Rapporterer fra galehuset

Snart er den over oss: Den tredje platen fra Kaizers Orchestra. Den mest komplette så langt, skal vi tro musikantene. Som endelig tør å være Kaizers Orchestra.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

LARS HOLGER URSIN

— Vi har blitt mer komfortable med hvem vi er, alle sammen. Vi har knekt Kaizers-koden internt, forklarer Janove Ottesen, vokalist og frontfigur i et av Norges mestselgende band de siste ti årene. I den spede starten var de nærmest en kuriositet i norsk musikkliv, der de mikset østeuropeisk folkemusikk med kabaret og rock, sang på brynedialekt og banket opp oljefat på hver konsert. Nå skal de erobre Europa. Tyske Universal styrer europalanseringen av tredjeplaten «Maestro» med hard hånd. Den skal slippes i ni land førstkommende mandag.

— De har en ganske stram plan, ja. Tyskerne skiter ikke uten at de har en plan for det, flirer Ottesen. Han og gitarist Geir Zahl kan imidlertid avsløre at mye av låtmaterialet dreier seg rundt en historie om et asyl. En institusjon, tilsynelatende for mentalpasienter, styrt av en sjef, Dieter Meyer, kjent som blant annet Papa, eller Maestro. En mystisk figur som du kan tolke mye rart inn i.

Kompiser med Tom Waits

— Vi pratet med en kar fra Vårt Land i går, som lurte på om dette var et symbol på Gud. En annen kar vi snakket med, innledet hele intervjuet med å spørre om det ikke var et symbol på hvor sykt samfunnet var, forklarer Geir Zahl.

— «Eh... nei,» svarte vi da. Og da falt hele intervjuet sammen. Han hadde lagt opp alle spørsmålene med det som grunnforutsetningen, ler Ottesen.

Uansett hva «Maestro» handler om, er Kaizers musikalsk på samme spor. De som har beskyldt dem for plagiat av Tom Waits, har fått svar på tiltale: Tom Waits selv er erklært fan av Kaizers. Han har anbefalt «Ompa til du dør» på nettet, og førte guttene på sin private gjesteliste da han sist spilte i Berlin.

— Hvis vi bare kopierte ham, tror jeg han ville sagt fra, sier Zahl. Ottesen nikker:

— Poenget er vel heller at vi beveger oss innen samme smale sjanger. Da roper alltid noen at den ene kopierer den andre. Men om Espen Lind lager en poplåt, som høres ut som alle andres, eller hun Maria Diego... Maradona...

— Maria Arredondo, hjelper Zahl.

— Nettopp. Maredondo. Det er ingen som reagerer da. Jeg synes det er verre, at alt annet høres så likt ut. Alle høres enten ut som Keane, eller Coldplay...

-... eller Franz Ferdinand. Det er jo det som er hipt nå, men vi har ikke føling med noe av det, sier Zahl.

Bortskjemt med seksere

Det har tydeligvis ikke vært noen ulempe. Tyskerne i Universal mener Kaizers omparock på brynedialekt kan beseire Europa. Og guttene har ingen problemer med at de forlot et av Norges minste plateselskap til fordel for et av verdens største.

— Nei. Det var en lettelse. Den der romantiske ideen om uavhengige plateselskaper - den var god, så lenge den bare var en idé, sier Geir Zahl bestemt. Kontrakten mellom knøttselskapet Farmen Records og Kaizers Orchestra gjaldt for de to første platene, «Ompa til du dør» og «Evig pint». Men Kaizers vokste seg raskt for store for småselskapet. Og de skiltes ikke som verdens beste venner.

Men nå er det «Maestro» som gjelder. Kaizers vil følge spent med når anmeldelsene kommer de neste dagene.

— Dommen faller i disse dagene. På mandag står vi vel i køen på Aetat, gliser Zahl. Dersom trenden fortsetter, blir de riktignok neppe arbeidsløse. Så langt har de vært bortskjemt med skryt og seksere.

Ikke som John Arne Riise

— Men vi prøver å ikke ta alt skrytet så alvorlig. Da må vi jo bry oss om den dårlige kritikken også, gliser Ottesen. Skryt og høye salgstall og utsolgte konserter til tross: Kjendiser har de liksom aldri blitt, Kaizers-guttene. Vi rusler mot konsertområdet på Øya, der guttene skal se kompisene i Cloroform, det andre bandet til bassist i Kaizers, Øyvind Storesund. Men det er ikke mange som gjenkjenner Kaizers-guttene på veien dit.

— Det var nettopp kåring av de 50 største kjendisene i Stavanger. Da snakker vi bare om dem som bor i Stavanger, og som er oppvokst der. Og Janove, som bor i Stavanger, var ikke blant dem, gliser Geir Zahl.

— Det er nok bandet som er kjent, mer enn noen av oss som personer. I tillegg sier vi konsekvent nei til sånne kjendisting. Vi gjør tre ganger mindre enn vi blir forespurt. Vi er ikke som John Arne Riise, som ringer til avisene og ber om intervju, ler Ottesen.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
 1. Musikk
 2. Konsert
LANSERES PÅ TYSK VIS: Kaizers skal selge omparock på brynedialekt til hele Europa etter en knallhard tysk plan.

Les videre

 1. Sanger fra asylet
  «Legg meg inn på din avdeling, legg meg inn på klinikken».

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

– Et av de mest fantastiske stedene jeg har vært

23.000 bergensere jublet da Post Malone gikk på scenen på Koengen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Brann på Hop i natt – 12 personer evakuert

 2. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

 3. Foreslår «blå bybane» mellom Laksevåg og Nøstet

 4. Elida (15) har søkt over 100 jobber. Nå har hun en beskjed til alle arbeidsgivere.

 5. Ber om innspill fra syklende bergensere

 6. «Sverige skal få bli med i Nato, men det koster»