- Kinomaskinist la ut Max Manus

Suksessfilmen Max Manus er allerede piratkopiert og lagt ut på fildelingsnettverkene. Produsenten tror en kinomaskinist står bak

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

PER KRISTIAN BJØRKENG, Aftenposten.no

Normalt blir ikke norske filmer piratkopiert før de kommer på DVD. Men konfrontert med suksessen Max Manus klarte piratene ikke vente. En gruppe som kaller seg KAMERA har ifølge Itavisen.no lagt ut filmen på flere fildelingsnettverk.

Kvaliteten skal være uvanlig god til å være filmet fra lerretet. En rekke kinosaler har nå lyduttak for hodetelefoner i stolene, slik at lyden kan gå direkte inn i kamera.

— Filmen er sannsynligvis filmet av en maskinist som har kunnet kjøre filmen for seg selv og filmet den av lerretet uten publikum til stede, sier filmens produsent John M. Jacobsen til Aftenposten.no.

— Hvordan vet du at det er en maskinist og ikke publikum i salen?

— Det baserer jeg på informasjon jeg har, men utover det kan jeg ikke si noe mer. Jeg har ikke sett opptaket selv. Jeg synes dette er helt forkastelig, og jeg skulle ønske vi visste hvem som står bak. Uansett kommer vi til å gå etter de som har gjort dette helt nådeløst. Det finnes metoder for å spore opp disse tingene, sier Jacobsen.

Les BTs anmeldelse av filmen her.

Holder tett om merking

Amerikansk filmbransje har arbeidet for å legge inn usynlige vannmerker i filmene, slik at det kan avsløres hvor filmen er tatt opp. Dette er nå standard. Jacobsen vil ikke kommentere om det eksisterer slike vannmerker i Max Manus.

Det er utvilsomt ulovlig å filme en film i kinosalen og legge den ut på fildelingsnettverkene. Norsk politi har tidligere klart å spore opp en pirat som filmet en spillefilm fra kinosalen.

Jacobsen mener det ikke er tvil om at han og de andre som står bak filmen vil bli skadelidende.

— Dette er en film vi har brukt mye penger på å lage, og disse pengene er vi avhengig av å få tilbake. Etter det jeg kjenner til har denne typen kopiering fra lerretet bare skjedd en gang tidligere i Norge, og da klarte politiet å spore opp kilden. Vi vil ikke nøle med å bringe vedkommende for retten hvis vi klarer å spore dette, sier han.

Uansett ser det nå ut til at filmen kan bli en økonomisk suksess. I går gikk Max Manus opp i teten og ble årets mest sette norske film.

Sannsynligvis når den opp i 400.000 besøkende før året ebber ut. Jacobsen mener å ha realistisk håp om at like mange ser den neste år, for det er fortsatt bare et par uker siden premièren. Dermed kan den bli historiens første norske film som blir den mest sette to år på rad.

Piratjeger

Piratjeger og advokat Espen Tøndel arbeider både for norsk og amerikansk filmbransje. Han forteller at såkalt camcording av norske filmer har bredt om seg det siste halvåret.

— Det er likevel ganske vanskelig å ta den som gjør selve filmingen. Men hvis det er en kinomaskinist som har gjort dette, vil man finne ut av det. Man kan se hvilken kino som har vist filmen, og jeg tror også man kan se hvilken dato filmen ble tatt opp, sier Tøndel.

Foreløpig er ingen straffet for camcording i Norge. En 15-åring erkjente å ha lastet opp en norsk film på Pirate Bay, men fordi han var under kriminell lavalder fikk han ingen straff. Men det var ikke han som hadde gjort selve opptaket. Likevel påpeker Tøndel at vannmerkingen av filmene har vært et ganske effektivt hinder mot camcording i USA.

— Ved hjelp av vannmerkingen kan man i hvert fall få utelukket at ansatte tar opp filmen. Dette har medvirket til at man har klart å få rimelig bra kontroll på dette der borte. Nå ser det ut til at Norge er "langt fremme" i europeisk sammenheng, og derfor har det høyeste prioritet å få bukt med problemet, sier Tøndel.

Publisert: