Virkelige ran påvirket TV-serie

Like etter at arbeidet med TV-dramaet «Ran» startet, skjedde et stort postran i Oslo. Senere kom dødsranet i Stavanger. - Det var helt naturlig at disse ranene påvirket serien, sier regissør Gunnar Vikene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 17 år gammel

«Himmelfall»-regissør Vikene er inne i sin åttende uke med innspillingen av serien, som kommer i fire femtiminutters episoder på TV 2 på nyåret. Dette er hans første større tv-jobb. Ytre sett handler «Ran» om en kriminell gjeng og deres utvikling. Etter Stavangerranet fikk serien et annet tyngdepunkt.

— Det skjedde ting som gjorde at «Ran» ble nærmere virkeligheten enn vi hadde tenkt. Selv om «Ran» er ren fiksjon, mente vi det var riktig å legge større vekt på brutaliteten og følgene av den. Selv om vi fortsatt jobber med et karakterdrama, er det nå blitt tydeligere hvordan ranere påfører andre mennesker lidelse. Vi har snakket med skuespillerne om dette, og de er enige i at det er helt riktig. Vi behandler konsekvensene av brutaliteten med større alvor enn det som opprinnelig var planen. Samtidig er det viktig å si at selve manuskriptet var skrevet ferdig lang tid før ranet i Stavanger. Og det er ikke brukt virkelig hendelser i manuskriptet, sier Vikene.

Stor produksjon

For Vikene gjenstår det nå vel to uker med studioopptak i Filmbyen på Jar. Etterpå blir det klipping, før serien skal være ferdig i oktober. Da har Vikene tenkt å vende hjem til Bergen igjen.

— Det er en stor produksjon dette. Vi lager til sammen tre og en halv time drama, det tilsvarer to spillefilmer. Siden dette er det første tv-dramaet som produseres med støtte fra Norsk Filmfond, har vi råd til å gjøre ting skikkelig. Vi slipper å produsere i «Hotel Cæsar»-tempo. Og fordi vi har bra med penger, kan vi produsere fem minutter ferdig serie daglig, mens norske tv-produksjoner gjerne må komme opp i åtte-ni minutter per dag. Det er også en styrke at vi kan jobbe med to kameraer. I actionscenene har vi faktisk være oppe i syv kameraer. Vi kan ikke drive å krasje biler flere ganger, der må vi sikre oss ved første forsøk, sier Vikene. Han synes ikke overgangen fra spillefilm til tv-drama er veldig stor.

Actionfylt karakterdrama

Selv om det er mye action i «Ran», legger Vikene vekt på at det først og fremst er et karakterdrama.

— Jeg synes det er morsomst å jobbe med skuespillerne, utvikle de forskjellige karakterene og utforske samspillet mellom dem. Ytre sett handler serien om fem gutter som danner en gjeng i tenårene, og vi følger utviklingen deres fra rampestreker til hardkokt kriminalitet. Underveis blir de unge mennene stilt overfor valget mellom å leve på den rette siden av loven eller å fortsette som kriminelle. Lojalitet til en kriminell vennegjeng eller å velge sitt eget liv. Hovedpersonen Andreas velger feil og medvirker på den måten til at mange mennesker blir skadet og noen blir drept, sier Vikene.

Produksonselskapet Maipo har arbeidet med prosjektet siden 1999. Maipo har filmer som «Elling» og «Bare Bea» på merittlisten. «Ran» er deres første tv-produksjon, forteller produsent Synnøve Hørsdal.

Hun peker på at skuespillerne er i startfasen av karrieren, den mest kjente er Anders Baasmo Chistiansen. Men både Sørsdal og Vikene mener at publikum etter hvert vil få mer av både Kyrre Hellum, Edward Schultheiss, Biniam Yhidego, Cato Skimten Storengen og Anna Katharina Haukeland.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Manuskriptet er skrevet av Pål Aam i samarbeid med Siv Rajendram, Lars Gudmestad og Ivar Køhn.

Publisert
<b>SER BRA UT:</b> Regissør Gunnar Vikene, hovedmannen Anders (Anders Baasmo Christiansen) og hans medsammensvorne Kevin (Biniam Yhidego) studerer opptak av scenen som nettopp er skutt i filmstudioet på Jar.

Les videre

 1. Idol vant underholdningsprisen
  Årets Idol-show ble kåret til beste underholdningsprogram under Gullruten 2005.

  Les hele artikkelen

BT anbefaler

Kvinne døde da mannen stoppet på E16. Nå er han dømt.

Da mannen stanset bilen, tok han et bilde av julebelysningen i Flåm.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Brann i gjenvinningsanlegg i Øygarden – folk bes om å holde seg unna

 2. Anbefaler klemmestopp, færre nærkontakter og hjemmekontor

 3. Snøfaste Ikea-kunder måtte overnatte i møbelavdelingen

 4. God flyt i trafikken: – Tar ikke mange dager før bergensere er vant med snø

 5. – Venter vedtak om regionale tiltak fredag

 6. Flere i Rødt vil endre partiets standpunkt i bybanesaken