De vil bruke musikk til å hjelpe unge som sliter psykisk
De bekymrer seg for hvordan unge rammes av pandemien. Nå starter musikkterapeuter et nytt tilbud for å hjelpe dem.
Fra v. erfaringskonsulent Preben Samuelsen, musikkterapeut Pablo Tellez og musikkterapeut Elin Sofye Rabbevåg jammer i lokalene i Åsane Kulturhus. Foto: Tor Høvik
I forrige uke varslet Helse Vest om alarmerende tall fra barne- og ungdomspsykiatrien på Vestlandet.
Et økende antall barn og unge sliter med depresjon, spiseforstyrrelser og selvskading. De knytter økningen til pandemien.
– Jeg tror det er viktig å begynne tidlig, da har det en forebyggende effekt. Man trenger ikke vente til man er blitt veldig syk med å få hjelp, sier musikkterapeut Pablo Tellez.
Bekymret for unge
Alarmerende tall fra barne- og ungdomspsykiatrien på Vestlandet, økt pågang hos sykehusene av psykisk syke barn og unge, økning av barn innlagt med spiseforstyrrelser og økning i vold mot barn. Dette er bare noen få av medieoppslagene den siste tiden som viser til at barn og unge er blant dem som er rammet hardest av pandemien.
Det musikkterapeutiske prosjektet MOT 82 (Musikk-Oppfølgings-Tilbud) for mennesker med psykiske utfordringer fikk navnet fra sine gamle lokaler i ungdomshuset U82 i Åsane. Det startet opp i 2014.
De har siden flyttet til Åsane Kulturhus og lanserer nå et nytt musikalsk tilbud: MOT 82 UNG for ungdom fra 16 til 20 år med psykiske utfordringer, fordi de er bekymret for effekten pandemien har på de unge.
Ifølge Helsedirektoratet hjelper musikkterapi personer med psykiske lidelser å bli friskere, og er i løpet av de siste årene blitt et viktig behandlingstilbud i Norge.
Preben Samuelsen har gjennom årene spilt trommer i flere band, både i og etter behandling. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)
– Ble en veldig viktig del
32-åringen Preben Samuelsen er tidligere bruker av MOT-tilbudet for voksne. Gjennom prosjektet kunne han videreføre arbeidet med bandet Soul Party, som ble etablert i musikkterapien han fikk da han var han var innlagt på Bjørgvin distriktspsykiatriske senter.
– Det var helt essensielt for min progresjon. Jeg hadde vært i behandling i mange år for angst, og musikkterapien ble en veldig viktig del for å jobbe med meg selv, forteller Samuelsen.
Ønsker å bruke egen erfaring
Over tid begynte han å jobbe frivillig i prosjektet fordi han ønsket å bruke sin positive opplevelse med musikkterapi til å hjelpe andre.
I 2019 mottok MOT 82 én million kroner i støtte fra et legat som nå er lagt ned. Det er først nå i 2021 at midlene er tatt i bruk for å utvide tilbudet slik at det også er for ungdom.
Med midlene har de ansatt Samuelsen og to andre som erfaringskonsulenter og musikkterapeut Pablo Tellez som har fått ansvaret for UNG-tilbudet.
Musikkterapeut Elin Sofye Rabbevåg mener noe av det som er fint med musikken er at det tar vekk skillet mellom terapeut og pasient. Foto: Tor Høvik
Senker terskelen
Selv om oppfølgingstilbud er en del av navnet, ønsker de at prosjektet både for voksne og unge skal være et lavterskeltilbud for alle som definerer seg selv som en med psykiske utfordringer.
– Hvis du ikke har en trygg gruppe du kan utvikle deg i, så kan møtet med musikkmiljøet være vanskelig. Dette kan være en arena for å bygge relasjoner og en videre brobygger for å få nye venner, danne et band eller spille konserter, sier Tellez.
Skal være en frisone
Elin Sofye Rabbevåg har som musikkterapeut vært med i prosjektet siden 2016.
Hun mener noe av det som er fint med musikken er at det tar vekk skillet mellom terapeut og pasient.
– Jeg tror ikke de som kommer hit tenker på meg som en terapeut, sier Rabbevåg.
Det kan Samuelsen bekrefte, han synes skillet mellom terapeut og pasient kan være stigmatiserende, selv om han mener det er nødvendig i noen tilfeller.
– Det skillet er ikke så viktig her. Dette tilbudet føles ikke som terapi, det føles som en naturlig musikalsk prosess. Noe av det essensielle med musikkterapi er at det skal være en frisone, sier Samuelsen.
Mest lest akkurat nå
Hvis Jofrid ringer, kan du bli bedt om Vipps-logg og bankutskrift
Thor kokte etter opplevelsen på en parkeringsplass i Åsane
– Norge vil bli mer kjent for dette enn for oljen
Korona-dødstallene øker i Brasil. – Slutt å sutre, sier presidenten.
– Det er ingen andre steder man vil oppleve et liknende press
Reisende i nesten smittefrie Kina: «Går du på do, må du sterilisere avføringen en halvtime før du trekker ned»