DNS-skuespiller sentral i «Okkupert»

Ragnhild Gudbrandsen får en sentral rolle i serien «Okkupert» som kommer i ti episoder på TV 2. I vår må hun i perioder være dagpendler med fly. Tv-innspilling i Oslo på dagtid, teater på DNS om kvelden.

FORSKJELLIG: Ragnhild Gudbrandsen sier at det er veldig forskjellig å spille for tv og på scenen. - Samtidig betyr det at det er utrolig spennende å kunne få slike muligheter som dette. Og serien har et viktig tema. Hva skjer med oss, som nasjon og som individer, hvis vi mister friheten. Det er ikke enkle svar på det. ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ

Publisert:

Ranveig Gudbrandsen007.jpg

— Det blir utrolig hektisk. Men denne sjansen kunne jeg ikke si nei til. Det har vært litt av en kabal å få filmingen i Oslo og prøvene på festspillforestillingen «Sånne som oss» til å gå i hop. Men til slutt klarte vi det. Og dobbeltarbeid er vi skuespillere vant til. Det utfordrende blir å dagpendle med fly i mai og juni. Film i Oslo på dagtid, på scenen for DNS om kvelden. Til høsten får jeg permisjon fra DNS for å kunne konsentrere meg mer om filmingen som avsluttes i november. Derfor er jeg også fritatt fra rollen jeg skulle ha i «Hellemyrsfolket». Så da blir det noen andre som får gleden av å gjøre den, sier Gudbrandsen.

Oljekranene

Kort fortalt handler «Okkupert» om at Russland har okkupert Norge for å forhindre at Norges «grønne» statsminister kan stenge oljekranene i Nordsjøen. Og midt i begivenhetene i dette spillet er PST-sjef Wenche Amundsen, som er Gudbrandsens rollefigur. Som sjef for de hemmelige tjenestene i det okkuperte landet han hun nok å henge fingrene i. Dessuten er det litt av hvert å plundre med i det private livet også. Hun blir å se i hver episode.

— Hvordan fikk du rollen?

— Jeg kom veldig sent inn i castingen. De slet med å finne den de syntes passet til rollen som PST-sjef, men de ville gjerne ha meg med etter prøvefilmingen. Men tiden min er knapp. Nå øver vi på «Sånne som oss» av Frode Grytten og John Olav Nilsen. Der har jeg også en ganske stor rolle. Så det har vært mye arbeid med å få tilpasset filminnspillingene med prøver og senere forestillinger. Men både DNS og produksjonsselskapet Yellow Bird har strukket seg langt for å få det til.

Spennende

Ragnhild Gudbrandsen sier at det er veldig forskjellig å spille for tv og på scenen.

— Samtidig betyr det at det er utrolig spennende å kunne få slike muligheter som dette. Og serien har et viktig tema. Hva skjer med oss, som nasjon og som individer, hvis vi mister friheten. Det er ikke enkle svar på det.

Dyr produksjon

Okkupert blir en av historiens dyreste produksjoner av TV-drama i Norge. Rundt 80 millioner skal det koste å lage de ti episodene, og innspillingene er allerede i gang. Serien er basert på en ide av Jo Nesbø, og den skulle opprinnelig være et NRK-prosjekt. Men da NRK trakk seg gikk i stedet TV 2 inn i samarbeidet med Yellow Bird. TV 2-serien «Det tredje øyet» kostet 30 millioner kroner, NRKs «Mammon» 36 millioner kroner og «Halvbroren» 67 millioner .

Erik Skjoldbjærg er hovedregissør for «Okkupert», Han har tidligere blant annet hatt regien på dykkerfilmen «Pioner» og filmen om Nookas-ranet. «Okkupert» er allerede solgt til flere utenlandske TV-selskap.

Ane Dahl Torp er en av de andre skuespillerne med sentrale roller i «Okkupert».