Nå går toget for Sentralbadet

Hvis ikke staten nevner Sentralbadet i 2017-budsjettet som legges frem torsdag, kan kulturhusprosjektet bli skrinlagt.

NÅ ELLER ALDRI: Sentralbadet kan bli sentrums nye hus for scenekunst - hvis det offentlige tar hele regningen på 900 millioner kroner.

Ørjan Deisz

Som BT tidligere har skrevet, vil det koste nærmere 900 millioner kroner å bygge om Sentralbadet til et fullblods scenekunsthus for BIT Teatergarasjen, Carte Blanche og DNS (prøverom). Dette inkluderer fire nye etasjer, der hele arealet skal brukes til kulturinstitusjonenes virksomhet.

Kan krasjlande

– Om statsbudsjettet for 2017 forplikter regjeringen til å være med på finansieringen, kan vi og fylkeskommunen gå i gang med våre egne finansieringsplaner. Vi har en stram kommuneøkonomi og skal ikke late som om det blir enkelt, men vi er helt avhengige av statlige forpliktelser for å kunne gjøre om Sentralbadet til Bergens nye storstue for scenekunst, sier kulturbyråd Julie Andersland (V).

Bergen kommune og fylket har allerede brukt 2,5 millioner kroner hver på et skisseprosjekt for Sentralbadet, men det ligger ingen politiske løfter i bunn. Prosjektet kan krasjlande allerede før det starter.

Les også

Se video av det nye Sentralbadet

– Det første og mest avgjørende steget er statsbudsjettet. Bergen kan ikke finansiere Sentralbadet uten at staten og fylkeskommunen er med på laget. Toget går nå, sier Andersland bestemt.

Sven Åge Birkeland i BIT Teatergarasjen har helt siden 2008 blitt lovet et nytt bygg i sentrum. Politiske løftebrudd og strandede prosjekter har det vært flere av.

OPTIMIST: Sven Åge Birkeland i BIT Teatergarasjen

Leif Gullstein

Nei til hotell

Nå har han full fokus på Sentralbadet. Prislappen på 900 millioner skremmer ikke.

– Det er staten, fylket og kommunen som sammen skal løfte prosjektet. Andre byer, som Stavanger, Kristiansand og Oslo, har fått i bøtter og spann til å utvikle kulturell infrastruktur. Nå er det Bergens tur. Så om staten ikke gir konkrete kroner i 2017-budsjettet, bør det stå tekstlige kommentarer der om at Sentralbadet skal løftes i budsjettet i 2018 eller 2019, sier Birkeland.

Han utelukker at de fire nye etasjene som skal bygges over hovedfløyen mot Teatergaten kan brukes til hotell (som tidligere antydet), kontorer eller konferansevirksomhet. Det gjør også at dette blir et tilbygg som ikke vil generere ekstra inntekter.

– De tre institusjonene trenger dette til kontorer, monteringshaller, prøverom og så videre.

– Men da vil ikke det nye Sentralbadet ha noen kommersielle inntekter?

– Vi ser på andre muligheter. Det vil være store fellesareal med serveringsvirksomhet. Dette skal bli et levende kulturhus med masse folk, sier Birkeland.

Les også

Her danser de i Sentralbadet

KUNST FOR DØVE: Bergen Assembly brukte bassengdelen til musikalske prosjekter.

Ørjan Deisz

Tidligst i 2021

Hvis han får viljen sin, blir Sentralbadet et rent scenekunsthus finansiert av det offentlige. BIT, Carte Blanche og DNS trenger på toppen av dette økte offentlige tilskudd for å kunne betjene husleien i bygget. Slik blir også investeringene betalt ned innen et gitt antall år.

– Kulturhus er ikke gratis. Bergen ønsker å ivareta statusen som kulturby. Da blir dette småpenger sett i forhold til hva som brukes i hovedstaden akkurat nå.

– Så det er greit å gi dere så store summer til både nytt bygg og økte driftsmidler?

– Det er meningsløst å investere i en ny bil hvis man ikke fyller på bensin og kjører den, sier Birkeland.

I rapporten er det fastsatt at det vil ta fire år fra prosjektstart til ferdig bygg. Det betyr at Sentralbadet tidligst kan åpnes i sin nye form i 2021. Det er to år etter at Carte Blanche etter sigende blir kastet ut av lokalet sitt på Nøstet.

– Derfor trenger vi positive signaler nå. I 2020 har BIT vært husløse i 12 år. Andre organisasjoner av vår størrelse ville tatt sin død av det. Vi har vokst oss større og bedre. Dette skal vi klare.

– Er du optimist?

– Selvfølgelig. Jeg vil se hvem som tar ansvaret for at Carte Blanche flytter til en annen by og at Bergen mister landets fremste internasjonale teater, sier Birkeland.

HVA SKJER?: Sentralbadet er for tiden et bygg uten en misjon. Blir det hus for scenekunst?

Rune Sævig

Selger 69.000 utenlands

Et argument mot å investere 900 milliarder kroner i et slikt nybygg, kan være publikumstallene til BIT Teatergarasjen og Carte Blanche de siste årene. De har årlig hatt cirka 10.000 publikummere i Bergen totalt, inkludert fribilletter.

Birkeland mener at slike statistikker bare viser halve sannheten.

– Da vi hadde vårt eget bygg, gamle Teatergarasjen, solgte vi årlig mellom 13.000 og 15.000 billetter i perioden 2005–2007. Inkluderer vi Carte Blanche og annen utleie, var det sikkert 25.000 publikummere innom. Det viser publikumsgrunnlaget.

– Du viser til utenlandske salgstall også?

– Vi har gått over til å co-produsere mer globalt. I 2015 solgte vi nær 86.000 billetter utenfor Norge. Våre stykker ses av veldig mange. Målet vårt er å doble antall forestillinger i Sentralbadet, at alle våre 45 årlige produksjoner skal spilles fire ganger hver i Bergen med et belegg på nøkterne 60–80 prosent. Dessuten skal Carte Blanche spille 25 ganger årlig, mens Festspillene, Borealis, operaen og andre ytterlige vil øke publikumstallet, sier Birkeland.

Han tror det er realistisk med 50.000 solgte billette i de to planlagte scenene i Sentralbadet første driftsår.

Huset skal i tillegg huse cirka 45 årsverk, fordelt på BIT og Carte Blanche.