Kultur som redder liv

– Kultur redder liv, sa Gregory Smith da han foretok den høytidelige åpningen av folkemusikkfestivalen i Førde. En forrykende capoeira-oppvisning var bevis mer enn godt nok.

Publisert Publisert

Grupo Beija-flor er en direkte følge av Smiths arbeid med gatebarn i São Paulo. De består av tidligere gatebarn som har danset seg til et liv, og som nå jobber som instruktører for Smith. Capoeira brukes helt bevisst i det forebyggende arbeidet som Smith og hans hjelpere driver i 20-millionersbyen São Paulo.

Kultur som kraft

Den akrobatiske dansen er en kombinasjon av kampsportbevegelser, dans og akrobatikk, akkompagnert av trommer og sang. De fjorten danserne som var på scenen i Førde i går kveld, imponerte publikum både med kraftfull og elegant dans og tøffe visuelle effekter.

I sin korte åpningstale sa Gregory Smith at multikulturelle fora som Førdefestivalen kunne hjelpe menneskene til å sette pris på hverandres særegenheter og bidra til en bedre klima på kloden.

– Kultur er en kraft som virker mellom mennesker og som virker over landegrensene, sa Smith.

Bare 1100 igjen

Men kan kulturen redde nambiquara-folket fra å utryddes? Fiendene deres er gruvedrift og griske jordbruksinteresser som svir av regnskogen for å dyrke soya. I går møtte Førde-publikum åtte menn fra dette folket, en indianerbefolkning fra Matto Grosso i Brasil. Det er bare 1100 igjen av dem. Presset mot dem fortsetter, ofte med voldelige midler. Gruppen som kaller seg The Nambiquara People fremførte musikk på bambusfløyter, sang og dans. De anser fløytene som hellige, og bruker dem i seremonier. Ifølge konferansier Haakon Børde skulle de spille, synge og danse sitt folks historie.

Dermed ble festivalgjengerne også minnet om at Brasil er utrolig mangfoldig. Det viste også de andre musikkinnslagene under forestillingen «Brasil! Brasil!»

Foto: Apneseth Oddleiv

Foto: Apneseth Oddleiv

Publisert