Pinnekjøtt og cola

Trivelig julepakke på hemebane.

Publisert:

HUMØRFYLT: Kurt Nilsen er jovial og tjomslig med et barnslig glimt i øyet, mener BTs anmelder. Foto: RUNE SÆVIG

5 av 6 hjerter
Einar Engelstad

Julekonsertkongen er han etter hvert blitt kalt, og hva skal man si? Seks utsolgte hus i Grieghallen denne helgen, fullsatt Oslo Spektrum for et par dager siden og i tillegg enda et halvt dusin utsolgte saler i Stavanger og Trondheim tidligere i uken. Det meste bygger på Kurt Nilsens fire år gamle juleplate «Have Yourself A Merry Christmas», som også i år topper VG-lista — for femte år på rad. Konseptet passer nok likevel bedre i konsertsaler enn i en kirke. For dette er familiejulen - med fyr i peisen, presanger under juletreet og Bing Crosby på radioen.

Den store forandringen var det ikke i forhold til konsertene på Ole Bull Scene i fjor. Kurt Nilsen begynner med «Have Yourself A Merry Little Christmas» etterfulgt av «White Christmas». Elegant iført mørk dress, hvit skjorte og tversoversløyfe. Men om påkledningen er formell, er Nilsen den samme bergenske gategutten som alltid. Jovial og tjomslig med et barnslig glimt i øyet.

— Hallais. Godt å endelig være heme igjen, hilser han salen. Og en fullsatt sal hilser tilbake. Det er ikke vanskelig å se at den gamle Idol-helten trives på scenen. Noe som igjen smitter over på publikum.

Det er ikke vanskelig å se at den gamle Idol-helten trives på scenen

Hans versjon av DumDum Boys «Stjernesludd» viser korgutten Kurt Nilsens praktfulle stemme i motsetning til crooneren Kurt Nilsen som ellers dominerer mye av programmet. Som vokalist har han vokst atskillige hakk de siste årene. Stemmen har han alltid hatt, men nå behersker han også rollen som klassisk jazzvokalist. En frasering og timing som du bare unntaksvis finner blant artister i den sjangeren han ellers tradisjonelt beveger seg i.

Vi får også høre om den gang han lyste opp hele boligblokken med julelys, og skuffelsen over at Disney ikke kom på vanlig til på julaften i fjor.

Kurt forlater scenen og inn kommer hans faste julekonsertgjest Christel Alsos. Det er tid for det mer tradisjonelle julerepertoaret med et visst religiøst preg. Midtveis forteller hun også at hun har bursdag i dag og fyller 30 år. Hvoretter et par jenter spontant begynner å synge bursdagsangen for henne, og hele salen stemmer i. På ingen måte planlagt og bursdagsbarnet blir både rørt og nesten satt ut av den uventede gesten.

«Baby It’s Cold Outside» fremføres i duett med Kurt, som igjen overtar med flere sanger fra juleplaten sin. Lyd og lysdesign er selvfølgelig upåklagelig, og bandet med Tommy Kristiansen på gitar, Eirik Øien på bass, trommis Martin Windstad og Lars Andreas Aspesæter bak tangentene er akkurat så tilbakelente som det skal til.

Avslutningen er perfekt med en rørende versjon av Sondre Bratlands «Gje meg handa di» i duett med Christel Alsos før korgutten Kurt Nilsen runder av med «Silent Night». Og selvfølgelig «Deilig er jorden» i allsang med salen som det seg hør og bør på en skikkelig julekonsert.

PS. Anmeldelsen er gjort på grunnlag av den første av lørdagens konserter.

Hva synes du om konserten? Diskuter under:

Publisert: