Ridder Sissel tok Nystemten

Publisert Publisert
  • Mamma, hva gjør jeg nå?, spurte en nyslått ridder av St.. Olavs Orden, Sissel Kyrkjebø.-Vi tar Nystemten, var det en som foreslo. Så gjorde vi det.
  • Terje Valestrand
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Den høytidelige seremonien var over. Talene var holdt, ordenen overlevert, og Sissel hadde kvittert med to sanger.

Men gjestene ville ha mer.

Stående applaus gjallet i Lille Festsal, der venner, kolleger og familie var samlet for å hylle den nyslåtte ridderen.

— Da får alle bergensere reise seg, så synger vi Bergenssangen, sa Sissel.

For mange en tårevåt avslutning på den to timer lange mottakelsen.

Monumental

Det var i september kong Harald utnevnte Sissel Kyrkjebø til Ridder av St. Olavs Orden. I oktober fikk hun beskjeden, men først i går fikk hun medaljen festet til sitt bryst.

Senere skal hun til Slottet for personlig å takke kongen, slik etiketten tilsier.

I sin begrunnelse for utnevnelsen beskrev hoffets kansellisjef Egil Vindorum

Sissel som «enkel og verdig, men monumental». Han beskrev hennes karriere fra gjennombruddet som pauseinnslag i Melodi Grand Prix i hjembyen, i 1986, til den verdensstjernen hun er i dag.

— En betydelig kunstnerlig utvikling, en sanger med mange stilarter, en musikalsk ambassadør, blant mye annet.

Men først og fremst er det som sanger hun nå er slått til ridder av St Olav. Der det i statuttene heter «utmerket fortjeneste for fedrelandet og menneskeheten.»

Mennesket

I talene etterpå var det likevel mennesket Sissel og ikke sangeren, som ble trukket frem.

Særlig hennes første manager og platedirektør Rune Larsen nevnte hennes varme sider i møte med alle hun treffer, ikke minst barn i den tredje verden. Rune kom også inn på deres felles kristne livssyn, og de verdiene de deler.

Nåværende manager og Stageway-sjef Arne Svare trakk også frem ukjente sider ved Sissel. Blant annet at hun har vært sint EN gang. Da hun ikke fikk mat under en biltur i California.

Han berømmet hennes fantastiske evner som ambassadør for Norge. Hun unnlater aldri å nevne Norge, og foreslår for utlendinger at de reiser en tur til vårt land.

Lagarbeid

— Jeg er ingen ensom ridder, sangen er et teamarbeid, sa Sissel Kyrkjebø i sin improviserte takketale. Hun trakk frem alle de som gjennom årene har vært omkring henne, familie og venner og folk i musikkbransjen.

— Dette er jo en helt spesiell begivenhet som jeg aldri drømte om da jeg lå hjemme på pikeværelset og så på den blomstrede tapetet, sa hun.

Deretter sang ridderen Ole Paus-teksten «Innerst i sjelen», og salmen «Santa Maria», for dermed å dekke inn minst to av sjangerne hun behersker.

Så avsluttet hun altså som hun begynte, i 1986, med Bergens nasjonalsang.

Og ikke alle øyne var tørre.

S(V) ANGVENNINER: Ikke alle skjønte hvorfor SVs partisekretær Edle Daasvand Skjævesland dukket opp på Bristol i går. Forklaringen er at de to har vært sangvenninner i mange år, de har stått i samme kor. Foto: HÅVARD BJELLAND

NYSTEMTEN: Høytidelig på Bristol i går da Sissel dro i gang Bergenssangen. Rundt bordet døtrene Sarah(7) og Ingrid(10), foreldrene Ærling og Laila og manager Arne Svare. Sittende, Slottets to utsendte, kansellisjef Egil Vindorum og ordenskansellist Thomas Gram. De to siste er ikke bergensere, og satt derfor under sangen. Foto: HÅVARD BJELLAND

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Forbud mot alkoholservering i hele Norge etter midnatt. Se regjeringens pressekonferanse.

  2. Frontkollisjon med lastebil på E39: – Fører av personbil alvorlig skadet

  3. Sportssjefen: Bare noen få, gode kandidater igjen

  4. Da koronaen slo til, tok skuespillerparet ekstra grep om hagen

  5. – Jeg er 43 år og lurer ennå på hvorfor jeg ble forlatt

  6. Gjorde du disse rampestrekene da du var liten? Dagens barn gjør dem ikke.