Bergensstudenter vant gjev pris i USA

Filmstudenter fra UiB stakk av med pris for beste foto på en av USA's største kortfilmfestivaler. Se filmen her.

Publisert Publisert
  • Ronald E. Hole
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Filmen «Sukkertoppen» er laget av Film— og TV-produksjon studentene fra UiB; Lars Jacob Dyvik (produsent), Vegard Dale Bergheim (regi), Arne Daniel S. Haldorsen (foto), August Botne Sandberg (manus/lyd) og Tore Ramstad Urke (klipp) høsten 2010. Filmen hadde kinovisning på Bergen Kino 2010, og denne høsten hanket den altså inn den gjeve amerikanske kortfilmprisen. De er nettopp kommet tilbake når vi møter dem i Bergen.

— Vi ble jo overrasket, for å si det sånn, forteller produsent Lars Jacob Dyvik.

— Det var et veldig høyt nivå på filmene som var nominert og et veldig sprang i dem, og vi konkurrerte med filmer som hadde ti ganger vårt budsjett, forteller regissør Vegard Dale Bergheim.

Les også

[No available link text]

— Men vi må huske på at vi hadde fin natur å vise til, og en fantastisk fotograf, sier Bergheim.

23 land deltok

Filmfestivalen DCShorts som blir arrangert i Washington DC for åttende året på rad, hadde over 1200 søkere. 145 filmer fra 23 land ble plukket ut til å vises under festivalen, som pågår ennå.

Filmstudentene stakk av med en av seks priser på årets utdeling. Juryens begrunnelse gikk ut på hvordan bildene var komponert og satt sammen i ettertid for å fremheve historien.

— Det vi tenkte mest på var stemningen; det skulle være litt traust, på en hard og røff måte, forteller fotograf Arne Daniel S. Haldorsen.

I tillegg til prisen, så vant også studentene 2500 dollar som de kan bruke på kjøp av film.

Les også

[No available link text]

Basert på en sann historie

Kortfilmen er basert på virkelige hendelser i hjembygden til manusforfatter Sandberg, hvor en lokal helt nesten tok livet av seg i iveren for å beholde en vandrepokal hvert år.

Filmgjengen krøp opp på fire-fem fjelltopper med tungt utstyr i sekken, for å skape den visuelle stemningen. De fløy med helikopter over Dale og besøkte Leknes og Hananipa. Og som alltid, så kan været her på Vestlandet være vanskelig for filmskapere. Men denne gangen er det ustabile været her til stor hjelp for de unge filmskaperene.

— Vi var nervøse før vi skulle opp på fjelltoppene, for vi hadde behov for å ta bilder som skulle fortelle et lengre tidsrom i filmen, forteller Bergheim.

— Vi var kjempeheldige, for vi fikk snø, regn og sol i løpet av en halvtime. Det gikk i intervaller, så rakk vi ikke en scene, så fikk vi en ny sjanse når det begynte å snø fem minutter etterpå, ler Dyvik.

— Værgudene var med oss, kommenterer Bergheim.

Studiene på UiB og filmprisen har gitt blod på tann. Alle i teamet jobber i media og film etter endt utdanning, og Lars Jacob Dyvik, Vegard Dale Bergheim og August Botne Sandberg har startet eget produksjonsselskap.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. Film fra Voss konkurrerer i Cannes

    Les hele artikkelen

  2. Youtube-helt satser bergensk

  3. Boss og klima ga filmpris

  4. Ung film i farten

  5. Her filmer de Vaular-debuten

Fra venstre: Tore Ramstad Urke (klipp), Arne Daniel S. Haldorsen (foto), Lars Jacob Dyvik (produsent) og Vegard Dale Bergheim (regi). August Botne Sandberg (manus/lyd) var dessverre ikke tilstede. Foto: Ronald E. Hole

PRISVINNER: Regissør Vegard Bergheim mottar prisen fra festivalsjef Jon Gann Foto: DCSHORTS

BT anbefaler

Her parkerer de gratis for siste gang

– Det er ikke sikkert alle har fått det med seg, sier parkeringssjef.

LES SAKEN
  1. Film