Mr. Cool

5000 oppvarmingskonserter får være nok. Torsdag kommer verdens syvende største rockeartist til Bergen for å vise hva skikkelige konserter er laget av: tidløse låter, selvtillit og bøttevis av sex appeal.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

PAAL KVAMME

paal.kvamme.no

London, august 1972. I Trident Studios tar David Bowie en pause fra Ziggy Stardust-kaoset, med å produsere Lou Reeds sologjennombrudd «Transformer». Låten «Walk On The Wild Side» skriker etter en saftig saksofonsolo, derfor har Bowie ringt opp jazzmusikeren Ronnie Ross for å legge på barytonsax-soloen på låten. Etter andre forsøk er soloen perfekt innrøykt og rødvinsfarget, og Bowie går inn for å slå av en prat.

— Tusen takk for oppdraget, sier Ross.

— Det er vel jeg som skal takke. Det er det minste jeg kan gjøre for deg.

— Ehh... hva mener du?

— Det er jeg som skal takke. Du lærte meg jo å spille saksofon, sier Bowie.

— Gjorde jeg? Når da?

— Jeg var guttungen som oppsøkte deg for å få saksofontimer, det er godt over ti år siden.

— Gode Gud, sier Ross når han husker lille David Robert Jones. - Allerede den gang gikk du rundt og fortalte at du skulle bli rockestjerne!

Å aldres med stil

Det er med seks semitrailere, to busser og et team på 25 at David Bowie i åttetiden torsdag blir møtt av jubelbruset fra 13.000 bergensere og reservebergensere.

Det er 35 år siden Ground Control mislykkes i å få kontakt med Major Tom på gjennombruddslåten «Space Oddity». Lenge siden knarken, siden sceneantrekkene fra det ytre rom, siden Ziggy Stardust og Aladdin Sane, siden Bowie brukte Mick Ronsons gitarstrenger som tanntråd (og det midt i en gitarsolo).

David Bowie har hele tiden hatt en voldsom appetitt på å eksperimentere, både med musikk, image og det aller meste annet (hans tidligere kone fant ham til sengs med Mick Jagger). I stedet for å være den kameleonen som han sikkert er passe lei av å bli omtalt som, er Bowie - sammen med Rolling Stones-trommis Charlie Watts - en av få i rockbransjen som virkelig klarer dette med å aldres på elegant vis.

Sammen med konen, den somaliske modellen Iman, er David Bowie newyorker på fjortende året (i tillegg til å ha eiendommer i Bermuda, London og Toscana). Han er slank, høyreist og elegant, og betydelig mer sexy enn de aller fleste andre 57-åringer som finner veien ut til Koengen på torsdag.

Akkurat som Major Tom, ser det ut til at Bowie tar proteinpillene sine.

En bøtte sex appeal

For det er ikke bare låtene som har gjort David Bowie til, ifølge musikktvkanalen VH1, verdens syvende største rockemusiker gjennom tidene. Ikke er det diksjonen heller, selv om den er verdt billetten alene.

Mannen har er noe annet også. Det som har fått kvinnelige BT-kolleger til regelrett å falle av krakken når David Bowie har åpenbart seg på tv. Selv i sitt syvogfemtiende år ser fyren ut som en romersk gud. Mannen er hundreogsyttini centimeter med karisma og kjølig sex appeal, en utstråling som kan få kvinner i bortimot alle aldre til å bli tørr i munnen og svett i nevene, mens typene deres danser i stolen, hamrer knyttnevene i været og gauler «and Ziggy played gitaaaarrrr». Det er jammen ikke rart at Bowie ble rockestjerne.

Og da har vi ennå ikke nevnt blikket. Blikket som menn verden over ville drept for å ha, men som Bowie selv sikkert ville vært foruten.

Fjorten år gammel havnet David Robert Jones i et slagsmål over en pike. Skolekameraten George Underwoods knyttneve traff Bowies venstre øye, og det bar rett på sykehus. Noen muskler i øyet ble ødelagt, noe som forårsaker at musikeren har en forstørret pupill som alltid står på vidt gap, noe som kan gi en effekt av forskjellig farge. Bowie og Underwood har vært gode venner siden.

Uforutsigbarheten selv

At store deler av publikum på Koengen sikkert har mest lyst til å høre «Space Oddity» og «Let's Dance» og et perlekjede andre hits, får så være. David Bowies pågående «Reality»-turné er nemlig ingen nostalgitripp. Bowie spiller like gjerne nyere låter og eldre obskuriteter, for så å belønne med allsangfavoritter. Et tydelig tegn på en artist som fremdeles har noe han skulle ha sagt.

Man vet liksom aldri. Da Bowie skulle ut og promotere «Heathen»-platen i 2002, besto konsertene i at bandet spilte hele albumet fra A til Å. Som bonus: en komplett gjennomkjøring av «Low»-albumet fra 1977. Denne gang har bandet øvd inn 59 låter som de velger mellom, blant dem coverlåter av Modern Lovers og bråkerockbandet The Pixies. Ikke verst, for en med mann med ene foten i pensjonsalderen. Hvilke låter som skal spilles, varierer fra kveld til kveld. Men det er over tyve låter som i løpet av minst to timer, blir sandwichet sammen mellom en lett omarrangert «Rebel Rebel» og mannens egen signaturlåt, «Ziggy Stardust».

Mindre teater, mer musikk

På flere av USA-konsertene tuslet Bowie seg ut blant publikum, tett innpakket og med baseballcaps, for å få med seg sitt eget oppvarmingsband.

Konserten i Holmdel, New Jersey 5. juni markerte ikke bare slutten på USA-turneen. Denne dagen var det også nøyaktig 40 år siden Bowie debuterte med den obskure singelen «Liza Jane», som en del av bandet Davie Jones with The King Bees.

Og Bowie er ikke verre på det: På Holmdel-konserten markerte han dagen med å dra i gang nettopp «Liza Jane». Halvparten av den, i hvert fall, før han kuttet mimringen med følgende tørre kommentar:

— Takk Gud for at jeg ikke trenger spille den igjen på førti år ...

Etter et utall plater, 24 filmer og en håndfull teateroppsetninger, har Bowie i dag endt opp med følgende oppskrift: Mindre teater og mer musikk.

— Jeg har i grunnen aldri satt særlig pris på turnering før, sa Bowie til New Jersey-avisen The Star-Legder tidlig i juni.

— Presset av å skru sammen de teatralske showene jeg gjorde før, var mye arbeid og masse bekymringer. I dag handler det mer om å tolke sangene på en løs, uformell måte. Og tro meg, dette bandet er så forbannet bra at jeg nå elsker turnering, sier Bowie.

Mannen som en gang for alle definerer hva det vil si å være cool.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert:
MED KONA: David Bowie og kona Iman.<br/>FOTO: REUTERS
PÅ KOENGEN TORSDAG: David Bowie, her fotografert på turnestarten i fjor, spiller i Bergen denne uken.<br/>FOTO: REUTERS