Verden rundt med Bowie

Det var nok flest bergensere på Koengen i kveld. Men først i køen sto en internasjonal gjeng Bowie-gærninger. Som bruker ferier og sparepenger på å følge stjernen.

SUPERFANS: Nemesis fra Nederland (med hatt), Susan fra England og Regina fra Nederland hører til blant den hardeste kjernen av Bowie-fans. De bruker feriene sine på å reise på David Bowie-konserter. – Og har det helt fantastisk, sier de.
  • Lars Holger Ursin
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Se han er livredd, nå har han begynt å skrive lapper, «jeg er omringet av gale mennesker, send hjelp!» erter Wine fra Tyskland når jeg begynner å notere.

Uvanlig navn, tenker du, men hun og de andre internasjonale superfans som har kommet til Bergen for å se Bowie kjenner hverandre først og fremst gjennom nettstedet www.davidbowie.com. Og bruker helst nettnavnene sine. Mange av dem var i Norge da David Bowie spilte på Quart. De fleste kommer rett fra Isle Of Wight-festivalen, der han spilte tidligere i uken. I dag drar de til Oslo for å se Bowie der. Men få er så ihuga som Susan fra England.

— Jeg var vel påý rundt 40 konserter det siste året, sier hun, nesten spakt. Hun har tatovert navnet på helten sin på høyre skulder, og har gått på konserter med ham siden hun var en neve stor. I 1972.

— Det virker kanskje sprøtt. Men det er jo en mye bedre å bruke feriepengene sine på enn å dra til Syden hele tiden. Vi får sett steder vi ellers aldri ville sett, mener Wine.

— Vi snakket om det i går, vi burde takke David for at han spiller her. Dette er jo en fantastisk by. Og de sa det alltid regnet her men det er jo tull, sier hun som kaller seg Lady Of The Lake.

— Det er fordi David er her, skjønner du, forklarer Susan. Hun hevder solen alltid skinner på ham. Bortsett fra i Köln. Men det terper de ikke for mye om, for det er Ladys hjemby. Bowie-fans er naturlige diplomater. Som oftest. En gruppe vakter kommer tassende bort, til entusiastiske, ertende skrål fra fansen.

— Oi, trøbbel, hviner de nærmest i kor.

— Ok, folkens, ingen flasker, ingen kamera, begynner en stakkars vakt på klingnende norsk.

Og bombarderes av spørsmål på engelsk.

— Hva med drikkekartonger? Kan jeg ta med vannflasken? Er denne vesken for stor? Hva sier han egentlig? Artig språk, men det høres helt rart ut. Er norsk i slekt med noen andre språk?

— Det eneste dumme med konserter i utlandet er at de snakker feil språk, sukker Susan, men tar seg fort i det.

ý Her i Norge snakker jo alle perfekt. Det var verre i Frankrike.

— Men det virker ikke som om dere har holdt så mange store konserter før, sier hun som kaller seg Nemesis fra Nederland. Hun forteller om noen inngangsporter som ikke ville åpne seg på inngangen ved Orion.

— De sto og så dumt på den en stund, og så hentet de en kar som begynte å dælje på den med en slegge, flirer hun. De nikker alle forståelsesfullt når de hører det kun har vært én stor internasjonal stjerne på Koengen før.

— Hvem var det da?

— Elton John.

— Ååååja, sier de i kor. Som om det forklarer alt.

— Herregud, hva er det, utbryter Susan. Det kommer stemmer over anlegget. Men ingen myndig Bowie-røst, nei. Det er Ephemera som har lydsjekk.

— Ephehva for noe? Er de lokale, spør Lady forsiktig. Og får forsikringer om at jada, de er lokale, og de er veldig bra. Susan ser ut som om hun gruer seg litt likevel.

— Det er veldig ymse det som er av lokale oppvarmere. Men når David velger dem selv, er det alltid prima. Som når han turnerte med Dandy Warhols, det var jo topp, skryter hun. De er nemlig på fornavn med helten sin. Og vil gjerne ha flere med i folden.

— Hvor mange konserter med David har du vært på, da, spør Wine.

— Dette er faktisk første...

— Tuller du? Fantastisk! Ferskvare! Nok en sjel vi kan korrumpere, sier hun med et infernalsk glis.

— Det er bare et lite ritual du må gjennom først, gliser TimFox.

— Hyssj! sier Susan og ler.

Hjelp...

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Les videre

  1. Marit ansatt i Bowies garderobe

  2. Jubler for jobben som Bowie-oppvarmere

  3. Slik blir det på Koengen

  4. Da Ephemera møtte Bowie

  1. Konsert
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN