— Jeg er ikke overrasket over at det har slått an, men at det skulle gå så bra er helt overveldende, sier firebarnsmamma Bente-Helen Schei.

Sunnfjordingen, som er bosatt på Søreide, var helt ukjent for de fleste inntil august i fjor sommer. Da opprettet hun brukernavnet @flettemamma på Instagram. Her la hun ut bilder av sine mange kreative fletter. De fleste av dem med sine fire døtre som modell.

Interessen var overveldende fra dag én, og i dag har hun 78.000 følgere. Ja, så stor var interessen at hun bestemte seg for å gi ut bok. 25. oktober i år ble Fletteboka publisert.

Den har på rekordtid gått rett til værs på bestselgerlistene. Fredag fikk hun gladmeldingen om at boken hennes var Norges mest solgte innen sakprosa. Totalt er boken nå bestilt i fire opplag, det vil si 35.000 bøker.

— Det er ganske stilig når en vet at 3000 solgte bøker regnes for å være en bestselger, sier flettemamma Schei.

ØVELSE GJØR MESTER: Line Ljungfeldt, Solrun Espeland og Berit Hjartholm Haugsdal prøver å lage en flette med bånd på sine døtre. De får god hjelp fra Flettemamma selv, Bente-Helen Schei.
Eirik Brekke

Forlagsredaktør Finn Totland er enda mer entusiastisk.— Maken til salg har jeg aldri sett, og jeg har jobbet 15 år i forlagsbransjen. Hun har virkelig truffet på en bølge som jeg ikke ante eksisterte. At folk er opptatt av fletting, har hun bare skjønt. Hun skjønte at her er ett eller annet spesielt. Ser du på motebilder i New York og Paris så har de store modellene fletter i håret. Det er ikke Bente som har skapt det. Hun bare fanget det, sier Totland.

Hjemme med barna

Det var da småbarnsmoren var hjemme i permisjon med sin fjerde datter at fletteferdighetene virkelig skjøt fart. Hun legger ikke skjul på at hun er heldig som har hatt så mange døtre å øve seg på. Hun lager både tradisjonelle fletter, fletter hun har lært av andre og fletter hun har designet helt selv. Sistnevnte er det hun liker aller best.

- Jeg prøver å finne på noe nytt hver dag, og planlegger hvordan bildet skal se ut. Jeg har alltid like å være kreativ. Det er kjekt å se at folk føler seg så fine med fletter. Det er jo veldig in i tiden, sa hun til BT i april i år.

I denne perioden syslet hun også med tanker om å gi ut en bok, men det var ikke bare lett. Det ene store forlaget etter det andre sa nei.

STIGEFLETTE: Live Espeland følger nøye med mens venninnen Amalie Arnesen blir flettet. Denne fletten kalles en stigeflette, og er bare en av mange hundre flettefrisyrer Bente-Helen Schei lager.
Eirik Brekke

— De mente det var for smalt, forteller firebarnsmoren.- Var du enig i at det var smalt?

— Jeg trodde hele tiden det ville slå an. Det kom av den store interessen på Instagram.

Ydmyk og takknemlig

I dag har hun 78.000 følgere på Instagram. Cirka halvparten av dem er utenlandske. Flest fra USA, men også mange fra Europa og Midtøsten.

I boken har hun presentert 75 ulike fletteoppskrifter. Modellene som er brukt strekker seg fra ett år til 47 år.

— Hva tenker du om at du nå er Norges mest solgte forfatter?

— Jeg er mest ydmyk og takknemlig for at jeg har fått lov å lage min egen bok. For meg er det lønn nok. Jeg har også fått mange flotte tilbakemeldinger fra folk som forteller at de gjennom flettingene har fått mye kvalitetstid med barna sine.

Venter på julesalget

Forlagsredaktør Finn Totland synes det er litt rart at de store forlagene ikke skjønte at dette kom til å bli stort, men han kan også forstå dem.

— Vi er et lite forlag. Jeg skal ikke snakke ned andre. Men det er rart at de ikke skjønte at dette kom til å bli stort.

— Samtidig, jeg er mann, jeg har ikke flettet så mange, men det er tydelig at dette har slått an i Norge. Det samme skjedde i Danmark og. I Danmark gikk en flettebok rett til toppen av salgslistene. Dette er en trend som er her for fullt. At andre forlag ikke skjønte det, er godt for oss og godt for Bente.Fjerde opplag av boken er nå på vei. Totland forteller at det trolig også kommer et femte.

— Målet er at den skal holde seg på topp til jul, sier forlagsredaktøren.

Fletteboka.JPG