I dette bandet er alle kriminelle

Artisten Tikkende Bombe har spilt inn «Bjørgvin Fengsel Sessions» bak murene i fengselet. Men fengselsledelsen satte seg litt på bakbeina da han ville spille inn video også.

LIVET PÅ INNSIDEN: - Sangene våre handler om ting som folk her inne nok kan kjenne seg igjen i. Om hvordan det er å oppholde seg sammen med så mange folk du ikke kjenner, sier Tikkende Bombe.

— Vi måtte stresse litt for å få lov til å spille inn video her i fengselet. Personalet og juristene måtte gå gjennom saken - men vi fikk til slutt lov, sier Tikkende Bombe.

Han soner en åtte måneder lang dom i Bjørgvin fengsel, og vil ikke stå frem med fullt navn av hensyn til familien. Mannen i begynnelsen av 30-årene har spilt i diverse bergenske punkband siden han var fjorten år, blant annet i bandene Thee Craftsmen, Bitches N Bastards og Di Kjipe. Nå har han fått nye bandkompiser innenfor murene, og han har spilt inn video til sangen «Virkeligheten».

Humor og alvor

Ifølge Tikkende Bombe skal videoen til slutt ha blitt godt mottatt av personalet i fengselet.

— Videoen ble vist på julebordet til de ansatte, har jeg hørt - og de skal ha likt den, sier han.

Den er produsert sammen med innsatte i Bjørgvin fengsel og elever ved Åsane videregående skole.

Sangene til Tikkende Bombe heter ting som «Virkeligheten», «SVIN på skogen» og «Sosial tvang».

Kjetil Hjørnevik jobber som musikkterapeut i Bjørgvin fengsel. Han mener tekstene til Tikkende Bombe inneholder både humor og alvor.

— Jeg tror nok mange av de innsatte her kjenner seg igjen i tekstene, sier han.

Walk the Line

Vi møter Tikkende Bombe og en av hans medmusikere, «Gabbaen», ved øvingslokalet deres innenfor fengselsgjerdene. Gabbaen sitter inne for brudd på regnskapsloven, han spiller gitar i bandet.

«Fengselsfølelsen» øker med flere hakk når lyden av Johnny Cashs «Walk the line» durer ut av en av cellene på andre siden av plassen.

— Jeg tror Johnny Cash bare satt inne én natt for fyllekjøring eller noe sånt, han satt vel aldri virkelig inne. Men han hadde den kjente konserten i fengselet i San Quentin, sier Gabbaen.

Fake , sier Tikkende Bombe på spøk.

Kakao og kaker

Musikkterapeuten Hjørnevik har vært med å legge til rette for Tikkende Bombe og Kjeltringene - for eksempel da de hadde konsert for de andre innsatte i øvingslokalet.

— Vi spilte inne i lokalet og det ble servert kakao og kaker - det var en spesiell opplevelse. Vi spilte våre egne sanger, og så covret vi blant annet The Clash. Det er vel første gang jeg har spilt konsert edru.

— Tror du det faktum at du har sittet inne vil kunne hjelpe musikkarieren når du kommer ut?

— Det er kanskje noen som tenker det er litt «street kred» å sitte inne. Men det tenker jeg ikke på. Jeg har spilt i punkband siden jeg var fjorten år. Jeg gjør det nå når jeg sitter inne, og jeg kommer til å gjøre det når jeg slipper ut, sier han.