Utvandret bergenser filmdebuterer

Med «Buddy» debuterer eksilbergenseren Morten Tyldum som spillefilmregissør. Allerede før premieren gjør filmen suksess.

Publisert Publisert

«Buddy» handler om vennskap og forviklinger rundt tre kompiser på Tøyen.

— Det er tre ting som har skjedd allerede nå som er helt fantastisk, forteller Morten Tyldum (35).

— For det første er «Buddy» tatt ut til hovedkonkurransen ved den viktige festivalen Karlovy Vary i Praha. For det andre er den nominert til den Nordiske Filmprisen i klassen for debutanter. Og nå har Norsk Film- og TV-Fond avgjort at «Buddy» er filmen de satser på for å snu norsk films rykte i Sverige og Danmark, forteller Tyldum.

Fjernsynskritisk feelgood

Som om ikke dette er nok, ble filmen mottatt med latter og rungende applaus under gårsdagens snikvisning for Quart-publikumet. «Buddy» er en typisk feelgood-film, med like doser humor, romantikk og alvor. Nicolai Cleve Broch er hovedpersonen Kristoffer, mens vennene hans spilles av unge, norske skuespillere som Pia Tjelta, Aksel Hennie, Janne Formoe og Anders Baasmo Christiansen. Sammen spiller de en gjeng ganske vanlige nordmenn i 20-årsalderen.

— Det er en historie om vennskap, ærlighet, det å ta valg og å stoppe opp for å se hvem man egentlig er, sier Tyldum.

Rent tilfeldig havner nemlig Kristoffer og kompisene på fjernsyn, noe som raskt snur opp ned på tilværelsen. Det kan synes som Tyldum retter skarp kritikk mot fjernsynsbransjen, men først og fremst er han opptatt av hvordan vi forholder oss til tv-mediet.

— Folk er så naive til tv og hva det gjør med deg å komme på skjermen. Folk er helt gale etter det, de vil bli noe annet enn de egentlig er, sier Tyldum.

— Det er en film om å tore å være vanlig. Om overflatiskhet kontra de små, nære ting.

Bergenser med feil dialekt

Denne interessen for vanlige folk og deres liv tror Tyldum er sentral i den bølgen av nye, norske debutantfilmer som han nå er blitt del av.

— Dette er en generasjon som har ventet veldig lenge, jobbet opp profesjonalitet med kortfilm og reklame, før de lager spillefilm. Norsk film er blitt mindre pretensiøs og mye bedre - man har tatt vare på varmen, laget film om mennesker som man ser rundt seg, som er ekte, sier Tyldum.

Regissøren snakker østlandsk etter tre barndomsår i Tønsberg, men er ellers oppvokst i Bergen. Filmkarrieren begynte med fjernsynsfag på Universitetet i Bergen, før han tok filmskole i New York. Etter tre år ble Tyldum headhuntet til NRKs nyskapning «U» og siden har han jobbet med fjernsyn, kortfilm og reklame.

— Jeg har alltid hatt lyst til å lage spillefilm, men ville vente på en historie som var min og som jeg kunne stå inne for. Jeg er veldig glad i og stolt av historien i «Buddy», sier Tyldum. Han er også stolt av lydsporet til filmen, som utelukkende består av norsk musikk, deriblant Ephemera og en spesialskrevet låt av Lars Lillo-Stenberg. Musikken slippes på cd 12. august, mens «Buddy» har kinopremiere 29. august.

Foto: Scanpix

Publisert
BT anbefaler

Yngve ville fremleie til indere. «De ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleier.

«De er ikke til å stole på fordi de ødelegger leiligheten med matlaging», skrev utleieselskapet BKV Eiendom i e-post.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. FHI: Slipp ungdom inn på bussen først

  2. Ble klappet inn i garderoben: – Det gnistrer i spillerne

  3. Østlandsfylke angriper fergefri E39: – Det er uhørt

  4. Varmerekordar og tropedag

  5. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  6. Sy munnbind selv? Slik blir myndighetenes anbefalinger.

  1. Film