TV 2 vinner nyhetskampen i helgen

Etter 20 år med knallhard konkurranse er kanalen på Nøstet blitt større enn storebror NRK i helgene.

Publisert Publisert

PREMIERENERVER: Nyhetsankerne Arill Riise (til h.) og Mah-Rukh Ali, har brukt mye tid i det nye virtuelle studioet på Nøstet. Nyhetssendingen har fått ny farge, vignett og en rekke grafiske verktøy som skal brukes i nyhetspresentasjonen. Til venstre i midten står TV 2s Viggo Slettevold og Tor Bjarne Vestad.

  • Tonje Aursland
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

TV-målinger fra TNS Gallup viser nemlig at TV 2 de fire første lørdagene i september var større enn NRK i hovednyhetssendingene. Forrige søndag ble også Søndagsrevyen slått i antall seere av TV 2s 21-nyheter.

— TV 2 har over tid nærmet seg NRK, og de siste helgene er seertallene bortimot like. Faktisk har TV 2 gått forbi NRK enkelte kvelder. Dette er morsomt å se, sier Morten Wiberg, TV-sjef i mediebyrået Carat.

Les også

Slik blir de nye TV 2-nyhetene

Les også

- TV 2 stenger ute ute700.000 nordmenn

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther tror TV 2 får betalt for å satse mer på nyhetssendingene i helgene.

— For eksempel har vi flyttet vår 22-sending til klokken 21 på søndagen. Resultatet er at seingen har gått opp 75 prosent i forhold til samme tid i fjor. Seerne er mer lojale, sier nyhetsredaktøren.

— I tillegg sparer vi gjerne eksklusive nyheter til hovedsendingen søndag. Det er ikke noe poeng bare å lage TV av nyheter som har rullet på radioen hele dagen, sier han.

I dag legges nyhetssendingen til TV 2 om. Den mest iøynefallende forskjellen er at den grønne dekoren i studio er blitt rød. Den gamle nyhetsvignetten er frisket opp, og studio har fått seks digitale storskjermer som kan brukes til bilder og grafikk.

— For eksempel har vi en touchscreen der vi kan vise meningsmålingene, og en annen skjerm som viser oversikt over et jordskjelvområde. Det er så mange muligheter, og det nok tar litt tid før vi blir helt trygge, sier Arild Riise.

Han mener det grafiske verktøyet gjør TV 2 i stand til å fortelle nyhetshistoriene på en mer pedagogisk måte. Det er det bergensbaserte selskapet Vizrt som leverer grafikksystemene til TV 2.

— Jeg har holdt på med dette siden 1992, og tør påstå at dette er det mest revolusjonerende som har skjedd i denne bransjen noensinne.

Klar for å ta uken

Sist kanalen la om nyhetssendingene sine var i 2004.

— Med denne nysatsingen kommer vi til å vokse også ukedagene, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther.

Helle Sjøvaag, medieforsker ved Universitetet i Bergen, mener hovedforklaringen på at TV 2s nyhetssendinger nå er større enn NRKs i helgene henger sammen med TV 2 satsing på norsk underholdning.

— Strategien om å pakke inn nyhetene med underholdning før, og resultater etter, har vist seg å fungere godt for TV 2. Slik klarer de å holde på seerne. Tallene viser også at folk kanskje ikke er så kjappe til å skifte kanal som en skulle tro, sier hun.

Les også

- TV 2 har betyddveldig mye for meg

Les også

Fester med TV 2 i kveld

Sjøvaag mener det er svært viktig for både NRK og TV 2 og vinne denne kampen.

— For begge kanalene utgjør nyhetene selve ankeret i sendeskjema. Det er deres flaggskip, og begrunner legitimitet til allmennkringkasterstatusen. Begge legger derfor mye ressurser i disse sendingene. Derfor er det viktig at det er en suksess.

— Er det tilfeldig at TV 2 har gått forbi NRK i helgene?

— Det er vanskelig å si om TV 2 klarer å holde ledelsen. Men trolig blir konkurranse mellom de to kanalene enda jevnere, og det er bra for seerne.

NRK legger ikke om

— Først av alt vil jeg gratulerer TV 2. Det er fint at så mange ser på TV. Men dette er ikke det vanlige styrkeforholdet, sier Solveig Tvedt, fungerende nyhetsredaktør i NRK. Hun understreker at selv om TV 2 har hatt flere seere på sine nyhetssendinger i helgene, så har NRK de høyeste markedsandelene.

— Dagsrevyen, Lørdagsrevyen og Søndagsrevyen er NRKs flaggskip. Det er viktig for oss å ha stor oppslutning om disse programmene, fordi vi er en allmennkringkaster, slår hun fast.

NRK har ingen planer om å legge om nyhetssendingene sine slik TV 2 nå gjør.

— Vi skal bare stå på, sier Tvedt.

Publisert

Les videre

  1. Det brutale spillet bak fasaden
    Kari Birkeland, kvinnen som ledet den aller første nyhetssendingen til TV 2, har skrevet bok om livet i TV-kulissene…

    Les hele artikkelen

  2. - Om store penger, grandiose selvbilder og spisse albuer

  3. - TV 2 ville sende mykporno

  4. - Hadde Dorthe Skappel truser på?

  5. Krangel veltet nordisk TV-gigant

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN