Musikkanmelder: – Dette sier sitt om Gardners nivå

Sjefdirigenten i Bergen Filharmoniske Orkester har fått toppstilling i London. Men han håper å likevel kunne fortsette i Bergen.

Publisert Publisert

FÅTT PRESTISJEJOBB: Edward Gardner blir ny sjefdirigent for London Philharmonic Orchestra fra sesongen 2021–2022 (arkiv). Foto: Eirik Brekke

I forrige uke kom nyheten om at Edward Gardner, sjefdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester (BFO), har fått seg ny jobb som sjefdirigent for London Philharmonic Orchestra.

Gardner vil ta over i 2021, noe som kunne ha betydd at BFO måtte kastet seg rundt for å finne en erstatter. Men sjefdirigenten selv håper å kunne fortsette i Bergen en stund til.

– Jeg er virkelig begeistret – men jeg har forhåpentligvis mulighet til å fortsette i BFO. Vi tror jeg kan ha de to rollene samtidig, sier Gardner.

Les også

Les også: Edward Gardner får fornyet kontrakt med BFO

BFO-ledelsen er fornøyd

Til BT forteller Gardner at han har hatt en fantastisk tid i Bergen så langt, og ikke er klar til å gi seg helt ennå.

– Jeg har lyst å fortsette. Vi er midt i arbeidet med å ta «Peter Grimes» (opera av Benjamin Britten, journ.anm.) til London, og har planlagt fantastiske konserter fremover. Jeg vil virkelig ikke at samarbeidet med BFO skal ta slutt i nær fremtid, sier Gardner.

OVERTOK ETTER LITTON: Edward Gardner har vært sjefdirigent i BFO siden oktober 2015, da han overtok etter Andrew Litton. Foto: Ørjan Deisz

BFOs administrerende direktør, Bernt E. Bauge, sier at han håper å få avklart rammene for videre samarbeid med Gardner i løpet av september.

– At han fortsatt ønsker å samarbeide med BFO, når han har fått en slik mulighet i London Philharmonic Orchestra, er virkelig flott og en stor anerkjennelse av orkesterets høye nivå og internasjonale posisjon, sier Bauge.

FORNØYD: Bernt E. Bauge er glad for at Gardner ønsker å bli i Bergen (arkiv). Foto: Ronald E. Hole

Sjur Haga Bringeland er stipendiat ved Senter for Griegforsking (UiB) og musikkanmelder i avisen Dag og Tid. Han mener Gardners nye jobb sier mye om hvilken kapasitet han er.

– Det at Gardner går til et absolutt eliteorkester som Londonfilharmonikerne, sier sitt om nivået hans, sier han.

– Han er en tenkende mann

Bringeland mener Gardner er imponerende på mange ulike måter.

– Ikke bare er han dirigentteknisk imponerende, han har også utpreget sans for klanglige detaljer og det å få frem det karakteristiske ved de ulike instrumentgruppene i orkesteret. Og så er han en tenkende mann – det erfarte jeg da jeg satt i debattpanel med ham på Litteraturhuset i Harmoniens jubileumsår 2015, da han tiltrådte som sjefdirigent i Bergen. Han lovet da å kultivere den varme, romantiske og litt gammeldagse strykerklangen til BFO, noe han absolutt har lyktes med, sier Bringeland.

Les også

Lyden av Norge fyller 150 år

– Den største musikalske opplevelsen min med ham er utvilsomt Festspillenes åpningskonsert i fjor, der han ledet Hector Berlioz’ massive «Rekviem». Jeg husker jeg tenkte: Fikser Gardener dette? Mine tvil ble gjort til skamme, for det lød nærmest perfekt, fortsetter Bringeland.

– Kom litt brått på

Styreleder i BFO, Egil Herman Sjursen, sier at dette kom litt brått på, selv om de hadde en liten anelse. I 2017 signerte Gardner en ny treårskontrakt med Harmonien, gjeldende fra august 2018 til år 2021. Nå håper BFO å få Gardner værende i Bergen helt frem til 2023.

– Samtidig må vi som orkester etter hvert gå i gang med et søk om ny sjefdirigent. Men det ser jeg på med stor ro. BFO er i europeisk toppklasse, som det er både populært og spennende å få lov til å lede. Så det er god tilgang på interessenter, betrygger han.

Publisert