Torsdag kan det ventes vind opp mot stiv kuling på 13 til 17 meter i sekundet, og sterke vindkast. Arrangørene av Bergenfest har fortløpende kontakt med Meteorologisk institutt for å få deres vurderinger om utviklingen av vinden i løpet av torsdagen.

– Vi vil selvsagt ikke gjøre noe som utsetter artister, medarbeidere og publikum for unødig risiko, og vi iverksetter nødvendige tiltak med tanke på dette, sier Nes.

De har en omfattende sikkerhetsplan som blant annet omhandler tiltak ved ekstreme værforhold.

– God skjermet

– Indre Bergenhus festning, der de to utendørsscenene på festivalen befinner seg, er relativt godt skjermet for vind av trær og bygninger og på grunn av måten de er plassert i terrenget. Men det er ikke dermed sagt at de vil gå klar. Vi rådfører oss derfor fortløpende om situasjonen, sier Nes.

Arrangørene vil også informere publikum som har kjøpt billetter til festivalen torsdag om situasjonen.

– Vi vil sende ut e-post og SMS, samt varsle på våre sosiale medier om at publikum må planlegge så godt det lar seg gjøre før de kommer.

Det er foreløpig ikke snakk om at noen konserter vil bli avlyst.

– Vi har gjort over 100 arrangementer på Festningen. Det skal veldig mye til for at noe blir avlyst. Det er i så fall hvis det er fare for liv og helse, sier Nes.

Scenene er alltid utstyrt med vindmålere og arrangørene har kontakt med alle sine leverandører av scene, høyttalere og annet utstyr for å sikre at ingenting blir tatt av vinden.

– Det er en del usikkerhet knyttet til vinden. Vindretningen kan endre seg, og tidspunktet for når vinden inntreffer kan også endre seg. Vi er derfor godt forberedt på det meste. Vi jobber døgnet rundt, vi har en plan og iverksetter de tiltakene som trengs. Det viktigste er at alle opplever Bergenfest som trygt.

Kraftige byger

Med den kraftige vinden følger også et lavtrykk i form av regn.

– Det er et svært kraftig lavtrykk for denne årstiden, som vil komme natt til torsdag. Regnet vil komme tidlig torsdag formiddag, og det vil nok være sammenhengende nedbør i et par timer, med stiv kuling og bygevær på kvelden, forteller Frode Hassel i Værvarslinga.

Natt til fredag vil vinden løye til frisk bris, men bygeværet vil fortsette hele fredagen. Det ligger også byger i prognosene for lørdagen.

– Det vil nok være lurt å ta med seg regntøy om man skal på Bergenfest. Når bygene kommer kan de være ganske kraftige, sier Hassel.

Finværet vil vise seg igjen utover dagen på søndag.

– Vi kan ikke tenke på at finværet avtar nå som festivalen starter. Vi bor i Bergen og er vant til at det både regner og blåser, gjerne begge deler samtidig. Vi jobber med de forholdene vi til enhver tid blir servert, og lever med det slik alle andre som har valgt å oppholde seg over tid her på Vestlandet, sier sjefen for Bergenfest.