Thriller på høygir

Pang, pang, og der var en god idé stein død

Publisert Publisert
2 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

«Vantage Point» er nok et eksempel på hvordan underholdningsfilmen påvirkes av, og utnytter, moderne medie-teknologi. Her lånes også fra vevsjangeren, der ulike historier og menneskeskjebner nøstes sammen.

I «Vantage Point» handler det om åtte menneskers synsvinkel på en historie — nemlig den som utspiller seg når den amerikanske presidenten (William Hurt) blir skutt på et åpent folkemøte i den spanske byen Salamanca, som er vertskap for et stort anti-terrormøte.

På god avstand fra Plaza Mayor sitter TV-produsent Rex Brooks (Sigourney Weaver) og følger hendelsene gjennom fjernsynsskjermene.

I folkemengden står den eiegode amerikanske turisten Howard Lewis (Forest Whitaker) med sitt videokamera, overveldet av det faktum at han er i begivenhetenes sentrum.

På hotellrommet forbereder livvakt og Secret Service-agent Thomas Barnes (Dennis Quaid) seg på sin første dag på jobb etter at han selv tok imot en kule som var ment for presidenten.

Og på Plaza Mayor ser den spanske politimannen Enrique (Eduardo Noriega) kjæresten i en intim samtale med en annen mann.

Første sekvens, der vi følger hendelsene fra synsvinkelen til TV-produsentene, er den beste. Den tegner et godt anslag, den er intens og hendelsene kommer like brått på oss som på TV-crewet. For hvert synsvinkelskifte spoles tilbake til samme utgangsøyeblikket, klokken 12. Det er godt tenkt, men blir mer enerverende for hver tilbakespoling.

Like gradvis som planen bak attentatet avdekkes litt mer for hver tilbakespoling, avvikler filmen sin gode idé og ender som en tretten på dusinet-action der plottet vokser ut over sin egen troverdighet og det går over stag både hva angår amerikansk heltemot, patriotisme og ondøyde terrorister.

Til slutt virker det hele bare sørgelig billig, billedgjort ved at produsentene ikke engang har spandert noen skitne skjorter på Howard Lewis eller Enrique. Selv etter bombe-eksplosjoner, ørten påkjørsler og rulling over asfalten er Enriques skjorte like iøynefallende kritthvit. Hei, dette er action, ikke vaskepulverreklame!

Men alle som elsker intense biljakter bør kunne si seg fornøyd.

BRITT SØRENSEN

Er du enig med vår anmelder? Diskutér her:

SØRGELIG BILLIG: Dennis Quaid spiller Secret Service-agent i en film som, etter BTs anmelders mening, ender som en tretten på dusinet-action.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Film
BT anbefaler

«Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning»

Jeg kan knapt huske et band som har skapt større stemning på Bergens største konsertarena enn hva Imagine Dragons klarte…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Dessverre ser det ut til at det blir ein del nedbør

  2. – Brann er allerede et godt eliteserielag

  3. – Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned

  4. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  5. – Det er helt sykt at han skal spille her

  6. Hordviktunnelen åpen igjen