«Hellemyrsfolket» som musikal på DNS

Neste høst kommer «Hellemyrsfolket» som musikal på DNS. Musikken er ved Julian Berntzen og Gunnar Staalesen har skrevet teksten.

bp.jpg ØRJAN DEISZ

For 20 år siden krympet Gunnar Staalesen «Hellemyrsfolket» fra fire bøker til nærmere ni timer teater. Nå skal Amalie Skrams romansyklus bli en tre timers forestilling.

Staalesen spaserte på vei til byen da Julian Berntzen ringte ham for tre år siden og spurte om han ville være med på å lage musikal av «Hellemyrsfolket». Det tok Varg Veum-forfatteren ca 30 sekunder å svare ja.

Passet perfekt

Noe av det første Agnete Haaland gjorde som nytilsatt teatersjef på Engen var å si ja til musikalplanen til Staalesen og Berntzen. Det passet perfekt inn i hennes visjon om at DNS skal bidra til å skape ny dramatikk med basis på Vestlandet. Og i september 2014 er det urpremiere på Hovedscenen.

— Jeg fikk høre om dette straks jeg var blitt sjef, og jeg falt for ideen umiddelbart. «Hellemyrsfolket» er noe av det mest vestlandske som finnes av litteratur. Vi har ensemblet til å gjøre det, ikke minst har vi mange flotte sangere. Jeg er veldig stolt av at vi kan utvikle og sette opp en helt ny forestilling bygget på Amalie Skrams hovedverk, sier Agnete Haaland.

Hjerteskjærende

Julian Berntzen lette etter stoff til en musikal og falt for Amalie Skrams slektshistorie.

— «Hellemyrsfolket» er fullt av hjerteskjærende stoff. Jeg ble helt oppslukt. Jeg er litt overrasket over at denne juvelen ikke er mer brukt i kulturlivet. Det tok litt tid før jeg våget å spørre Gunnar. Og det har vært enormt inspirerende å jobbe med en som har så store kunnskaper både om Bergens historie. Og det er en stor ære å få jobbe med Agnete og de andre på DNS, sier Berntzen.

Teatersjef Agnete Haaland forteller at det ikke er klart hvem som skal spille de forskjellige rollene.

— Vi skal ha intern audition først. Så får vi se om vi skal invitere noen utenfra etter hvert. Men vi er veldig glade for å ha fått med oss den erfarne scenografen Tine Schwab som blant annet gjorde "Bibelen" på Det Norske Teatret. Regien er ved Johan Osuldsen som gjorde "Company" på DNS og blant annet "Mamma Mia" i Oslo. Jeg er veldig glad for at vi har fått en sånn ressursperson med oss, sier Haaland.