Sin egen fiende

Snubler i oppløpet etter en lovende start

Publisert Publisert

GAMLE VENNER PÅ GALEIEN: Jack (Jon Øigarden), Robin (Tuva Novotny) og Rasmussen (Anders Baasmo Christiansen) roter det til for seg. Foto: FILMWEB

3 av 6 hjerter
  • Britt Sørensen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Anslaget er godt, men lover en morsommere film enn vi får.

Fire kompiser presenteres i korte sekvenser og med tilbakeblikk på en felles, ikke udelt lykkelig barndom.

Jack (Jon Øigarden) har utviklet seg fra sjarmtroll til ustadig, kokainsnortende horebukk. Rasmussen (Anders Baasmo Christiansen) har fått så mye dop mot sin hyperaktivitet at han har utviklet en solid avhengighet. Robin (Tuva Novotny) er den som har klart seg best; hun er blitt sykehuslege.

Glenn (Atle Antonsen) setter historien i gang da han kolliderer med en elg på vei hjem fra Sverige med bilen full av kokain. Ettersom kompisene har lånt ham penger, synker de lenger og lenger ned i smørja etter hvert som hardbarkede, svenske dealere og torpedoer dukker opp med det de mener er rettmessige krav.

Noen smører det mer til for seg enn andre.

Som i "Arme Riddere" befinner vi oss i Halden. Der stopper likhetene, selv om vi også her har å gjøre med harrytasser av den lett dustete sorten. Mens de i "Arme Riddere" utgjorde et underverdenens rufsete proletariat, er de i "Fuck Up" litt mer striglet middelklasse.

Filmen presenterer seg som en svart komedie med alvorlige undertoner, og balanserer dette et stykke på vei. Men humoren er absolutt best til å begynne med.

Etter hvert som filmen snor seg inn i et mer tradisjonelt og forutsigbart leie av brutale gangstere og dumme antihelter, går den litt i oppløsning. Den mister rytme og flyt. Noen vrier blir for gjennomsiktige. Spenningselementene tas ikke langt nok ut til at filmen blir spennende. Plott og historie taper noe av den bittersøte klangbunnen. Skrudd humor erstattes av litt uelegant slapstick, noe som i sin tur bidrar til å overdøve de mer alvorlige føringene som ligger i bunnen. Og selv innenfor et så skrudd univers som dette, må det være en slags skeiv logikk i galskapen. Her brister det i små, men avgjørende faktorer. Som at ambulansesjåfør og opplæringsleder Malin (Iben Hjelje) ikke tegnes skarpt nok til at alt hun overser og gjør blir troverdig.

Filmen synes i det hele tatt bedre tenkt enn utført, og renner nesten tom etter halvgått løp. Men som typer er de fire kompisene godt tegnet og vel spilt.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Sommeren på vei tilbake: - Kan bli 20 grader i Bergen fra onsdag

  2. Dette gamle kraftverket kan mangedoble produksjonen. Eierne er lei av å vente på klarsignal.

  3. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  4. Fløyfjellstunnelen stengt igjen - nytt steinnedfall

  5. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

  6. Dansk trener med stor suksess i England: Klubben kan rykke opp etter 73 år utenfor toppdivisjonen

  1. Filmanmeldelse