Bursdagsgave: Gi bort 25 millioner

Petter Bjørstad feiret 60-årsdagen med å gi bort 25 millioner kroner.

FJELLETS MANN: Petter Erling Bjørstad er en slik som samler på fjelltopper. Men ikke penger. Nå er Bjørstad blant kandidatene til Bergens Beste bergenser.

Siv Sæveraas

Nå er Bjørstad en av fem kandidater til tittelen Bergens Beste bergenser. Frem til og med 7. august kan du stemme på ham og de andre.

Det var den  6. desember i fjor at matematikk— og informatikkprofessoren bladde opp 25 millioner kroner til Den Norske Turistforening. Akkurat den dagen han rundet 60, og dagen han hadde vært ansatt som professor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen i 25 år.

—  Hadde det ikke vært for jobben min, ville jeg ikke ha tjent disse pengene. Det ble liksom en million for hvert år, så det passet fint. Litt sans for tall må man jo ha når man driver i denne bransjen.

Instituttlederen ser ikke akkurat ut som en datanerd, der han gjestfritt ber oss ta plass i røde og velbrukte Siesta-stoler fra 80-tallet i et lyst og romslig kontor. Han er solbrun, iført rutete Fjällräven-skjorte i grått og sort, dongeribukse og fjellsko til sommerbruk.

—  Jeg stiller ikke på kontoret i dress med mindre jeg venter gjester. Man må vite hvem man mottar og være høflig, men vanlig arbeidsantrekk for meg er slik jeg går og står nå. Det fungerer jo også ute på en sti.

Samler på fjell

Det er blitt  utallige stier siden han som tiåring besteg Galdhøpiggen med sin far. Professoren har i årevis samlet på store, majestetiske, selvstendige fjell, og har besteget rundt 700 av dem verden rundt.

-  Det er ikke så imponerende. Det finnes mange som har vært på flere tusen. Men jeg er kanskje litt eksklusiv, jeg prøver å prioritere kremtopper. Sånne som virkelig har god utsikt og som står litt ordentlig i terrenget.

Mount Logan, Canadas høyeste fjell på 5959 meter, er et slikt fjell. Gunnbjørnfjeld på Grønland med sine 3694 likeså. Og Kilimanjaro, selvsagt. Høyest på kremtopplisten ruver Argentinas Aconcagua, på 6962 meter.

Helt siden 1993 har han skrevet blogg om turene han har gått og fjelltoppene han har erobret. Bloggen finner du her.

Suksesshistorien

«Icesoft» står det med store bokstaver på en blå og hvit reklameplakat, til venstre for døren i instituttlederens kontor. Petter bestemte seg for å beholde reklameplakaten da firmaet ble solgt. Den henger der som et godt minne, men også som et signal til studenter og medarbeidere om at det går an å gjøre suksess i den store verden, med teknologi som er utviklet på instituttet.

Icesoft var nemlig opphavet til hele gaven på 25 millioner til DNT. Bergensselskapet, med Petter Bjørstad som en av aktørene, utviklet en avansert nettleser som fikk internasjonal oppmerksomhet. For drøyt ti år siden ble programvarekomponenten solgt til et amerikansk firma for 250 millioner kroner. Petters andel av gevinsten var 60 millioner, hvorav 20 millioner gikk til skatt.

-  Det kostet ganske mye innsats. Det vanskeligste med slik gründervirksomhet er at man skal se før andre ser at dette er noe å satse på. Men vi var dyktige. Det vi hadde utviklet, var det beste i verden på det tidspunktet.

Utenfor løypene

Han bestemte seg tidlig for at han ville gi bort størsteparten av gevinsten til DNT, men ville finne et godt tidspunkt og en passende ramme rundt formålet. Resultatet er blitt en stiftelse som skal fremme DNTs fjellsportaktiviteter, der DNTs fjellsportgrupper over hele landet kan søke om prosjektstøtte. Petter er selv ett av tre styremedlemmer, og i oktober i år deles det ut midler for første gang.

— Jeg håper dette kan stimulere til at flere kommer seg ut og får en føling med hva fjellsport kan være.

-  Hva omfatter fjellsport?

— For meg er det et ganske vidt begrep, men det starter litt utenfor de merkede T-løypene. Kanskje ved at man bestemmer seg for å gå med kart og kompass og finne sin egen vei. Så strekker begrepet seg derfra og helt opp til klatring og breferdsel og slike mer avanserte ting.

USA er favoritten

Sommerferien tilbringer han i USA, der han mangler 9 av 57 fjell han har på en liste. Hvor mange han bestiger, avhenger av snøsmeltingen. Det har vært uvanlig mye snø i stater som Montana og Idaho denne vinteren.

—  Jeg har noen ønskelister både i Norge og utlandet, men er ikke religiøs rundt dette. I Bergen går jeg på mange småturer. Reiser jeg til andre fjell i Norge, legger jeg listen litt høyere. Og utenlands enda høyere.

I pinsen ble han «ferdig» med Lyngen i Troms. Meteorologen meldte 25 grader og midnattssol, og Petter kastet seg rundt.

-  Disse listene er en slags erstatning for ikke å ha bikkje. Har du hund, må du ut av sofaen og gå på tur. Har du ikke, kan du ha en liste over fjell du kunne tenke deg å besøke, så får du et ekstra puff.