Journalistpris for krigsjournalistikk

Fredrik Græsvik i TV 2 vant i kveld Bergen Journalistlags gullparaply for rapporteringen fra Libanon i sommer.

Tor Olav Mørseth

– Det var veldig spesielt å være der. Vi var utrolig isolerte og hadde ingen mulighet for å reise ut. Vi visste da vi reiste dit at vi kom til å sitte fast i et par uker, sa Græsvik rett etter at prisutdelingen på Bergen Journalistlags julebord i kveld.

I juryens begrunnelse står blant annet dette:

«Under ekstremt vanskelige arbeidsforhold rapporterte han i sommer om krigen mellom Israel og Hizbollah på en særdeles troverdig og innsiktsfull måte».

Bergen Journalistlag delte også ut to sølvparaplyer. Kjersti Knutsen og Synnøve Bakke i NRK fikk den ene for deres arbeid med kvikksølvbarna. Juryen gir dem skryt for å ha arbeidet med metoder som ligger nært opp til forskning.

Den andre sølvparaplyen gikk til journalist Irina Lee og fotograf Fred Ivar Utsi Klemetsen i Bergens Tidende for en portrettdokumentar på deres brystkreftrammede venn Ingrid Wiggen. Reportasjen ble trykket i BTMagasinet i september.

Juryen beskriver prisvinneren på denne måten: «Gjennom sterke, nære bilder og en respektfull, varm tekst følger vi en ung kvinnes kamp mot brystkreften».

Terje Valestrand i Bergens Tidende, Svein Håland i NRK og frilanseren Ingebjørg Jensen (NRK og BT) fikk hederlig omtale av juryen.

VANT: Fredrik Græsvik ble i kveld premiert for sine reportasjer fra Midtøsten. PÅL ENGESÆTER (MMS)

SØLV: Kjersti Knutsen og Synnøve Bakke i NRK fikk Sølvparaply for sitt arbeid med kvikksølvbarna. PÅL ENGESÆTER (MMS)

SØLV: BT-journalist Irina Lee fikk sammen med fotograf Fred Ivar Utsi Klemetsen sølvparaply for sin portrettdokumentar om brystkreftrammede Ingrid Wiggen, som sto i BTMagasinet i september.