Han spilte på gaten og levde for 18 kroner dagen. Noen år seinere spilte han for 20.000 på Koengen.

– Det er utrolig at man kan oppnå så stor suksess med band som Kaizers, sier Janove Ottesen.

Publisert:

FRA TI TIL 20.000: Janove Ottesen og Kaizers Orchestra opplevde en kometkarriere, og holder avslutningskonsert foran 20.000 på Koengen. Tirsdag kommer Janove på BT Lydsjekk på Statsraaden, i forbindelse med Bergenfest. Foto: Paul S. Amundsen

Rundt årtusenskiftet sto det en gatemusikant i undergangen ved Bystasjonen og spilte den samme låten om igjen og om igjen. Låten var «My Drug Buddy» av bandet The Lemonheads, og fyren med gitaren var Janove Ottesen.

Han hadde akkurat hadde vært med å starte bandet Kaizers Orchestra.

Les også

Dette må du få med deg på Bergenfest

– Jeg og kjæresten min levde på 18 kroner dagen i en periode. 18 kroner dagen delt på to! sier Ottesen.

Tirsdag spiller han på Bergenfest, men først er han gjest på BT Lydsjekk, som arrangeres på Statsraaden Bar under årets festival.

Én publikummer i Egersund

Det begynner imidlertid å bli en stund siden han og kjæresten levde på 18 kroner dagen, noe som kanskje førte til et ikke helt optimalt kosthold.

– Det gikk i spagetti og gammel kneip som var nedpriset i butikken. Det smakte greit så lenge du hev skivene i brødristeren og smelte på litt smør og krydder, sier Ottesen.

Og for å få råd til gammelt kneippbrød og spagetti, spilte han på gaten.

– Jeg spilte ved Bystasjonen fordi jeg ikke ville at noen skulle se hva jeg holdt på med – jeg ville ikke snakke med noen. Men der sto jeg altså og spilte den samme sangen om og om igjen, sier han.

AVSLUTNINGSKONSERT: Kaizers Orchestra har spilt konsert for alt fra ti til 20.000 publikummere i Bergen. Her er fra avslutningskonserten på Koengen. Foto: Paul S. Amundsen

Noen år seinere traff Janove frontfiguren i bandet The Lemonheads, Evan Dando, på en stor festival i Tyskland.

– Jeg fortalte han at låten hans hadde holdt live i meg i starten av karrieren, sier Ottesen.

For Janove Ottesen sluttet naturligvis som gatemusikant. Hans nye band spilte flere og flere konserter. Og det kom flere og flere folk.

– I løpet av ett og samme år opplevde vi alt fra å spille foran én person i Egersund, til å spille fire utsolgte konserter på Rockefeller i Oslo, minnes han.

20.000 på Koengen

– Var det noe spesielt øyeblikk du tenkte at nå er vi i ferd med å få til noe?

– Da vi slapp «Ompa til du dør», hadde vi releasefest på Garage. Det kom en 120 stykker og det var god stemning. Bare en måned seinere skulle vi spille på NHH, og der var det utsolgt. Og før vi i det hele tatt gikk på scenen, sang publikum sangene våre. Da skjønte jeg at dette var i ferd med å bli noe spesielt.

Det litt underlige undergrunnsfenomenet Kaizers, som ble startet i Bergen 2000, ble definitivt noe helt spesielt. Og 13 år etter at de ble startet, holdt de avslutningskonsert på Koengen foran 20.000.

– Det er utrolig at man kan oppnå så stor suksess med et band som Kaizers. Det er kanskje bare i Norge at et sånt band kan bli en kommersiell suksess, sier han.

Publisert: