Vakkert, salig vakkert

Ute er det surt og kaldt oktobervær. Men inne i Logen leverer siddisen Thomas Dybdahl og bandet hans en skikkelig dose medisin mot høstdepresjonene.

Han gjør kanskje ikke så mye for å bekjempe dem, men sørger for at det blir desto behageligere å være deppa. Og medisinen har tydeligvis slått an, for denne torsdagskvelden er Logens store sal utsolgt.

Som unik vokalist er det ikke så mange som kan konkurrere med Thomas Dybdahl her hjemme på berget. Med en stemme som høres ut som en krysning av Roy Orbison og Jeff Buckley, og frasering som en irsk soulsanger, trollbinder han sitt publikum. Men selv om tekster og musikk er heller mollstemte, har Dybdahl både lun humor og selvironi. En tanke nervøs er han også og klarer sågar å introdusere melodien han nettopp har spilt som neste låt.

Dybdahl er en sterk låtskriver. Det betyr imidlertid ikke at en kveld basert i stor grad på materialet fra den nye platen hans blir fullstendig fri for dødpunkter. For selv om den sakrale stemningen aldri glipper, må det tilstås at enkelte av låtene hans kan bli litt ensformige i all sin tristesse.

Tidligere har vi opplevd Dybdahl i storform med tungt elektrisk komp. På denne turneen leverer mannen et nesten akustisk sett med dobro, vibrafon, piano, bass og trommer. Lavmælt, strippet og smakfullt, og med arrangementer som er fulle av delikate små detaljer. En form som krever både sine musikere og sitt publikum, og som lett ville endt i katastrofe på de fleste av byens rockeklubber.

Når det fungerer ekstra godt på Logen denne kvelden, skyldes det også at bandet har flyttet ned på et podium foran selve hovedscenen. At årsaken egentlig er Vreeswijk-forestillingen som for tiden spilles i de samme lokaliteter, får så være. For resultatet blir en intim og koselig kveldsstund som går an å leve på når vinteren snart setter inn for fullt.

At scenen er pyntet med stearinlys er helt sikkert ikke tilfeldig. Ei heller at Thomas Dybdahl smånipper til et glass rødvin mellom låtene. For det er en slik kveld — rødvin og stearinlys.

ANMELDT AV EINAR ENGELSTAD