Større enn bestanddelene

En plate som aldri vil være arbeidsløs i samlingen

unemployed_alog.jpg

Publisert:

Ingen kan si det ikke er en vakker kombinasjon av lyder på et album: Sag som rytmeinstrument, puslespillelektronika og en nederlandsk lydpoet.

Alog består av den stort sett bergensbaserte duoen Espen Sommer Eide og Dag-Are Haugan. På sitt femte album har de brydd seg mindre om formelle strukturer på låter og gruppe, og heller gått på lydjakt med sommerfuglhåven. Resultatet er et av årets mest fascinerende album.

Jenny Hval synger på "Et besøk". Nederlandske Jaap Blonk gjør den åtte minutter lange "Bømlo brenn om natta" til noe unikt, med raspete stakkato og oppkuttet koring som gjør sporet vakkert og skummelt.

Buestrengene til Sheriffs of nothingness bidrar til at flere spor briljerer med blandingen av det digitale og det analoge som Alog mestrer så godt. Hør for eksempel Sigbjørn Apelands magiske harmonium på låten "Apeland", hvor spillingen av instrumentet lager like mye lyd som musikken som kommer ut av det. "Unemployed" består av tusenvis av små biter, men stemningen er sakral og fascinerende hele veien gjennom.

Er du enig med vår anmelder?