Skrekk og gru for en kinohelg!

BT har anmeldt fem av helgens premierefilmer.

 • Britt Sørensen
  Britt Sørensen
  Filmanmelder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Norsk splatter, amerikansk komedie, skrekkfilm for barn og en ny actionhelt inntar kinoen denne helgen. Pluss en annerledes siciliansk mafiafilm.

JULEBLOD: God jul, hilsen nissen med øksen. Ho ho.
1 av 6 hjerter

– Det er en film for alle, som både er skummel og morsom, sa regissør Reinert Kiil til TV 2 da han tidligere i år ble intervjuet om «Juleblod».

Det er en sannhet med modifikasjoner. Jeg vet om ganske mange jeg ikke vil anbefale filmen til. Og da dreier det seg ikke om å dele ut triggeradvarsler, men om å være bevisst hva splattersjangeren byr på. Som synet av en ung kvinne som får skrittet flerret opp av en øks. Eller parterte lik. Eller tarmer som velter ut av magen, en av splatterens yndlingstropper.

Les hele anmeldelsen

ROM 213: Wilma Lundgren spiller 12 år gamle Elvira, som opplever mystiske ting.
5 av 6 hjerter

Det er ingen tilfeldighet at «Rom 213» fikk årets filmpris på Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Dette er en film som både er skikkelig mystisk og skummel, og samtidig filmatisk interessant. Dessuten er den konsekvent sett fra de 12-årige jentenes synsvinkel.

Les hele anmeldelsen

«AMERICAN ASSASIN»: Michael Keaton som den hemmelig CIA-agenten Stan Hurley.
3 av 6 hjerter

Putt TV-serien «Homeland» og «Jason Bourne»-filmene i en kvern, og ut kommer «American Assasin». Skjønt; det er litt urettferdig. Den første filmen i en antatt serie baserer seg på en romanserie av Vince Flynn, der første bok kom allerede i 1997. CIA-agent Mitch Rapp har med andre ord brukt uforholdsmessig lang tid på å nå lerretet. For lang tid, kanskje, siden han nå oppleves litt som en kopi.

Les hele anmeldelsen

A BAD MOMS CHRISTMAS: Susan Sarandon og Kathryn Hahn som mor og datter.
1 av 6 hjerter

Fire ting jeg liker ved denne filmen:

1. Under alt det tidvis uutholdelig masete fjaset formidler den et nesten ektefølt budskap om at ingen er perfekt. Og prøver man å være perfekt, ender man opp med å bli som Amys mor. Altså totalt uspiselig.

Les hele anmeldelsen

«SICILIAN GHOST STORY»: Julia Jedlikowska spiller Luna, som forelsker seg i Giuseppe og prøver desperat å finne ham når han blir borte.
4 av 6 hjerter

I 1993 ble 12 år gamle Giuseppe Di Matteo kidnappet og senere drept av mafiaen på Sicilia, fordi hans far samarbeidet med politiet. Tragedien ligger som bakteppe og inspirasjonskilde for en film som beveger seg i grenselandet mellom realiteter og drømmer, myter og eventyr – eller snarere, glir inn og ut av de ulike nivåene på en måte som gjør at filmen selv tidvis fremstår som en drøm. Eller snarere: et mareritt.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Les hele anmeldelsen

Publisert
 1. Film
 2. Filmanmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. NRK: NVE åpner tilsynssak etter ulykken i Tokagjelet

 2. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 3. – Hei, du bak gardinen, som ikke åpnet da jeg ringte på. Jeg så deg nok.

 4. Stal hjartestartar frå ambulanse

 5. Mistenker ruskøyring etter at lastebil køyrde i autovern

 6. Trossa protestar: Vedtok nye rusbustader i Nyhavn