjertet, ble det jubel i gaten.

– Dette er en veldig god dag for Bergen. Det har tatt mange år, og det har vært snubletråder underveis, men vi har aldri gitt opp håpet, forteller direktør Tone Tjemsland i Carte Blanche.

– Dette er veldig bra. Vi har ventet lenge, og ble veldig skuffet da det ikke ble en del av statsbudsjettet. Det er flott at de ser at vi trenger lokaler for scenekunst i Bergen, sier kulturbyråd Julie Andersland, Venstre.

– Ikke et valgkampstunt

Både Bergen kommune, fylket og de nevnte institusjoner ga tidligere i år nærmest opp de ambisiøse planene, som i utgangspunktet hadde en pris på 900 millioner kroner. Dansekompaniet Carte Blanche vurderte andre lokaliseringer, i Bergen og utenfor, og kulturbyråd Julie Andersland sa «at Sentralbadet må på tegnebrettet igjen».

Årsaken til at Sentralbadet ikke var på statsbudsjettet 2017 forklarer Solberg med at den opprinnelige planen som ble lagt på bordet var for dyr.

– Vi ba om å få et nytt og billigere forslag, og tenkte det var lurt å legge litt press på kommunen. Men dette har hele tiden vært på listen over noe vi i regjeringen har lyst til å gjøre, sier statsministeren.

De gode nyhetene som ble presentert i dag ligger under Kulturdepartementet, men Erna Solberg avviser at det er et valgkampstunt at det var nettopp hun som kom til Bergen, og ikke kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Jeg syntes det var naturlig at jeg gjorde det, fordi dette naturligvis er noe jeg har vært personlig engasjert i. Og jeg er i tillegg veldig interessert i dans, svarer Solberg.

SENTRALBADET: Kulturbyråd Julie Andersland. Tor Høvik

Gedigent spleiselag

Tilskuddet som nå kommer fra regjeringen vil utløse en tilsvarende sum fra både Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, slik at totalrammen for tilskuddet til Sentralbadet – inkludert tribuner, sceneteknisk utstyr, lydanlegg og løst inventar – vil være på i underkant av 700 millioner kroner.

Dette skal være i tråd med en nedskalert og billigere løsning som er blitt utarbeidet de siste månedene.

– Vi presenterte den nye løsningen for regjeringen rett før helgen, så dette har gått fort, sier kulturbyråd Andersland.

En annen som tok turen til Sentralbadet i dag var stortingsrepresentant Peter Christian Frølich. Han var tidligere styremedlem i BIT Teatergarasjen.

– Jeg har lenge hatt en gul post-it-lapp hengende på kontoret hvor det sto «BIT/Carte Blanche». Dermed har jeg stadig blitt minnet på denne saken. Nå kan vi gå med hevet hode, og ingen kan si at denne regjeringen ikke har gjort en innsats for Bergen, forteller han.

101 millioner til DNS

Den Nationale Scene (DNS) var lenge også en del av planene for Sentralbadet, men trakk seg ut da det i februar ble klart at de ønsket å reise et nybygg tett ved det nåværende teaterhuset. I tillegg la en statlig rapport opp til at dagens teater må totalt rehabiliteres umiddelbart, både vegger og tak.

Den totale kostnadsrammen ble satt til 730 millioner kroner.

DNS: Her vil teatersjef Agnete Haaland reise et tilbygg til teatret. Foreløpig får hun penger til å rehabilitere dagens DNS-bygning. Rune Sævig

Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, sa til BT den gangen at det lå i kortene at DNS ville bli prioritert foran Sentralbadet.

– DNS er en institusjon for hele Norge, og definert som en nasjonal institusjon med 100 prosent av det offentlige driftstilskuddet fra kulturdepartementet. Det er derfor rimelig at DNS er førsteprioritet for staten, sa Fredriksen.

Nå har åpenbart pipen fått en litt annen lyd. For i første omgang bevilges det «bare» penger til nødvendig rehabilitering av tak og fasader på DNS – 101 millioner kroner fordelt over to år.

– Den Nationale Scene er et veldig viktig kulturbygg for Norge, en nasjonal institusjon. Vi kunne ikke motta en slik rapport og ikke gjøre noe med det, forteller statsminister Solberg.

Dette er langt fra de 1,9 milliarder kronene som Nationaltheatret i Oslo ble lovet for noen uker siden til rehabilitering.

Det står ingenting i revidert nasjonalbudsjett om regjeringen ønsker å bidra til nybygget og en ytterligere opprustning av DNS. Direktør i DNS, Bente Hartvedt Ringstad, som også hadde møtt opp utenfor Sentralbadet, var likevel fornøyd med hva regjeringen bevilger.

– Dette var gledelig og etterlengtet. Jeg ble positivt overrasket. Det er utrolig viktig å ivareta bygningen, og det haster litt å komme i gang. Men dette er bare første steg. Nå skal vi jobbe fremover for å skape et mer moderne teaterbygg for bergenserne, sier hun.

Mulig problem for Pepperkakebyen

Det som gjenstår nå, er at Bergen kommune og fylket bevilger sin andel av Sentralbadets spleiselag – 230 millioner kroner hver.

– Bergen kommune og de involverte aktører har jobbet aktivt med å få staten med, så vi skal gjøre vårt. Et nedskalert skisseprosjekt er nå nettopp ferdig. Det føler jeg er akseptabelt for de involverte parter. Alle får dekket behovene sine. Og det blir mer sambruk. De fire etasjene som skulle bygges på Sentralbadet, er også foreløpig tatt ut, sier Andersland.

Teatersjef Hooman Sharifi i Carte Blanche er i alle fall veldig fornøyd.

– Dette er fantastisk. Og kommunen skal ha skryt for å ha stått ordentlig på i denne saken. Dette er ikke bare viktig for oss, men for hele Bergen og for publikumet vårt, sier han.

Statsministeren mener bygget blir viktig for nyskapende kultur, som hun mener alltid har vært beskrivende for kulturbyen Bergen. Men hun advarer om mulige problemer når det nærmer seg jul.

– Det kan jo bli et problem for Pepperkakebyen, men jeg tror ikke vi kan gjøre det til et nasjonalt problem, sier hun.

– Vi skal få plass til Pepperkakebyen også, parerer Sharifi.